23948sdkhjf

Dags för Årets Kock

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Möt de åtta finalisterna som gör upp i tävlingarna som spänner över två dagar, 28 och 29 september, i Kungliga tennishallen i Stockholm. På lördag vet vi vem som tar över titeln från fjolårets vinnare, Johan Backéus.

På fredag 28 september drar finalen av årets upplaga av Årets Kock igång. De åtta finalisterna plockades ut under kvaltävlingarna som hölls på över två dagar den 19 till 20 juni 2018 på Stockholms Hotell- och Restaurangskola.

Tävlar gör David Lundqvist, Grand Hôtel Saltsjöbaden i Saltsjöbaden, Ludwig Tjörnemo,Operakällaren i Stockholm, Martin Moses, SK Mat & Människor i Göteborg, Peter J Skogström, Mat & Vin Slottsparken i Malmö, Lars Niklasson, Lilla Ego i Stockholm, Jonas Alvin, Stångs magasin i Linköping, Anders Johnsson, Rejmes Restaurang i Örebro och Magnus Persson, Stureplansgruppen i Stockholm. 

Årets Kock har flyttats och förändrats och årets tävling innehåller också många nyheter. Antalet tävlingsmoment har utökats och de tävlande bedöms i såväl hantverksskicklighet som tävlingsrätt och teoretisk kunskap. Därtill har finalen flyttats från den tidpunkt som den haft genom åren, början av februari, till hösten vilket innebär en ny råvarusäsong.  

 Årets final är också öppen för allmänheten.

Finalisterna startar tävlingsdagen klockan 07.00 på fredagsmorgonen och de har 9 timmar och 30 minuter på sig att laga sin tränade rätt.Tävlingsrätten består av varm förrätt, mellanrätt eller huvudrätt med kyckling som tydlig huvudråvara. Den skall serveras på sex tallrikar. Fyra av finalisterna går sedan vidare till dag två.

Under finaldagarna delas även pris till Bästa Commis ut som utses av metodjuryn som består av Malin Söderström, Restaurangen Moderna Museet och The Fishery, Alexander Sjögren, Mutantur och Viktor Westerlind, Årets Kock 2009, Frantzén. Alla assistenter i tävlingsköken är gymnasieelever på Stockholms Hotell- och Restaurangskola. 

Commis lottas till finalisterna de båda dagarna och de träffar varandra i tävlingsköket på morgonen. Vinnaren av Bästa Commis meddelas på plats och priset delas ut av Andreas Stenberg, vd Årets Kock. Vinnaren får ett diplom samt produkter från J.A. Sundqvist och ett par kokböcker signerade tidigare Årets Kock-vinnare. 

Årets Kock, SM i professionell matlagning, startade 1983 med visionen att leda svensk gastronomi in i framtiden. Tävlingen firar 35-års jubileum.

Vägen till prispallen 

• Allt började med ett recept som skickades in och bedömdes av en jury. Bedömningen är helt anonymt och juryn visste inte vilken kock som gjort recepten.  

•  32 bidrag gick vidare till kvalificeringstävlingen. Där tävlade kockarna i totalt fem delmoment. Första dagen lagade de sitt inskickade tävlingsbidrag, gjorde ett teoriprov samt testades i råvarukännedom.  

• 16 kockar gick vidare till andra dagaen där de tävlade i hantverksskicklighet och lagde en huvudrätt av en hemlig råvarukorg – som alltså inte är något de kunde öva på.  

• Efter dag två stod det klart vilka 8 som gått vidare till finalen där de kommer att tävla i flera moment den 28-29 september.  

Under finaltävlingarna i september kommer fyra av finalisterna att få lämna finalen redan efter första dagen.  

Den första finaldagen ska kockarna visa kunskaper inom råvaror, teori och ett förberett matlagningsmoment som meddelas två veckor före finalen.  

Fyra går vidare till andra dagen då de  gör handlagstest och matlagningsmomentet är en hemlig råvarukorg. 

I juryn deltar bland annat tidigare Årets Kock-vinnare och många andra skickliga yrkespersonligheter, Prins Carl Philip har medverkat i juryn under många år. 

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

De har hälsa och miljö i fokus

De är nominerade i kategorin Årets Hjärta i Fast Food Awards.

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

Orkla säljer Mrs Cheng’s till Continental Foods

Nytt samarbete stärker Löfbergs i Finland

Rosteriet knyter band med te-huset Nordqvist.

Nya matkoncept till Täby centrum

Två toppar årets julöl

Test av årets julöl och andra juldrycker – två öl i topp bland många fina brygder.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Anrik lanthandel lägger ner

Matsmart och Blossa räddar 24 000 flaskor glögg

"Att slänga den fantastiska drycken var aldrig ett alternativ för oss"

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Jäst gör fiskfoderolja av halm

Årets livsmedelshalvdag på Empack

SIA Glass byter vd

Rolf Frid lämnar över till Stefan Carlsson.

Willys introducerar ”Bröl”

Gammalt bröd blir mörk julöl. ”Mycket populär”.

Valio utbildar sina bönder i kolbindande jordbruk

Målet är en koldioxidneutral mjölkproduktion.

Näringsrik mat ger hälsoeffekter

Enligt en ny rapport i Science är fördelningen mellan fett och kolhydrater oviktig ur hälsosynpunkt. Man bör istället fokusera på näringsrika livsmedel.

Fortsatt mindre kött och matfågel på tallriken, men mer svenskt

Jordbruksverket har undersökt svenskarnas köttvanor.

Estrella stöttar Musikhjälpen med snacksauktion

Få chansen att besöka chipsfabriken.

Coop återkallar charkprodukter

Här är hela listan.

Nu öppnar Ölands första nätmathandel

Han är ny vd på Sales Support

Arvid Nordquist planerar nytt kafferosteri – kan ge 200 nya jobb

Rosteriet placeras i Järfälla.

Ny kommunikationsdirektör för Fazer Food Services Sverige

Tillträder tjänsten i januari.

Coop återkallar skinka – kan innehålla listeriabakterier

Konsumenterna uppmanas lämna köpta produkter i butik.

Veganexpert granskar utbudet i butikerna

Food Supplys systersajt Fri Köpenskap och bloggaren Gustav Johansson jämför utbudet i fyra butiker.

Kavlis medarbetare delar ut miljonbelopp till välgörenhet

Matsmart retirerar från Norge

Delicato byter säljbolag

Matleveranstjänst till Malmö

Saffran hamnar på kryddhyllan

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Student öppnar obemannad butik

Han bjöd snattarna på lunch - då minskade stölderna

Här är årets bästa matböcker

Orkla lägger bud på Kotipizza

Svenska Lantchips tillverkar världens miljösnällaste chips

Se alla Företagens egna nyheter

Konfigurerbara säkerhetsreläer - nu även med simulering offline

Synglas från Mirit Glas till process industrin

Ytterligare en ny Servicetekniker till Lagaforsteamet

Nytt fryslager åt GB-Grossisten

Kombinera fritt med nästa generations modulära drivsystem

Naturliga köldmedel i kylanläggningar ställer krav på säkra fläktar

IMA DAIRY & FOOD Erca är förhandlad av Bull Salicath ApS

Trevlig helg

Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknader

EC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärande med hjälp av Artificiell Intelligens

ebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligence

Mirit Glas har ett av det största och mest välsorterade utbud av glasrör och glasstavar

Bull Salicath ApS

Julkalender SSI Schäfer

SSI Schäfer Julkalender 2018

Motordrivna membranpumpar för livsmedelsindustrin

Naturliga "clean label" färger och extrakt för drycker

Carlsson & Möller AB

Universal koppling till IO-Link

Enkel och praktisk IO-Linklösning

Spara energi för en halv miljon kronor per år

Frystorkad avokadopulver - lätt, hälsosamt och minimalt svinn

Biggans såser fylls med komplett fyllningslinje från Christian Berner

Program för fläktval och beräkningsfunktion underlättar för både OEM-företa...

Trioplast - WE ARE #4

Sänd till en kollega

0.642