23948sdkhjf

Här är Årets Smak – från Arla

| Av Andréas Göransson | Tipsa redaktionen

Under 2019 kommer bolaget att utforska hetta.

I samband med tävlingen Årets Kock lanserade Arla Årets Smak – en satsning på att öka kunskapen om smak bland proffs och konsumenter. Nu presenterar företaget den första fördjupningen inom trenden hetta där tre trendiga pepparsorter står i fokus: Tellicherry, sansho och timut.

Årets smak baseras på trendanalys och intervjuer med experter. Under året kommer Arla djupdyka inom trendiga råvaror hämtade från fyra fokusområden inom hetta: peppar, chilipeppar, rhizomer (jordstammar) och brassicaceae (korsblommiga växter). Först ut är peppar.

– Trots att peppar är världens vanligaste krydda har vi upptäckt att vi kan rätt lite om den. Med hjälp av våra framtagna smakpaletter hoppas vi att fler kök inspireras till att experimentera med peppar och även får nya insikter i mejeriprodukternas roll som smakbärare. Årets Smak kommer visa att peppar är en underbar, mångsidig och underskattad smaksättare, säger Inger Myresten, marknadschef på Arla Sverige Foodservice, i ett pressmeddelande.

Årets Smak fokuserar på tre olika pepparvarianter: Tellicherry, sansho och timut. De två sistnämnda tillhör inte släktet piper nigrum, som klassisk peppar gör, utan är släktingar till sichuanpeppar.

Tellicherry
Tellicherry är inte en särskild sorts peppar utan ett storleksmått på svartpeppar. Alla pepparkorn med en diameter större än 4,25 millimeter får kallas för Tellicherry. Att Tellicherrypeppar är särskilt eftersökt beror på att de har lite mindre hetta men fylligare arom.

Sansho
Sanshopeppar kommer från Japan där den används flitigt i många olika rätter. Den gröna färgen beror på att sanshopeppar skördas omogen vilket ger den dess unika smakegenskaper med mycket citrus och en viss jordighet.

Timut
Även timutpeppar tillhör samma släkte som sichuanpeppar men härstammar från Nepal där den odlas på hög höjd. Timutpeppar är en aromatisk och blommig krydda som präglas av en viss rökighet.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu ska bryggeriet expandera

Växtbaserat papper för feta livsmedel

Rekordhög skörd av höstvete

Nytt initiativ för etisk handel

Lönnebergas måltidssatsning fortsätter

Kycklingsnacks till Ica och färdiggrillad kyckling till Coop och Axfood.

Han blir vd för Linas Matkasse

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Spendrups tar ett steg till för återvunnet

På nytt jobb
Bayn stärker utvecklingsavdelningen

Convenience växer i betydelse

Enormt tryck när kallpastörisering återvänder till Sverige

McDonald's har slut på halloumi

Nu kommer Starbucks – till butikshyllorna

Exklusiv fjällrödingrom – bara hos Frantzén

Simris Alg: Finanschefen lämnar

1

Axfood lanserar nytt eget varumärke

Potatisen har svängt tillbaka

Quorns vd lämnar efter tio år

Utvecklar chipspåse utan plastfilm

Här är branschens tio största kooperativa företag

Norrmejeriers vd om nya ”Ica-mejeriet”: 1 000 kvadratmeter

Beräknas uppgå till halva halloumikonsumtionen inom tre år.

Nya regler, canabinoider och matfusk

Grönsakshallen Sorunda tar bort plasten

Julskinkan krymper

Stadsodlarna når nya höjder – med SAS

Ekolantbrukarna riktar kritik mot handeln

Livsmedelsindustrin är sist på digitaliseringsbollen

Larm om citrusfrukter – Coop och Axfood agerar

De gör proteinpulver – av syrsor

Ledamot lämnar Simris Alg

På nytt jobb
Svegro rekryterar chef från Arla - igen

Produktnytt
Ny låda för matleveranser direkt till dörren

De ska sälja Hans & Gretas glutenfria bröd

Först med veganska revbensspjäll

Mejerijätten ska bli klimatneutral 2035

De lanserar Köttkultur i egna kylar

De vann ciderupphandling på Systembolaget

Se alla Företagens egna nyheter

Snart är den här – vår nya multisensor!

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

God (h)jul önskar vännerna på Balluff!

Tillförlitligt resultat med positions- och trycksensorer!

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

Mirit Glas tilbyr Skräddarsydda glasvaror

Vi på Balluff värnar om miljön – för framtidens skull!

Vad är kopplingen mellan choklad och RFID?

Fatpump i hygieniskt utförande

Hur minskar du driftstopp hos er?

TESAB-anslutna ABAK i Sundsvall breddar sitt utbud

Stora kostnadsbesparingar efter uppgradering av kondensorer

Balluff ger dig maximal energi!

Recept på framgång: Optimal förpackning till Optimel-sallad

Ingersoll Rand - Rikstäckande tryckluftservice

En ny generation av axialfläktar med ännu högre prestanda

Vilken produkt var på vilken arbetsplats och när?

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Easy Tool-ID 2.0 - enklare kan det inte bli!

Hydroscand delar ut årets stipendium till elev i Sydafrika

Black Friday-priser på ALbee den 25 november - 2 December

En ny generation axialfläktar med optimerade egenskaper

Komplettera ert Lagafors rengöringssystem med slangupprullar

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Ingersoll Rand skruvkompressorer med premium prestanda

Sänd till en kollega

0.151