23948sdkhjf

Unga män nobbar vegetariska rätter

Och kvinnor är bäst på att välja de grönare alternativen.
Män i åldern 16 till 24 är den grupp som i minst utsträckning väljer lakto-ovo vegetariska måltider till lunch och, eller, middag. Det visar Matometerns vego-index som tagits fram på uppdrag av Coop. Det totala vego-indexet i september ligger på 30. Den grupp som i störst utsträckning väljer vegetariska alternativ är kvinnor i åldern 25 till 34 med ett indextal i september på 37,7. Vego-index för män i åldern 16 till 24 under samma period är däremot bara 20,8.

– Unga män är en grupp som överlag har ett högt energibehov och ofta söker snabba måltidslösningar. Tyvärr finns det en myt om att man inte bygger muskler lika bra med vegetariska proteiner, vilket inte stämmer. Om man ändrar tankesätt och sätter det vegetariska proteinet i centrum vid val av måltid så är det enkelt att få ihop mättande måltider som även hjälper till att täcka både energi- och proteinbehovet vid träning, säger Anneli Bylund, dietist och hållbarhetsstrateg på Coop, i ett pressmeddelande.

Matometerns vego-index visar att allt fler svenskar väljer vegetariska alternativ till lunch och/eller middag. I september låg det generella vego-indexet på 30 vilket är högre än samma period förra året. Personer i åldern 35 ill 44 är den åldersgrupp vars index ökat mest jämfört med samma period förra året, en ökning med 4,2 procentenheter till 30,4.

Vego-indexet för september visar även att Uppsala och Stockholms län är de län där man oftast valt en lakto-ovo vegetarisk måltid, med ett index på 34,8 för båda. Det län som uppvisar den största ökningen av antalet personer som valt ett vegetariskt alternativ till lunch och/eller middag jämfört med samma period förra året är Blekinge län, med en ökning på 4,8 procentenheter till ett index på 29,4.

Med septembers vego-index vände den nedåtgående trend som började i maj i år. En liknande nedgång och sen uppgång över perioden sågs även 2017 och beror sannolikt på en säsongsvariation och att många inte väljer lakto-ovo vegetariska alternativ i lika stor utsträckning till lunch och, eller, middag under sommarmånaderna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078