23948sdkhjf

"Havet utnyttjas dåligt som skafferi"

| Av Siw Kejonen | Tipsa redaktionen

Yngve Björkman lämnar över staffettpinnen efter en lång karriär i fiskbranschen.

Rådet Yngve Björkman ger för att hålla sig uppdaterad upp i åren är att fortsätta jobba efter pensioneringen, något han själv tillämpat med råge.
– Det har inte varit helt enkelt att hitta en efterträdare till orförandeposten i Fiskbranschens Riksförbund (FR), så jag har jobbat på, säger Yngve Björkman som i maj lämnade över ansvaret till Krishan Kent.

Fiskbranschens Riksförbund drogs igång 1992 med anledning av att Sverige skulle ansluta sig till EU. Då var Yngve Björkman fortfarande kvar på Abba där han jobbat hela sin yrkesbana. Förbundets första utmaningen var att komma med i EU.

– Vi fick ett bra avtal med EU och tullfritt direkt för export av beredda fisk- och skaldjursprodukter, vilket inte var givet, säger han. Dock fick vi tull på många råvaror och att få ner avgifterna på dessa ses fortfarande som en av de viktigaste frågorna i förhandlingar med EU. Sjömat gavs ett ordentligt EU-stöd på 30-40 procent till investeringar, men nu är det stödet borta.
En annan stor utmaning var att få folk att äta fisk och skaldjur. I dag utnyttjas havet dåligt som skafferi, tycker han.

Yngve Björkman

Aktuell: Nyligen slutat som ordförande i Fiskbranschens Riksförbund efter 20 år som ordförande.

Familj: Särbo, 3 barn sedan tidigare.

Ålder: 84 år.

Bakgrund: Jobbat 50 år för Abba, numera Orkla Foods och efter pensionen 1999 på FR som startades 1992 där han blev ordf 1998.

Bästa tid i fiskbranschen på året?:

Högtiderna med sillförsäljningen. Årsstämman i maj.

Bästa maträtt: Grillad makrill med gräddfil gräslök potatis.

Bästa fisk: Lokalt fångad makrill. Marulk.

Bästa fisksås: Senapssås med mycket dill som jag gör själv till gravad lax.

Bästa exponeringsknep i butik: Provsmakning av fiskrätt.

Förebild: Henry Jarmell disponent i Lysekil. Råvaruchef på Abba. Jag försökte ta efter honom. Han var praktiskt lagd och stoppade gärna ner handen i silltunnan.

– Man måste produktutveckla. Mindre än 5 procent av det vi äter kommer från havet. Fler fiskodlingar behövs, både land- och havsbaserade. Rens från fisket kan gå till fiskfoder och skarpsill och småsill från Östersjön blir fiskolja med en reningsteknik som filtrerar bort dioxiner vilket danskarna är duktiga på.
Det är den viktiga omega3-syran som måste tillföras fodret. Andra outnyttjad sjömat är alger och sjöborrar.

Ytterligare en utmaning för FR är att få folket att begripa att fisk är klimatsmart.
– Det är inte många som kan ta hand om en hel torsk, där finns ett uppdrag.

Här har butikerna varit framåt och riktat krav på hållbarhetsmärkning för sjömat mot producenterna. På 1990-talet försökte vi också hitta en miljömärkning men först efter tio år tog Krav tog fram regler för sill. För första gången kunde sjömat Kravmärkas – först ut var Abba med sill i glas. Enligt Nielsen säljs i butikerna i dag vildfångad sjömat där exempelvis fryst fisk som torsk, rödspätta och sej är MSC-märkt mellan 90–100 procent.
Butikerna låg före konsumenterna för 20 år sedan. Det var inköparna på Ica, Coop och Axfood med flera som ställde krav på producenterna. I dag är konsumenterna mycket medvetna.

Yngve Björkmans nämner tre höjdpunkter under sina 20 år som ordförande.
1. – Årsstämman i maj när vi sammanförde dåvarande norska fiskeriministern Per Sandberg och svenska landsbygdsministern Sven-Eric Bucht.
2. När man lyckades få MSC-certifiering (Maritim Stewardship Council) av torsk i Östersjön och miljömärkning av fisk över huvudtaget samt räkornas MSC-märkning.
-– Vi fick till stånd ett hållbart fiske i stället för att västkusträkan hotades av rödlistning.
3. – Vi lyckades få en bra efterträdare som ordförande.

Ett 40-tal grossister och producenter är anslutna till FR. Den största, Fiskgrossisterna, är själva 40 företag.
– Sammanlagt är 80 företag med, till största delen Västkustbaserade och i Sotnäs finns 75 procent av industrin.

Vad gör du nu?
– Jag har alltid sagt att jag ska öppna frimärksaffär men nu är det ju inte så många som skickar brev så jag tänker ägna mig åt särbo, barn och barnbarn och kanske fiska krabba. Det är gott om krabba på Västkusten.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ökad ekologisk konsumtion - inte nödvändigtvis dyrare

Norska läskproducenten förlorar mot Coca-Cola – igen

Norrmejerier med ny säljpartner – riktad mot Ica

Västerbottensost blir dokumentär

Oumph håvade in priser i London

Kiviks Musteri skippar sugrören

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Orklas vd avgår

Ätbar bioplast från äpple- och apelsinrester

Snart kan du äta upp engångsmuggen som efterrätt.

De startar nätmatsmarknad i Malmö

På nytt jobb
Hon ska utveckla Kravs digitala strategi

Alkoglass – endast på systemet

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

På nytt jobb
Coca-Cola snor från Ica

Efter dödsfall – då hålls rättegången mot Atria

Cloetta satsar 100 miljoner på fabriker

Produktionen av ekomjölk fortsätter öka

Här är Årets rätt – av Årets kock

På nytt jobb
Han blir Cloettas nya lösviktschef

Santa Maria startar egen kryddmarknad

Ungas matval styrs av värderingar

Nu kommer Karma till Frankrike

Ny storägare i Taylors & Jones

Bakterier i en tredjedel av allt lammkött

Nytt hopp för Boxholms ost

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Arla vill nolla klimatavtrycken – om 30 år

Priset på mat ökade i februari

Så slår Brexit i butikshyllan

Hälften av hamburgerhaken har hafsig hantering

Lantmännen och Granngården i utökat samarbete

Toppår för äggkoncernen

På nytt jobb
Krav rekryterar djurexpert

Efter kritiken: Max avbryter införande av veganmärkning

Inte bara mjöl – utan mjölmask i nytt norskt bröd

Se alla Företagens egna nyheter

Stor energisparpotential hos Irlands stormarknader

Vikbara lagerlådan som reducerar volym

Prefabricerade ECI-motorer med planetväxlar

Nomo är utställare i Skellefteå

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefteå 20-21 mars

RPC Superfos mottar CSR-certifikat från Randers kommun

Lätt att missa brytpunkt till ny standard vid inkoppling av större fläktar på nätet

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefteå 20-21 mars

”Digitala produkter löser problem som analog teknik inte klarar av”

Träffa AxFlow på Euro Expo Skellefteå 20-21 mars 2019

EC-lågenergifläktar på ExpoVent i Kalmar, Jönköping och Linköping

Speciella egenskaper får du med Tekniskt glas

FCM utan kompromiss

USON gigantrivare Rabco ska till Munters!

Wellplast AB ingår Europeiskt samarbete

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Kostnadsfritt webinarium - Tema: Hantering av lagkrav

Hur fångar man in världens alla dofter?

Big Science Sweden business dagar i CERN

Träffa oss på IFFA i Frankfurt 4-9 maj

Kipp`s låsbara inställningsbultar

Boka demokörning redan idag på en ScanCut 225S Portion Cutter Single-lane

ebm-papst visar gasfläktar för digitala värmekoncept och nya centrifugalflä...

Teknisk Säljare sökes till avdelning Ventilation Retrofit hos ebm-papst

Mirit Glas erbjudar kemiskt härdat glas som gorillaglas

Sänd till en kollega

0.14