23948sdkhjf

Pappersbruk håller stängt efter stora utsläppsproblem

Nordic Papers kraftpapperfabrik i Bäckhammar har haft produktionsstopp i över en vecka.
Nordic Papers kraftpapperfabrik i värmländska Bäckhammar har råkat ut för en hel del problem de senaste månaderna.

Efter ett blixtnedslag i augusti slogs elförsörjningen på bruket ut, vilket gjorde att svartlut följde med i utsläppet till ån Visman och orsakade fiskdöd, rapporterade SVT Nyheter Värmland då .

I måndags förra veckan kom ännu ett utsläpp, då det blivit stopp i en brunn vid uppstarten efter ett underhållsstopp. Det gjorde att färskvatten kom tillbaka in i produktionen och tog med sig såpa innan det sedan rann över i ån. Enligt en kommentar från länsstyrelsens miljöskyddshandläggare till P4 Värmland hade det senaste utsläppet stor påverkan:

– Det är ju en gråbrun sörja, det är som mjölk, säger miljöskyddshandläggare Peter Sundell till P4 Värmland .

Efter det senaste utsläppet har pappersbruket ännu inte kommit igång med produktionen, då företaget fokuserar på att säkerställa miljösituationen. De stora mängderna såpa som följt med i vattnet har bland annat gjort att syrenivåerna i vattnet är nästintill obefintliga.

Åtgärder inkluderar bland annat tillsättning av biokultur för att bryta ned substanser i reningen, syre- och näringstillsättning, samtidigt som reningsverket gått på recirkulation för att rena avloppet.

– Vi ser mycket allvarligt på det som hänt och vi arbetar dygnet runt för att komma tillrätta med miljösituationen och helgens arbete har givit resultat, säger Marie Stenquist, kommunikationsdirektör på Nordic Paper, i ett pressmeddelande.

Enligt företaget kommer produktionen inte startas igen förrän det är säkerställt att man kan klara miljövillkoren. Nordic paper tillverkar även förpackningspapper för livsmedel – bland annat med förpackningspapperet Super Perga som utvecklats för feta livsmedelsprodukter som smör och ost.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093