23948sdkhjf

Böndernas vädjan till handeln: ”Rädda oss”

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

I onsdags hölls ett krismöte mellan handeln och de svenska köttproducenterna. Läget är akut efter sommarens torka. – Höj priserna, annars har vi en allvarlig köttkris i landet, säger Jan Forssell, ordförande i Sveriges Nötköttsproducenter. Men handeln tror snarare på minskande priser.

Den svenska köttkrisen är ett faktum. Sommarens torka har urholkat köttböndernas ekonomi. Inköpspriset för halm har stigit från 80 öre till två kronor kilot.

Läs också: Varsel när Coop byter köttleverantör

Jag har fått ut 50 procent av ett normalt år från mina egna åkermarker, vilket innebär att jag i stället tvingas köpa in kraftfoder. Och där har priserna skenat, säger Jan Forsell som är ordförande i Sveriges Nötköttsproducenter och driver egen gård med 800 kor.

Marginalerna är väldigt pressade för köttbönderna och buffertarna räcker inte för att rida ut krisen.

Om inte priset ökar så att vi får ut en bättre marginal så är det banklån eller nedläggning som gäller för många. Och det är inte alltid lätt att få låna, säger han.

Att slakta av mer djur är normalt är en nödlösning som både handeln, producenterna och konsumenterna till varje pris vill undvika. På många håll har utvecklingen redan startat.

Läs också: Svenskt kött vinner marknadsandelar

Om inte priset stiger kommer vi att tvingas slakta av kvigor eftersom de har mest kött och äter mest. Men då kommer det att bli mindre kalvar nästa år, och året därefter.

Tre till fyra år tar det innan kalvarna blir vuxna djur och kan avla nya kalvar.

Efterfrågan på svenskt kött bara ökar, och vi har haft en blomstrande tillväxt med många nya och unga bönder som vågat satsa de senaste åren. Om vi inte agerar nu så kommer vi att vara tillbaka på ruta ett igen, konstaterar Jan Forsell.

Regeringen har sanktionerat ett stödpaket på totalt 375 kronor per vuxet nötdjur, men det räcker inte på långa vägar.

Läs också: Coop öppnar för prishöjningar på kött

Det motsvarar 1 krona och 17 öre per kilo slaktvikt. Vi behöver prisökningar på 9 till 15 kronor per kilo för att täcka de ökade kostnaderna, säger Jan Forsell.

Det ökade kampanjtrycket i handeln har varit effektivt för att få bort det akuta slaktöverskott som har uppstått – men nu vädjar köttbönderna till handeln om prishöjningar.

Som köttproducent går det inte att bromsa ett år och gasa nästa, vi pratar om väldigt långtgående konsekvenser med bristande volymer och ökad import. Vi blir alla förlorare om inget görs.

Men Fri Köpenskap har varit i kontakt med både Ica, Coop och Axfood som alla delar samma bild. Ett ökat överskott ger möjligheter till fler kampanjer och inte prishöjningar. Möjligen tvärtom – att priset går ned på kort sikt och upp på lång sikt.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Han är ny vd på Polarbröds dotterbolag

Dr Sannas byter namn

Espresso House tar in ärtdryck

Oatly lanserar antimjölk-kampanj utomlands

Max på offensiven mot fossilbaserad plast

Fruktad potatisparasit är här

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Axfood fasar ut engångsartiklar av plast

Företagen har förtroende för Livsmedelsverket

Han lämnar Mathems styrelse

Potatisdrycksföretag tar in 11 miljoner

Svenska forskare kan förlänga mjölkens livslängd

Försäkringsbolag investerar 2,8 miljarder i minskat svinn

På nytt jobb
Svenska Ägg har ny ordförande

Ökad ekologisk konsumtion – inte nödvändigtvis dyrare

Norrmejerier med ny säljpartner – riktad mot Ica

Västerbottensost blir dokumentär

Norska läskproducenten förlorade mot Coca-Cola – igen

Kiviks Musteri skippar sugrören

Oumph håvade in priser i London

Ätbar bioplast från äpple- och apelsinrester

Snart kan du äta upp engångsmuggen som efterrätt.

De startar nätmatsmarknad i Malmö

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Orklas vd avgår

På nytt jobb
Hon ska utveckla Kravs digitala strategi

Alkoglass – endast på systemet

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

På nytt jobb
Coca-Cola snor från Ica

Produktionen av ekomjölk fortsätter öka

På nytt jobb
Han blir Cloettas nya lösviktschef

Cloetta satsar 100 miljoner på fabriker

Ungas matval styrs av värderingar

Nu kommer Karma till Frankrike

Bakterier i en tredjedel av allt lammkött

Nytt hopp för Boxholms ost

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Arla vill nolla klimatavtrycken – om 30 år

Se alla Företagens egna nyheter

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Certa™ - senaste innovationen från MasoSine, skaparna av Sinus® pumpteknologin

Advanced Engineering 2019

Synglas till process industrin från Mirit Glas

Lenze ställer ut på Hannover messen 1.-5. april

Stor energisparpotential hos Irlands stormarknader

Vikbara lagerlådan som reducerar volym

Prefabricerade ECI-motorer med planetväxlar

Nomo är utställare i Skellefteå

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefteå 20-21 mars

RPC Superfos mottar CSR-certifikat från Randers kommun

Lätt att missa brytpunkt till ny standard vid inkoppling av större fläktar på nätet

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefteå 20-21 mars

”Digitala produkter löser problem som analog teknik inte klarar av”

Träffa AxFlow på Euro Expo Skellefteå 20-21 mars 2019

EC-lågenergifläktar på ExpoVent i Kalmar, Jönköping och Linköping

Speciella egenskaper får du med Tekniskt glas

FCM utan kompromiss

USON gigantrivare Rabco ska till Munters!

Wellplast AB ingår Europeiskt samarbete

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Kostnadsfritt webinarium - Tema: Hantering av lagkrav

Hur fångar man in världens alla dofter?

Big Science Sweden business dagar i CERN

Träffa oss på IFFA i Frankfurt 4-9 maj

Sänd till en kollega

0.23