23948sdkhjf

Sommarens torka leder till kraftigt ökade matpriser

| Av Andréas Göransson | Tipsa redaktionen

För att livsmedelsproducenterna ska hantera råvarubristen måste priserna för konsumenter upp.

Den svåra torkan har skapat en råvarubrist som driver upp råvarukostnaderna för svenska livsmedelsproducenter. De ökade kostnaderna måste leda till ökade konsumentpriser, annars kommer en stor del av livsmedelsindustrin tappa sitt redan minimala ekonomiska utrymme för nödvändiga satsningar på produktutveckling, personal, innovation och export. Det konstaterar Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal i ett nytt Konjunkturbrev.

Sommarens torka var en katastrof för Sveriges lantbruk och nu börjar dess effekter märkas även i nästa led i livsmedelskedjan, livsmedelsproducenterna. Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal har i sitt senaste Konjunkturbrev frågat medlemsföretagen hur de har påverkats av torkan och hur de tror att den kommer påverka dem framöver:

41% har redan drabbats negativt av torkan
41% räknar med negativa effekter under hösten
37% kommer pga torkan att behöva öka leveranspriserna mycket
44% kommer pga torkan att behöva öka leveranspriserna en del

– Det är billigt att köpa mat i Sverige men det är dyrt att producera den, och många livsmedelsföretag kämpar med låga marginaler. För ett genomsnittligt livsmedelsföretag står råvarorna för 60% av omsättningen. Det säger sig självt att om råvarukostnaderna ökar så kraftigt som de nu ser ut att göra så kommer det att drabba producenterna väldigt hårt, i synnerhet de producenter som redan är pressade lönsamhetsmässigt, säger Carl Eckerdal i ett pressmeddelande.

I Konjunkturbrevet jämför Carl den nuvarande krisen med den globala råvarukrisen 2007–2008 som också innebar ökade råvarukostnader och minskad lönsamhet för svenska livsmedelsföretag. Krisen 2007–2008 ledde dock inte till märkbart höjda konsumentpriser. Livsmedelsindustrin fick hantera de höjda kostnaderna genom att på olika sätt effektivisera produktionen.

– En stor del av livsmedelsproducenterna har redan gjort de effektiviseringar man kan, och man kommer inte på egen hand klara av att svälja de ökade råvarukostnaderna. För att vi ska undvika en försvagning av den redan hårt pressade svenska livsmedelsindustrin måste kostnaderna fördelas i hela livsmedelskedjan och nå ända ut till konsumenten. Det är kanske uppenbart men tål att sägas ändå; utan svenska livsmedelsproducenter blir det inga svenska livsmedel, säger Carl Eckerdal.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Läskföretaget får böta halv miljon

Kraft Heinz nya vd ska satsa på tynande varumärken

Bättre än väntat för Coca Cola

Axfoods lager – nu spårbarhetscertifierade

På nytt jobb
Orkla med ny kommunikationsdirektör

Svensk sötpotatis kan komma till handeln

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Göteborgsmodell mot matsvinn blir Sverigemodell

Utvecklingsmarknader lyfte Unilever och Nestle

Keso i ny förpackning

"Enorm potential med havren som råvara"

Mats Liedholm vd på Fazer Sverige berättar i Chefsintervjun om hur anrika företag blir innovativa och om hur fler borde testa att jobba på Ica.

Kvinnan bakom tallriksmodellen: "Livsmedelsverket är alldeles för flata"

Njie köper Sveriges största hinderbana i stadsmiljö

Bättre än väntat för Pepsi

Han får fängelse för hästköttsskandalen

Anamma med ny plattform - recept blir till färdig matkasse

De tävlar om att uppdatera kostråden

Världsrekord i whiskyprovning

Guinness World Records har godkänt rekordet.

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

En tredjedel av den svenska potatisen har försvunnit

1

Ägg ökar - men inte de Krav-märkta

Köttföretag får böta efter sågolycka

Pilotprojekt ska göra bönder koldioxidneutrala

De slopar burägg i EMV

Trendbrottet: Vi äter mer fisk

Slakteri skållade levande kycklingar

Picadeli fortsätter expandera

Atria satsar på Lönneberga – går in i nya kategorier

Priserna stod stilla under mars

Menigo köper ut Arla

Hälsingestintan i samarbete med Glada utegrisar

Änglamark och Lantmännen hållbarast i branschen

Kafferabatt minskar engångsmuggar

"Larvigt" bröd en succé i Norge

Picadeli tar bort knivarna – och lanserar nytt protein

Orkla köper bagerileverantör

Coopbutik levererar svinnmat till finmiddag

Se alla Företagens egna nyheter

ASi-5 - Nya förutsättningar för riktigt Automation

Klovakuumpumpen Mink MV 0312 B från Busch Vakuumteknik – effektiv och tillförlitlig

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Sänk kostnaderna med Balluffs in-/utgångshubbar och IO-Link teknik!

Varför använda mikrovågsgivare?

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

Innovation inom livsmedelsindustrin!

Reducerad utvecklingstid och ökad produktivitet för maskinbyggare

Hållbara lösningar: RPC Superfos-hink i toppkvalitet med återvunnen plast

USON Matavfallskvarn - Waste Queen

Vad är egentligen en Logimat?

-Hur kan IO-Link öka prestandan i ert nätverk?

Mirit Glas framställer kemiskt härdat glas till industrier

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Norrköping 10-11 april

Försäkra dig om att du inte har några fula fiskar i ditt sortiment

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Lenze har medverkat på Hannover mässan med spännande nyheter

Vässa era interna revisioner - Webinarium 26/4

Webinar Motion Analyzer Online Tool

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Norrköping 10-11 april

Alla behöver en hylla

ebm-papst fläktar AxiCool kyler nytt distributionscenter i Kapstaden

Nomo investerar i en lagerautomat

Träffa AxFlow i Norrköping 10-11 april 2019

TREFA marshmallow-linje

Sänd till en kollega

0.188