23948sdkhjf

Fazer och Lidl samarbetar för minskat brödsvinn

| Av Andréas Göransson | Tipsa redaktionen

Samarbetet unikt i sitt slag.

Den svenska livsmedelshanteringen står för en stor del av vår totala övergödning och klimatpåverkan. Matsvinnet i hela livsmedelskedjan behöver minskas drastiskt. Färskvaran bröd är hårt drabbat av svinn i dagligvaruhandeln, något Fazer och Lidl tillsammans nu vill råda bot på i en ny innovativ satsning. Från och med juni 2018 ansvarar Lidl för flödet i brödhyllan, något som redan under den första månaden halverade svinnet.

Sedan i juni 2018 levererar Fazer som enda externa leverantör av bröd till samtliga Lidl-butiker i landet. Det utökade samarbetet innebär en möjlighet att ytterligare minska matsvinnet i butik genom en innovativ metod för hanteringen av brödhyllan.

Metoden går ut på att Lidl tar ett helhetsansvar, från beställning och order, till hantering av brödet i hyllan och slutligen svinnet. Tidigare och inom övriga handeln är det brödleverantörerna som tar det fulla ansvaret för brödet som inte säljs. Detta till skillnad från i stort sett alla andra livsmedelskategorier där butiken bär ansvaret, vilket ger ett större incitament för handlaren att minska svinnet och sälja ut varorna.

– Genom att äga brödhyllan kan vi själva styra över hur många bröd vi beställer, upplägg i hyllan, hur de placeras och även besluta om att sänka priset på bröd med kort datum. Det känns rimligt att vi tar ett helhetsansvar för brödet precis som vi gör för alla andra kategorier’, säger Miriam Thunborg, hållbarhetschef Lidl Sverige, i ett pressmeddelande.

– Idag står brödsvinnet inom branschen för uppskattningsvis 30 % av det totala butikssvinnet.* Bakom siffran döljer sig ett systemfel som vi måste komma tillrätta med. De ekonomiska och miljömässiga vinsterna av att minska svinnet gör frågan ytterst angelägen och vi ser fram emot att diskutera denna lösning med fler butikskedjor’, säger Anna Månsson, försäljningsdirektör på Fazer Bageri.

Fazer-koncernen arbetar aktivt för att minska svinnet i hela varuflödeskedjan. Fazer Bageri i Sverige har som mål att minska brödreturerna med 30 procent till år 2021. Det brödsvinn som uppkommer hanteras av Fazer och går till framställning av bioetanol.

Samarbetet med Fazer, där Lidl tar helhetsansvar för brödhyllan, är en åtgärd bland flera för att minska det totala svinnet. Lidl arbetar även med att butikernas kunder genom kraftiga prisreduceringar uppmuntras att ta vara på mat med kort bäst före-datum. Mat som inte säljs tas vara på genom donationssamarbeten med hjälporganisationer som distribuerar den fullt tjänliga maten till behövande. I dagsläget finns regionala och lokala samarbeten i 40% av butikerna. Det avfall som ändå uppstår används för etanolproduktion.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Så dyr blev Ed Sheeranketchupen

Pappersbaserade förpackningar för färskvaror ökar

Vanligt insektsmedel kan fasas ut

Listan: Här är alla finalister i Dagligvarugalan 2019

Se filmen där alla finalister presenteras på Fri Köpenskaps Facebooksida.

Santa Maria skrotar konservburken

Vill tillverka bordssalt och gödsel av skog

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Di Luca i nytt logistikavtal

De ska sköta logistiken för svenska medelhavsgrossisten.

Fazers finska köp är klart

Carlsberg backar i Europa - kliver fram i Asien

De ska säkra framtidens snacksförsörjning

Anrikt konditori i konkurs

Cloetta är bäst i dagligvaruhandeln

Glass i stora kajaklass

Produktnytt
Rosa salt för syns skull

På nytt jobb
Hon går från Fazer till Arla

Tar över som chef för Foodservice.

Fodi vill expandera - tar in miljoner

Minskad försäljning för convenience

Här hamnar Axfoods nästa snabbgross-butik

Debatt
Frigolit ska återvinnas, inte förbjudas

Fiskodling "Säker hamn" – storbank uppgraderar bolag

Dalarna vill se landbaserad fiskodling

"Halloumiskam" påverkade försäljningen

Förlust för Simris Alg

På nytt jobb
Han tar över som vd för Kronfågel

Här är Ed Sheeran-ketchupen

Nu kommer panten på brödpåsen

Räkskal kan bli kläder

Strid om avokado kan ligga bakom massaker

Tulip i stor kinesisk pizza-affär

Carlsberg säljer bättre än väntat

På nytt jobb
Bayn nyrekryterar inför exportsatsning

De vill tillverka "omöjlig" vegetarisk fisk

På nytt jobb
Han blir ny vd på Delicato

Göteborg blir inte 100 procent ekologiskt

Fler kräftor i år

Tunga blåbär faller från riset

Se alla Företagens egna nyheter

Spåra, identifiera, blippa - klart!

Hur revolutionerar IO-Link den totala utrustningens effektivitet?

Värmerutor från Mirit Glas

Ta en genväg med nya online Design Studio

Hur snabbt kan ni ändra format i er tillverkningsprocess?

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Nivåavkänning och meddelanden till logistikpartner!

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

RS Components lanserar lättanvända oscilloskop från Tektronix för felsökning och analys

Balluff har tilldelats en utmärkelse!

RS Components lanserar labbaggregat med automatisk anpassning av strömstyrkan

RS Components får utmärkelse av TDK-Lambda

Alfa Laval Think Top V50 och V70

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Svenskt musteri tredubblar lagerkapaciteten med automatisk lösning

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

KIPP önskar er en riktigt Trevlig sommar!

Trevlig Sommar

Vad gör vi på Balluff?

Hur mycket läser du?

Dacapo Stainless blir auktoriserad distributör för GEA Tuchenhagen

RPC Superfos tar emot IMDA-priset 2019 i USA

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Var rädd om dig i Sommarsverige!

Lagafors önskar alla en Glad Sommar

Sänd till en kollega

0.166