23948sdkhjf

Lantmännen Reppe lägger ner fabrik

Produktionen av glukossirap läggs ner tillsammans med anläggningen i Växjö: "Bristande lönsamhet".
Lantmännen Reppe, som är en del av Lantmännens Division energi, väljer att lägga ner tillverkningen av glukossirap. Det innebär också att produktionsanläggningen i Växjö stängs ner, och bolaget kommer i stället att fokusera på den befintliga tillverkningen av gluten, dryckessprit, stärkelse och foderråvara på anläggningen i Lidköping.

Orsaken till nedläggningen är att Lantmännen ser en bristande lönsamhet för produkten, samtidigt som marknaden beskrivs som "mycket konkurrensutsatt". Efter utvärderingar och förbättringsinsatser har man till slut bedömt att produktionen inte är ekonomiskt hållbar.

– Divisionen är ett viktigt tillväxtområde för Lantmännen och det är därför centralt att utveckla affären och skapa lönsam tillväxt i alla våra verksamheter inom divisionen. Tyvärr ser vi inte att det finns möjlighet att göra affären med glukossirap lönsam med den produktionsstruktur och produktionsvolym vi har i Växjö, säger Magnus Kagevik, chef för Division energi och tillförordnad vd för Lantmännen Reppe, i ett uttalande.

En nedläggning kan påverka ett 20-tal tjänster i Växjö och fackliga förhandlingar har inletts. Enligt en kommentar från tillförordnade vd:n till P4 Kronoberg kommer dock den personal som arbetar med försäljning och produktutveckling att arbeta kvar i Växjö.

Produktionen fortsätter fram tills årsskiftet, då den planeras att vara avvecklad.

Fakta: Glukossirap
  • Glukossirap används av företag inom konfektyr-, glass- och livsmedelsindustrin och är en trögflytande lösning som framställs ur stärkelse.
  • Den används främst som konsistensgivare och för att förhindra kristallisation av socker.
  • Glukossirap kan även användas som substitut för socker i till exempel saft eller sylt.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109