23948sdkhjf

Fazer och Lidl samarbetar för minskat brödsvinn

| Av Andréas Göransson | Tipsa redaktionen

Samarbetet unikt i sitt slag.

Den svenska livsmedelshanteringen står för en stor del av vår totala övergödning och klimatpåverkan. Matsvinnet i hela livsmedelskedjan behöver minskas drastiskt. Färskvaran bröd är hårt drabbat av svinn i dagligvaruhandeln, något Fazer och Lidl tillsammans nu vill råda bot på i en ny innovativ satsning. Från och med juni 2018 ansvarar Lidl för flödet i brödhyllan, något som redan under den första månaden halverade svinnet.

Sedan i juni 2018 levererar Fazer som enda externa leverantör av bröd till samtliga Lidl-butiker i landet. Det utökade samarbetet innebär en möjlighet att ytterligare minska matsvinnet i butik genom en innovativ metod för hanteringen av brödhyllan.

Metoden går ut på att Lidl tar ett helhetsansvar, från beställning och order, till hantering av brödet i hyllan och slutligen svinnet. Tidigare och inom övriga handeln är det brödleverantörerna som tar det fulla ansvaret för brödet som inte säljs. Detta till skillnad från i stort sett alla andra livsmedelskategorier där butiken bär ansvaret, vilket ger ett större incitament för handlaren att minska svinnet och sälja ut varorna.

– Genom att äga brödhyllan kan vi själva styra över hur många bröd vi beställer, upplägg i hyllan, hur de placeras och även besluta om att sänka priset på bröd med kort datum. Det känns rimligt att vi tar ett helhetsansvar för brödet precis som vi gör för alla andra kategorier’, säger Miriam Thunborg, hållbarhetschef Lidl Sverige, i ett pressmeddelande.

– Idag står brödsvinnet inom branschen för uppskattningsvis 30 % av det totala butikssvinnet.* Bakom siffran döljer sig ett systemfel som vi måste komma tillrätta med. De ekonomiska och miljömässiga vinsterna av att minska svinnet gör frågan ytterst angelägen och vi ser fram emot att diskutera denna lösning med fler butikskedjor’, säger Anna Månsson, försäljningsdirektör på Fazer Bageri.

Fazer-koncernen arbetar aktivt för att minska svinnet i hela varuflödeskedjan. Fazer Bageri i Sverige har som mål att minska brödreturerna med 30 procent till år 2021. Det brödsvinn som uppkommer hanteras av Fazer och går till framställning av bioetanol.

Samarbetet med Fazer, där Lidl tar helhetsansvar för brödhyllan, är en åtgärd bland flera för att minska det totala svinnet. Lidl arbetar även med att butikernas kunder genom kraftiga prisreduceringar uppmuntras att ta vara på mat med kort bäst före-datum. Mat som inte säljs tas vara på genom donationssamarbeten med hjälporganisationer som distribuerar den fullt tjänliga maten till behövande. I dagsläget finns regionala och lokala samarbeten i 40% av butikerna. Det avfall som ändå uppstår används för etanolproduktion.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (1)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Hon är Mondelez nya vd

Ny kartong med utpräglad miljöprofil

Stora Enso lanserar innovativ koldioxidsnål kartong för chokladförpackningar.

Matsmarts sajt kraschade när Paolos-produkterna släpptes: "Aldrig varit med om något liknande"

Försäljningen slog rekord och varorna såldes slut.

Nya ledamöter i Norrmejeriers styrelse

Han är ny ordförande i Poppels

Endast svenskt mjöl i påsen är målet för Pågen

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut måndag-torsdag.

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Johanssons bröd får nytt liv hos Bake my day

Bekräftat: Matsmart tar över Paolos lager

Pionjärprojekt med biobaserade plastflaskor

Målet är att ha de första biobaserade flaskorna i butikerna 2023. 

Trots corona stärkte Lantmännen resultatet

Mathem dubblar i Göteborg

Orkla köper Havrefras

Tempcon group köper Fiskhamnens åkeri

På nytt jobb
Hon är ny på Marketing Clinic

Barnmatsföretag i konkurs

Butiken beställer mer Paolos-produkter "Vi vill undvika matsvinn"

Ica Nära Finnboda i Nacka går mot strömmen och beställer in mängder av Paolos-produkter: ”Han tjänar ju inget på det”, säger butikschefen Stefan Bardevik.

Lidl söker efter Gotlandsproducenter

På nytt jobb
Han är ny ordförande i Svensk Egenvård

Nu startar Risentas produktion i Mölndal

250 varslas på Martin & Serveras lager

Siljans Chark överlever med nya ägare

Nicks drar in 7,3 miljoner dollar i investeringsrunda

Semper slutar med palmolja

Stor framgång för reko-ring

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Ålfiskeförbudet fortsätter

Atrias grillar på finska bibliotek

Hon är ny i Svenskmärknings styrelse

Även råvaror i Urban Delis nya webbutik

På nytt jobb
Ny ordförande för Svenska Köttföretagen

Coca-Cola med egen veganmjölk

HK Scans utbildning gav jobb direkt

Ny vd för Trensums Food

Därför föredrar konsumenten pappersförpackningar

Hon är Norrmejeriers första hållbarhetsdirektör

Ny vd för Peckas naturodlingar

Se alla Företagens egna nyheter

Mer återvinning ser inte helt mörkt ut

Systemfokus hos AxFlow

Marknadens minsta kodläsare för industriellt bruk

Anders Jonsson ny VD för Oerlikon Balzers

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

Hydroscands smidiga tryckluftslang - nu i butik och webbutik

SMART; stilla, stabil och sparsam - och oljefri!

Hydroscand investerar i rörbockningsverksamhet

Ökad efterfrågan av mobil slangservice i kristid

Specialanpassad 3-banig Teltek C80 checkvåg

Lasersvetsning av plast

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Ny hygienisk pump från Waukesha Cherry-Burrell

Lasergivare med IO-Link och omgivningsljusundertryckning.

Underhåll av tryckluftssystemet livsmedelsindustrin

Nytt samarbete med Hitachi

Fatpump i hygieniskt utförande

Färre lyft, fler aromer

Var med på vår virtuella mässa 27-28 maj!

Mobil Lågtrycksenhet – LWP-M II

Praktiska förpackningar till desinficerande våtservetter

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Lenze webinar idag om framtidssäkra automationssystem

Letar du också efter bra möjligheter? Ta en Gemba-promenad!

Sänd till en kollega

0.141