23948sdkhjf

Forskare och fiskare oense om dyrbara fisket

Kalixlöjrommen uppges vara hotad från flera håll – forskare vill begränsa fisket av siklöjan, som för Norrbottens kustfiskare står för en stor del av inkomsten.
Trots begränsningar i fisket under förra året hotas siklöjebeståndet i Bottenviken, där sälar äter upp den största delen av beståndet, uppger forskare på SLU till P4 Norrbotten .

Nu föreslår forskarna att fisket ska begränsas ytterligare 80 procent för att beståndet ska säkras.

– Förra året var det uttag på runt 800 ton, vi föreslår en 80-procentig minskning ner till 170 ton, säger Mikaela Bergenius, forskare på SLU, till P4 Norrbotten.

För jämförelse fiskades ungefär 1 500 ton siklöja under 2016. Fisken är källan till Kalixlöjrommen, som i sin tur står för en stor del av årsinkomsten för kustfiskare i Norrbotten.

En kraftig begränsning av fisket skulle slå hårt mot fiskare och tillgången på Kalixlöjrom, samtidigt som det finns risk för att fler falska produkter dyker upp, menar Kjell Strömbäck, vice ordförande i Norrbottens kustfiskares producentorganisation.

– Om vi får upp mer blir det en mer städad marknad, men får vi upp mindre då tar man ju in produkter och säljer under falsk varubeteckning, säger han enligt TT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08