23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Renässans för kålroten

I veckan samlades gastronomi- och odlingsspecialister och andra gastronomiskt intresserade för kålrotsprovning på restaurang Rutabaga i Stockholm.

Lista på svenska kålrotssorter:

Aspås

Baggens

Bangholm Fenix

Bangholm Original

Bjursås

Boltjärn

Bortas Bertils kålrot

Drottning

Farfar

Finnmarkens vita kålrötter

Globus

Gul Svensk

Gullåker

GullåkerIII

Janne

KlintKarin

Ljustorp

Mariero

Norsjö

Nusnäs

Odal

Patria

Rotabagge

Sollrot

Solveig

Svalöf Victoria

Svensk

Tiffany

Trutsgård

Tällberg

Viksjö

Viktoria

Vintjärn

Weibulls Foder

Weibulls orginal Balder

Weibulls orginal Bangholm

Östergyllen

Östgöta

Östgöta 2

Östnor

16 G

Under måndagen smakades på 51 olika kålrötter av olika  storlekar, färger och smaker skulle provas och bedömas. Provningen skedde på restaurang Rutabaga i Stockholm, amerikanska för just Kålrot sprunget ur det västgötiska ordet, och Kålrotsakademiens preses Hans Naess hade odlat fram  50 av sorterna.

Kålroten är en korsning mellan rova och kål och dess status är på väg att förändras då många bland annat genom Kålrotsakademiens arbete tagit den till sig igen.

– Jag tycker det är extremt inspirerande att det har gått så fort att popularisera kålroten. Det ska bli väldigt spännande att arbeta vidare med vad vi kan göra med denna råvara. På vår nordisk-asiatiska meny har vi gari* gjord på kålrot. Det har blivit succé och våra gäster föredrar den nu framför originalet på ingefära, säger Frida Ronge, kreativ ledare för restaurangerna Tak och Unn, och  som var en av många kockar på plats under provsmakningen. 

Sorterna som odlats fram ska leva vidare genom att hängivna odlare fortsätter föröka och odla dem. 

– Vi har som mål att 5–10 sorter av dessa ska ut på marknaden så att vanliga konsumenter i framtiden ska kunna få välja på mer än en enda anonym sort, säger Hans Naess, Kålrotsakademien.

I Kålrotsakademien sitter 18 ledamöter och har till uppgift att tillsammans skapa ett forum för forskning, utveckling och entreprenörskap kring matkultur och kulturväxter.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.078