23948sdkhjf

Dags för Årets Kock

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Möt de åtta finalisterna som gör upp i tävlingarna som spänner över två dagar, 28 och 29 september, i Kungliga tennishallen i Stockholm. På lördag vet vi vem som tar över titeln från fjolårets vinnare, Johan Backéus.

På fredag 28 september drar finalen av årets upplaga av Årets Kock igång. De åtta finalisterna plockades ut under kvaltävlingarna som hölls på över två dagar den 19 till 20 juni 2018 på Stockholms Hotell- och Restaurangskola.

Tävlar gör David Lundqvist, Grand Hôtel Saltsjöbaden i Saltsjöbaden, Ludwig Tjörnemo,Operakällaren i Stockholm, Martin Moses, SK Mat & Människor i Göteborg, Peter J Skogström, Mat & Vin Slottsparken i Malmö, Lars Niklasson, Lilla Ego i Stockholm, Jonas Alvin, Stångs magasin i Linköping, Anders Johnsson, Rejmes Restaurang i Örebro och Magnus Persson, Stureplansgruppen i Stockholm. 

Årets Kock har flyttats och förändrats och årets tävling innehåller också många nyheter. Antalet tävlingsmoment har utökats och de tävlande bedöms i såväl hantverksskicklighet som tävlingsrätt och teoretisk kunskap. Därtill har finalen flyttats från den tidpunkt som den haft genom åren, början av februari, till hösten vilket innebär en ny råvarusäsong.  

 Årets final är också öppen för allmänheten.

Finalisterna startar tävlingsdagen klockan 07.00 på fredagsmorgonen och de har 9 timmar och 30 minuter på sig att laga sin tränade rätt.Tävlingsrätten består av varm förrätt, mellanrätt eller huvudrätt med kyckling som tydlig huvudråvara. Den skall serveras på sex tallrikar. Fyra av finalisterna går sedan vidare till dag två.

Under finaldagarna delas även pris till Bästa Commis ut som utses av metodjuryn som består av Malin Söderström, Restaurangen Moderna Museet och The Fishery, Alexander Sjögren, Mutantur och Viktor Westerlind, Årets Kock 2009, Frantzén. Alla assistenter i tävlingsköken är gymnasieelever på Stockholms Hotell- och Restaurangskola. 

Commis lottas till finalisterna de båda dagarna och de träffar varandra i tävlingsköket på morgonen. Vinnaren av Bästa Commis meddelas på plats och priset delas ut av Andreas Stenberg, vd Årets Kock. Vinnaren får ett diplom samt produkter från J.A. Sundqvist och ett par kokböcker signerade tidigare Årets Kock-vinnare. 

Årets Kock, SM i professionell matlagning, startade 1983 med visionen att leda svensk gastronomi in i framtiden. Tävlingen firar 35-års jubileum.

Vägen till prispallen 

• Allt började med ett recept som skickades in och bedömdes av en jury. Bedömningen är helt anonymt och juryn visste inte vilken kock som gjort recepten.  

•  32 bidrag gick vidare till kvalificeringstävlingen. Där tävlade kockarna i totalt fem delmoment. Första dagen lagade de sitt inskickade tävlingsbidrag, gjorde ett teoriprov samt testades i råvarukännedom.  

• 16 kockar gick vidare till andra dagaen där de tävlade i hantverksskicklighet och lagde en huvudrätt av en hemlig råvarukorg – som alltså inte är något de kunde öva på.  

• Efter dag två stod det klart vilka 8 som gått vidare till finalen där de kommer att tävla i flera moment den 28-29 september.  

Under finaltävlingarna i september kommer fyra av finalisterna att få lämna finalen redan efter första dagen.  

Den första finaldagen ska kockarna visa kunskaper inom råvaror, teori och ett förberett matlagningsmoment som meddelas två veckor före finalen.  

Fyra går vidare till andra dagen då de  gör handlagstest och matlagningsmomentet är en hemlig råvarukorg. 

I juryn deltar bland annat tidigare Årets Kock-vinnare och många andra skickliga yrkespersonligheter, Prins Carl Philip har medverkat i juryn under många år. 

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Glutenfritt bageri till Ica – via Fazer

Striden om vegoburgarna intensifieras

Burger King och Max lanserar varsitt vegoalternativ.

Dämpad vår för livsmedelsföretagen

Ekobutik i konkurs

Njie breddar – lanserar klädkollektion

På nytt jobb
Skånemejerier med ny hållbarhetschef

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Jordgubbsskörden väntas bli riklig

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

På nytt jobb
Ny kommunikationschef på Orkla

Kraftig fläskprisökning – snart i Sverige

Coop tar in omtalad vegoburgare

Vitlöksodlare gynnas av handelskrig

Kopparbergs backar

Coop vill inte slänga ägg – kritiserar EU-regler

IVL och livsmedelsbranschen ska minska svinnet

Ica går över till svenskodlade plommontomater

På nytt jobb
HK Scans HR-direktör går till Coop

På nytt jobb
Han går från Spotify till Gastrofy

Ärtor blir proteinpulver

Isländska ostchips tar in kapital – vill öka svensk produktion

EU-stöd till Cellbombs nedbrytbara köttförpackningar

På nytt jobb
Ny kommunikationsdirektör på Scandi Standard

Ny kvartett i Arlas styrelse

Mackmyra ökar i omsättning men även i förlust

Nu kommer ölglassen

Nu träder nya transfettsreglerna i kraft

Stora Enso satsar på intelligenta automater

Japansk bank investerar miljard i indisk nätmathandel

Peckas naturodlingar i universitetsstudier

Matpriserna står stilla

På nytt jobb
Ny vd på Pizza Hut

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Rekord i matavfallsinsamling

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

På nytt jobb
Krav fortsätter rekrytera

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Se alla Företagens egna nyheter

R 5 RD Nya generationens vakuumpump

Studio 5000 Logix Designer Tips & Trix

Tillförlitlig information av era automationsprocesser i realtid!

Kan plast förhindra matsvinn?

Välj rätt bland våra belysningsmetoder!

Industrimässa med brett multibrand sortiment från Nomo

Glasrör och glasstavar från Mirit Glas

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj

RS Components introducerar en IoT-utvecklingssats med Bluetooth® Low Energy från ON Semiconductor

Lagafors i fokus när världens ledande fackmässa för köttindustrin ägde rum i Frankfurt

Exakta positioner med pneumatiska cylindrar!

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

RS Components lancerar Hartning kontaktdon med påmonterad anslutningskabel

RS Components ingår partnerskap med TE Connectivity för att lansera ett TE-lärcenter på teknikforum

När du vill transportera gasflaskor i din personbil

ebm-papst fläktserie AxiBlade utökas med fläktar i mindre storlekar

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj

RS Components introducerar LoRa-kommunikationsmoduler med utökad prestanda för IoT-tillämpningar

Norskt eko-mejeri väljer bägare från RPC Superfos

KUNBUS-industridatorer som bygger på Raspberry Pi finns nu hos RS Components

Cuby Shuttlesystem hos OneMed

Synglas i hög kvalitet - Mirit Glas

RS Components introducerar Renesas Synergy™ S5D3-mikrokontroller och -utvec...

Varför sågverk behöver automatisering

Lyckeby Starch investerar i Christian Berners valstorkar till sin stärkelse...

Sänd till en kollega

0.132