23948sdkhjf

Sveriges första rödbetskokeri invigt

Food Supply pratar med Sydgrönts vd om den nya produktionen i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Idag, tisdag den 15 januari invigde Sydgrönt sina nya lokaler, ett grönsakslager och Sveriges första rödbetskokeri i Foodhills lokaler i Bjuv där Findus tidigare hade produktion.

– Intresset för rotfrukter bara ökar och färdigkokta rödbetor är stort utomlands så vi tog beslutet att ordna produktionen närmare våra medlemmar och samtidigt bli mer hållbara, säger Sara Berger, vd på Sydgrönt till Food-Supply.

Den nya lokalen omfattar ungefär 3 200 kvadratmeter och grönsakslagret rymmer ungefär 2000-2500 ton grönsaker, i huvudsak kål.

– Det är långtidsförvaring i syfte att ytterligare kunna förlänga den svenska säsongen säger Sara Berger.

Sydgrönt blir med sin produktion det första producerande företaget i Foodhills lokaler som tog över från Findus efter att de la ner produktionen 2017, och det är inte en slump att Sydgrönt valt att etablera sig just här.

– Vi tycker att det är fantastiskt roligt att vara här med Foodhills, det är en unik arena för att utvecklas på med andra företag, säger Sara Berger.

Eftersom flera olika företag samsas på anläggningen går det att samköra och samarbeta med andra, skalresterna från kokeriet blir exempelvis biogas och slutresterna återförs till jordbruksmarken.

– Förr i tiden jobbade man på olika platser men här samarbetar vi och delar på resurserna, vi utvecklas tillsammans. Vi kan inte fortsätta producera mat på samma sätt i framtiden om vi ska överleva, säger Sara Berger.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079