23948sdkhjf

Unga män nobbar vegetariska rätter

| Av Andréas Göransson | Tipsa redaktionen

Och kvinnor är bäst på att välja de grönare alternativen.

Män i åldern 16 till 24 är den grupp som i minst utsträckning väljer lakto-ovo vegetariska måltider till lunch och, eller, middag. Det visar Matometerns vego-index som tagits fram på uppdrag av Coop. Det totala vego-indexet i september ligger på 30. Den grupp som i störst utsträckning väljer vegetariska alternativ är kvinnor i åldern 25 till 34 med ett indextal i september på 37,7. Vego-index för män i åldern 16 till 24 under samma period är däremot bara 20,8.

– Unga män är en grupp som överlag har ett högt energibehov och ofta söker snabba måltidslösningar. Tyvärr finns det en myt om att man inte bygger muskler lika bra med vegetariska proteiner, vilket inte stämmer. Om man ändrar tankesätt och sätter det vegetariska proteinet i centrum vid val av måltid så är det enkelt att få ihop mättande måltider som även hjälper till att täcka både energi- och proteinbehovet vid träning, säger Anneli Bylund, dietist och hållbarhetsstrateg på Coop, i ett pressmeddelande.

Matometerns vego-index visar att allt fler svenskar väljer vegetariska alternativ till lunch och/eller middag. I september låg det generella vego-indexet på 30 vilket är högre än samma period förra året. Personer i åldern 35 ill 44 är den åldersgrupp vars index ökat mest jämfört med samma period förra året, en ökning med 4,2 procentenheter till 30,4.

Vego-indexet för september visar även att Uppsala och Stockholms län är de län där man oftast valt en lakto-ovo vegetarisk måltid, med ett index på 34,8 för båda. Det län som uppvisar den största ökningen av antalet personer som valt ett vegetariskt alternativ till lunch och/eller middag jämfört med samma period förra året är Blekinge län, med en ökning på 4,8 procentenheter till ett index på 29,4.

Med septembers vego-index vände den nedåtgående trend som började i maj i år. En liknande nedgång och sen uppgång över perioden sågs även 2017 och beror sannolikt på en säsongsvariation och att många inte väljer lakto-ovo vegetariska alternativ i lika stor utsträckning till lunch och, eller, middag under sommarmånaderna.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Ätbar bioplast från äpple- och apelsinrester

Snart kan du äta upp engångsmuggen som efterrätt.

Orklas vd avgår

De startar nätmatsmarknad i Malmö

På nytt jobb
Hon ska utveckla Kravs digitala strategi

Alkoglass – endast på systemet

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Efter dödsfall – då hålls rättegången mot Atria

På nytt jobb
Coca-Cola snor från Ica

Produktionen av ekomjölk fortsätter öka

Här är Årets rätt – av Årets kock

På nytt jobb
Han blir Cloettas nya lösviktschef

Cloetta satsar 100 miljoner på fabriker

Santa Maria startar egen kryddmarknad

Ungas matval styrs av värderingar

Ny storägare i Taylors & Jones

Nu kommer Karma till Frankrike

Bakterier i en tredjedel av allt lammkött

Nytt hopp för Boxholms ost

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Svenskarnas framtida mat

Framtidens mat har en egen utställning.

Arla vill nolla klimatavtrycken – om 30 år

Priset på mat ökade i februari

Så slår Brexit i butikshyllan

Hälften av hamburgerhaken har hafsig hantering

Lantmännen och Granngården i utökat samarbete

Toppår för äggkoncernen

På nytt jobb
Krav rekryterar djurexpert

Martin & Servera drar ned på plasten

Efter kritiken: Max avbryter införande av veganmärkning

Inte bara mjöl – utan mjölmask i nytt norskt bröd

LRF – minskad vinst och minskat resultat

På nytt jobb
Går från Kvarn till Krav

Nu flyttar Paradiset in på NK

Se alla Företagens egna nyheter

Vikbara lagerlådan som reducerar volym

Prefabricerade ECI-motorer med planetväxlar

Nomo är utställare i Skellefteå

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefteå 20-21 mars

RPC Superfos mottar CSR-certifikat från Randers kommun

Lätt att missa brytpunkt till ny standard vid inkoppling av större fläktar på nätet

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefteå 20-21 mars

”Digitala produkter löser problem som analog teknik inte klarar av”

Träffa AxFlow på Euro Expo Skellefteå 20-21 mars 2019

EC-lågenergifläktar på ExpoVent i Kalmar, Jönköping och Linköping

Speciella egenskaper får du med Tekniskt glas

FCM utan kompromiss

USON gigantrivare Rabco ska till Munters!

Wellplast AB ingår Europeiskt samarbete

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Kostnadsfritt webinarium - Tema: Hantering av lagkrav

Hur fångar man in världens alla dofter?

Big Science Sweden business dagar i CERN

Träffa oss på IFFA i Frankfurt 4-9 maj

Kipp`s låsbara inställningsbultar

Boka demokörning redan idag på en ScanCut 225S Portion Cutter Single-lane

ebm-papst visar gasfläktar för digitala värmekoncept och nya centrifugalflä...

Teknisk Säljare sökes till avdelning Ventilation Retrofit hos ebm-papst

Mirit Glas erbjudar kemiskt härdat glas som gorillaglas

NR Kyl hjälper ICA Supermarket i Sollebrunn fira 50 år med miljösatsning!

Sänd till en kollega

0.138