23948sdkhjf

Livsmedelsverket tillrättavisar kommuner

Statsinspektör: "Vi är upprörda över bristen på beredskap de här myndigheterna visat".
Under sommaren upptäckte Livsmedelsverket att sju kommuner i Sverige inte bevakade det nationella systemet iRasff som de skulle – trots att verket har som krav att kommunerna ska bevaka systemet varje dag, hade vissa kommuner inte läst eller tagit om hand de meddelanden som kommit in på flera veckor.

– Vi är upprörda över bristen på beredskap de här myndigheterna visat. Att agera när det kommer information om icke säkra livsmedel som behöver stoppas från att säljas vidare är en av de viktigaste uppgifterna en kontrollmyndighet har, säger Victoria Wahlman, statsinspektör på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Systemet ska användas för att snabbt agera i fall med potentiellt hälsofarliga livsmedel. Genom systemet ska kommunerna kunna få varningar om livsmedel, och på så sätt informera det berörda livsmedelsföretaget som då kan stoppa varan och i sin tur föra varningen vidare till konsumenter och andra berörda företag. Bland annat kan systemet varna för om ett allergiframkallande ämne upptäcks i ett livsmedel, utan att det står med i ingrediensförteckningen.

Livsmedelsverket förelägger nu sju kommuner – Eslöv, Sunne, Tidaholm, Surahammar, Salem, Bjurholm och Sollefteå –att visa hur de i fortsättningen ska bevaka varningssystemet på ett pålitligt sätt. Av minst 180 kommuner som har mottagit varningar i sommar har de sju inte hanterat ärenden inom rimlig tid.

– En myndighet kan inte stänga för semester utan att ha bevakning och beredskap att agera i sådana här allvarliga fall. Det är oacceptabelt. Människor ska kunna lita på att maten de köper är säker att äta, säger Victoria Wahlman.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062