23948sdkhjf

Så förlänger Kiviks den svenska äpplesäsongen

"Vi är glada att kunna bidra till att fler får tillgång till svensk frukt under större del av året"
Tack vare en specifik lagringsmetod kan svenskarna njuta av svenska äpplen året runt. Kiviks Musteri är en av odlarna som har tekniken. Vid äppelodlingarna utanför Lund, på Kiviks Musteris gård Solnäs Gård, finns idag fyra stycken ULO-lager (Ultra Low Oxygen). Tack vare denna moderna lagringsmetod kan delar av höstens äppelskörd långtidslagras med bevarad smak och konsistens.

Äpplena bevaras hållbara längre genom att de läggs i svala rum med begränsad syrehalt och lägre temperatur. Den lägre syrehalten gör att mognadsprocessen avstannar. Äpplena fortsätter att andas under lagringen, men det går mycket långsammare. När lagret sen öppnas, ser de ut och smakar precis som när de placerades där.

– Vi har haft våra ULO-lager ända sedan 2014, då vi förvärvade Solnäs Gård och dess tillhörande odlingar. Vi har möjlighet att lagra upp till cirka 500 ton frukt i dessa lager. Olika sorter kräver olika syrehalter och olika temperaturer för att bevaras på bästa sätt, så det gäller att planera sin lagerhållning, säger Kiviks Musteris odlingschef Jan Flemming Jensen, i ett pressmeddelande. Han fortsätter:

– Vi är glada att kunna bidra till att fler får tillgång till svensk frukt under större del av året.

Nu när plocksäsongen är över låter Musteri vissa av sina äpplen somna in och väcker dem igen när de försiktigt lyfts ut ur lagren för att sorteras och skickas iväg till olika grossister.

ULO-tekniken tillsammans med konsumenternas ökade efterfrågan på svenska råvaror, ger svenska äpplen en fantastisk möjlighet att ta för sig på marknaden. Idag är endast ett av fyra äpplen som säljs i Sverige svenskt, enligt uppgifter från Äppelriket Österlen som är Sveriges största fruktodlarförening.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125