23948sdkhjf

Fazer och Lidl samarbetar för minskat brödsvinn

| Av Andréas Göransson | Tipsa redaktionen

Samarbetet unikt i sitt slag.

Den svenska livsmedelshanteringen står för en stor del av vår totala övergödning och klimatpåverkan. Matsvinnet i hela livsmedelskedjan behöver minskas drastiskt. Färskvaran bröd är hårt drabbat av svinn i dagligvaruhandeln, något Fazer och Lidl tillsammans nu vill råda bot på i en ny innovativ satsning. Från och med juni 2018 ansvarar Lidl för flödet i brödhyllan, något som redan under den första månaden halverade svinnet.

Sedan i juni 2018 levererar Fazer som enda externa leverantör av bröd till samtliga Lidl-butiker i landet. Det utökade samarbetet innebär en möjlighet att ytterligare minska matsvinnet i butik genom en innovativ metod för hanteringen av brödhyllan.

Metoden går ut på att Lidl tar ett helhetsansvar, från beställning och order, till hantering av brödet i hyllan och slutligen svinnet. Tidigare och inom övriga handeln är det brödleverantörerna som tar det fulla ansvaret för brödet som inte säljs. Detta till skillnad från i stort sett alla andra livsmedelskategorier där butiken bär ansvaret, vilket ger ett större incitament för handlaren att minska svinnet och sälja ut varorna.

– Genom att äga brödhyllan kan vi själva styra över hur många bröd vi beställer, upplägg i hyllan, hur de placeras och även besluta om att sänka priset på bröd med kort datum. Det känns rimligt att vi tar ett helhetsansvar för brödet precis som vi gör för alla andra kategorier’, säger Miriam Thunborg, hållbarhetschef Lidl Sverige, i ett pressmeddelande.

– Idag står brödsvinnet inom branschen för uppskattningsvis 30 % av det totala butikssvinnet.* Bakom siffran döljer sig ett systemfel som vi måste komma tillrätta med. De ekonomiska och miljömässiga vinsterna av att minska svinnet gör frågan ytterst angelägen och vi ser fram emot att diskutera denna lösning med fler butikskedjor’, säger Anna Månsson, försäljningsdirektör på Fazer Bageri.

Fazer-koncernen arbetar aktivt för att minska svinnet i hela varuflödeskedjan. Fazer Bageri i Sverige har som mål att minska brödreturerna med 30 procent till år 2021. Det brödsvinn som uppkommer hanteras av Fazer och går till framställning av bioetanol.

Samarbetet med Fazer, där Lidl tar helhetsansvar för brödhyllan, är en åtgärd bland flera för att minska det totala svinnet. Lidl arbetar även med att butikernas kunder genom kraftiga prisreduceringar uppmuntras att ta vara på mat med kort bäst före-datum. Mat som inte säljs tas vara på genom donationssamarbeten med hjälporganisationer som distribuerar den fullt tjänliga maten till behövande. I dagsläget finns regionala och lokala samarbeten i 40% av butikerna. Det avfall som ändå uppstår används för etanolproduktion.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Läsk- och glassföretag i konkurs efter 25 år

Leverantör av maskiner till nöjesfält och butiker stänger ner.

Proseccochips beslagtagna av italienska myndigheter.

Pizzakedjan Domino's lämnar Sverige

På nytt jobb
Axfood rekryterar ny IR-chef

Ny social matbutik i Skellefteå

Löjfisket är slut för i år

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Efter Arlabråket – Oatly byter tillfälligt ut namn på förpackningar

Norska mjölkproduktionen ska minska med 100 miljoner liter

"Fem ton grön fisk i disk"

Bageriet flyttar in på Ica

Rootfruit satsar miljoner på ny produktionslinje

Fortsatt torskfiskestopp i östra Östersjön

Brexit gör så att skörden ruttnar bort

På nytt jobb
Ny IT-chef på Paulig

Hello Fresh höjer prognosen – går bättre än väntat

1

För andra gången på 28 år – alkoholfri öl vann mässpris

Stockholmsföretag flyttar produktionen till Småland

Uppsalaföretag startar egen butik

På nytt jobb
Ny vd på finska Salico och Snackpoint

Här kommer Happy Food Stores andra butik

Yoghurt i klimatsmart bägare

Picard bygger om alla butiker och öppnar nya: ”Mer premiumkänsla”

Nya ägaren Knut Faremo räknar med vinst inom 1-2 år: ”Picard har en mycket stor potential”, säger han.

Livsmedelspåse med kemiskt återvunnen plast

Världens första ölflaska i papper

HK Scan tar initiativ för klimatet

Fåddman investerar och satsar på export

På nytt jobb
Carlsberg får ny kommersiell direktör

Matpriserna sjönk i september

På nytt jobb
Bergendahls rekryterar från Atria

Matsvinnet ökar – så ska branschen tackla problemet

Arlas klimatmål godkänns

De får oljeorder på 50 miljoner

Svårt att hitta hållbart kött

Atria satsar miljarder på kyckling

Gränshandeln säkrad: sockerskatten består

Nyhléns Hugosons satsar på AI

Se alla Företagens egna nyheter

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Hållbar kyla kyler glassen

Nomo på industrimässa i Borlänge

Webinarium - Få struktur på ditt hållbarhetsarbete! 25/10

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Borlänge 16-17 oktober

Är er verksamhet framtidssäker?

Test av räknare i vårt showroom.

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Borlänge 16-17 oktober

Spårbarhet inom tillverkning - Mer än bara RFID och streckkod!

Fem av ebm-papst drivenheter i unik maskin för torrisblästring

Balluff Machine Vision konfigurationsverktyg, har du provat det än?

ebm-papst hjälper industrin att både automatisera och kyla känslig elektronik

Certifiering av utrustning i farliga miljöer.

Begränsa bakterietillväxten med temperaturreglering

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Robusta produkter från oss på Balluff!

Integral smart för sjukhussängar

(Plast)avfall i havet – de rätta lösningarna är de viktigaste

Din unika produkt förtjänar en unik etikett

För extrema miljöer!

Hygienslussar

BITO utökar produktionskapaciteten med ny anläggning i Polen

Övervakning i realtid görs enkelt!

ebm-papst ställer ut på Svenska Kyl & Värmepumpdagen 2019

Sänd till en kollega

0.185