23948sdkhjf

De kan vinna Utstickarpriset 2018

| Av Andréas Göransson | Tipsa redaktionen

Lär känna de nominerade.

Nu presenteras finalisterna i Utstickarpriset 2018. Food sharing-entreprenören Raphael Fellmer, Selina Juul bakom initiativet Stop Spild Af Mad, den amerikanske restauratören Dan Barber, kocken och dokumentärfilmaren Tina-Marie Qwiberg samt författaren och kocken Susanne Jonsson är de fem finalister som kan komma att tituleras vinnare av Utstickarpriset 2018.

Utstickarpriset instiftades av Polarbröd 2012 för att hylla modiga människor som går sin egen väg och som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Årets tema är maten. Respekten för livsmedel, för odlingen, tillagningen och njutningen. Nedan följer de fem finalister som tävlar om att vinna årets Utstickarpris:

Raphael Fellmer

Raphael Fellmer är en tysk aktivist och medgrundare av både den volontära plattformen Foodsharing.de där över 40 000 människor räddat mat från mindre verksamheter och Sirplus, en start-up som räddar mat och säljer den både online och på “food outlets” i Berlin. Mellan 2010 och 2015 levde Raphael själv utan pengar för att öka medvetenheten och påvisa överskottet av konsumentsamhället. Raphael har genom sina lösningar i Tyskland och internationellt blivit uppmärksammad för sin kamp mot matsvinn och kämpar för att göra foodsaving vedertaget.

Selina Juul

Selina Juul är grundare och styrelseordförande för den danska rörelsen Stop Spild Af Mad, en 10-årig dansk NGO som har bidragit till att minska danska konsumenters matsvinn med 14 000 ton på 6 år. Selina har deltagit i över 300 TV- och radioprogram i både Danmark och internationellt. Hon samarbetar med den Danska regeringen, EU och FN, hon har publicerat en prisvinnande kokbok om rester och producerat över 200 debattartiklar om matsvinn i både danska och internationella medier. Hon är också medlem i den globala koalitionen Champions 12.3 som arbetar med förlust av mat och matsvinn. Med kreativitet, entusiasm och hårt arbete har Selina med nästan ingen finansiering satt matsvinn i fokus och bidragit till ökad resurseffektivitet och minskning av människans negativa fotavtryck i naturen.

Dan Barber

Dan Barber är en flertaligt prisad amerikansk kock, restaurangägare och författare. Han är chefskock och delägare i Blue Hill Restaurant och Blue Hill at Stone Barns och har skrivit boken The Third Plate: Field Notes on the Future of Food. Dan har utvecklat en ny vision för den regenerativa maten, ett sätt att äta som stöttar god agrikultur och förbättrar jordens förmåga att skapa välsmakande och näringsrika grödor. Dan grundade nyligen Row 7, ett sädesföretag som sammanför kockar och odlare i utvecklandet av nya typer av grönsaker och grödor som gör skillnad både för jorden och på bordet.

Tina-Marie Qwiberg

Tina-Marie Qwiberg är dokumentärfilmare, odlare och krögare som tillsammans med sin familj driver restaurangen och gästgiveriet Gula Hönan och Tuppens Krog på Gotland. Bortsett från animalieprodukter kommer allt som serveras från familjens egen odling. De senaste 17 åren har Tina-Marie arbetat som dokumentärproducent och driver idag produktionsbolaget Tina-Marie Qwiberg AB som gör naturdokumentära filmer och barnprogram åt SVT och UR. Ett brinnande engagemang för natur, miljö och livsmedelsproduktion och viljan att göra skillnad, har resulterat i filmerna “Bieffekten” och “Den sista skörden”.

Susanne Jonsson

Susanne Jonsson är bosatt i Umeå men född och uppvuxen i norrbottniska Gällivare. Med rötter i den samiska och norrbottniska kulturen har Susanne en lång erfarenhet som kock på Michelin-restauranger internationellt, i svenska kök och TV-program, samt som författare av flertalet kokböcker. I ett decennium har Susanne arbetat för att bredda allmänhetens perspektiv på vad vi äter genom att bland annat laga vegetariska recept i TV, lyfta lokala råvaror, att välja råvaror efter säsong och att använda sig av det man har hemma i kylskåpet. Susanne inspirerar också genom att medverka i radio, bland annat med “Meny Norrlandsresan” samt på webben med hennes eget forum Susannes skafferi.

I årets jury sitter inga mindre än en av Sveriges främsta hållbarhetsexperter Johan Kuylenstierna, armbryterskan och världsmästaren Heidi Andersson, främjaren av unga sociala entreprenörer Maja Frankel, Bambuser-grundaren Måns Adler tillsammans med Polarbrödsgruppens Karin Bodin och Anna Borgeryd.

Vinnaren av Utstickarpriset offentliggörs i början av november 2018.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Nu går engångsgrillen mot sin död

Grossister håller på årets Kalix löjrom

Arla satsar mångmiljonbelopp på forskning

Ska leda till en mer miljöneutral livsmedelsproduktion.

Icas monsterbajs ska lyfta säljet

Santa Marias nya kryddförpackning får tummen upp av Reumatikerförbundet

Certifieras med ”Approved by Swedish Rheumatism Association”.

Zoégas minskar sina koldioxidutsläpp

Genom att minska mängden plast reduceras koldioxidutsläppen.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Hotellkedja firar Apple Week – vill ta vara på höstens skörd

"En win-win-situation"

Kronfågel och KLS Ugglarps i samarbete

"Detta kommer att skapa en solid grund för gemensam tillväxt"

Chokladstout vann Nolia Beer Master 2018

"Jag gillar den moderna stouten med mycket smak och mycket laktos som är chock och krämiga"

Max utökar sitt gröna sortiment

Dafgård installerar pallastare

Leverantör är ängelholmsbaserade Intersystem.

Så gick det för Löfbergs "Drick Upp"-kampanj

Många slöt upp när rosteriet kampanjade mot kaffeslattar.

Det här är årets Hantverksglögg från Blossa

Glöggserien som hyllar nordiskt hantverk.

2

De deltar på Nordic Organic Food Fair-mässan

Stora jättar visar upp trender.

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Anställda anklagas för korruption och människohandel

Liten del matsvinn går till behövande

1

Falafelingrediens återkallas – innehåller farligt färgämne

Färgämnet används för att färga avloppsvatten.

Norsk läsk backar efter påtryckningar

Men Coca Cola är inte nöjda - ser namnbytet som en kränkning.

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Niklas Ekstedt i samarbete med Linas Matkasse

Två matprofiler med fokus på näringsberäknad vardagsmat.

Bro Burger öppnar nytt

City Gross byter fruktgrossist

Livsmedelsverket har upptäckt oegentligheter hos fruktgrossisten Everfresh. Samtidigt ratas företaget av Bergendahls som byter huvudleverantör till Greenfood i en 600 miljoner kronors affär.

Lantmännen återkallar müsli – kan orsaka allergiska reaktioner

Mathems vd sågar granskningen

De satsar allt på bananimporten

Priset på mat följer inflationen

Nu ska Änglamark förändras i grunden

Burgerkedja på offensiven

HK Scan säger upp 165

Svenska kött- och charkföretag satsar på export

”Skitmarginaler”

Då lämnar Axfood sin kvartalsredovisning

Trög månad för Ica

Bedragare stal bonuspoäng på Coop

Se alla Företagens egna nyheter

Svenska Pump ställer ut på Scanpack i monter B05:72.

Absolutgivare med I/O Link från TR electronic

XL crispy panerad kycklingburgare, 140 g

Imorgon ställer Wellplast ut på Scanpack!

IMA dairy food ERCA

Svenska Pump ställer ut på Scanpack i monter B05:72.

Svenska Pump ställer ut på Scanpack i monter B05:72.

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Svenska Pump ställer ut på Scanpack i monter B05:72.

API och AXXOS byter namn efter den framgångsrika sammanslagningen och är nu OPTIWARE - en nordisk l

Många nyheter i vår monter A01:55 på Scanpack

Kan maskiner tänka?

Besök Wellplast på Scanpack!

Svenska Pump ställer ut på Scanpack i monter B05:72.

Teltek i Örebro AB på Scanpack!

Safer Food => Better Business

Svenska Pump ställer ut på Scanpack i monter B05:72.

Lönsamma lagersystem, Logistik & Transport

Ses vi i vår monter B07:60.?

Wellplast ställer ut på Scanpack

Bull Salicath ApS

Besök Wellplast på Scanpack!

Chark-SM 2018

Air Liquide presenterar ALIGAL för förpackning i modifierad atmosfär på Sca...

Scanpack 23-26 okt, Göteborg

Sänd till en kollega

0.248