23948sdkhjf

Sommarens torka leder till kraftigt ökade matpriser

För att livsmedelsproducenterna ska hantera råvarubristen måste priserna för konsumenter upp.
Den svåra torkan har skapat en råvarubrist som driver upp råvarukostnaderna för svenska livsmedelsproducenter. De ökade kostnaderna måste leda till ökade konsumentpriser, annars kommer en stor del av livsmedelsindustrin tappa sitt redan minimala ekonomiska utrymme för nödvändiga satsningar på produktutveckling, personal, innovation och export. Det konstaterar Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal i ett nytt Konjunkturbrev.

Sommarens torka var en katastrof för Sveriges lantbruk och nu börjar dess effekter märkas även i nästa led i livsmedelskedjan, livsmedelsproducenterna. Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal har i sitt senaste Konjunkturbrev frågat medlemsföretagen hur de har påverkats av torkan och hur de tror att den kommer påverka dem framöver:

41% har redan drabbats negativt av torkan
41% räknar med negativa effekter under hösten
37% kommer pga torkan att behöva öka leveranspriserna mycket
44% kommer pga torkan att behöva öka leveranspriserna en del

– Det är billigt att köpa mat i Sverige men det är dyrt att producera den, och många livsmedelsföretag kämpar med låga marginaler. För ett genomsnittligt livsmedelsföretag står råvarorna för 60% av omsättningen. Det säger sig självt att om råvarukostnaderna ökar så kraftigt som de nu ser ut att göra så kommer det att drabba producenterna väldigt hårt, i synnerhet de producenter som redan är pressade lönsamhetsmässigt, säger Carl Eckerdal i ett pressmeddelande.

I Konjunkturbrevet jämför Carl den nuvarande krisen med den globala råvarukrisen 2007–2008 som också innebar ökade råvarukostnader och minskad lönsamhet för svenska livsmedelsföretag. Krisen 2007–2008 ledde dock inte till märkbart höjda konsumentpriser. Livsmedelsindustrin fick hantera de höjda kostnaderna genom att på olika sätt effektivisera produktionen.

– En stor del av livsmedelsproducenterna har redan gjort de effektiviseringar man kan, och man kommer inte på egen hand klara av att svälja de ökade råvarukostnaderna. För att vi ska undvika en försvagning av den redan hårt pressade svenska livsmedelsindustrin måste kostnaderna fördelas i hela livsmedelskedjan och nå ända ut till konsumenten. Det är kanske uppenbart men tål att sägas ändå; utan svenska livsmedelsproducenter blir det inga svenska livsmedel, säger Carl Eckerdal.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078