23948sdkhjf

Stoppar svart plast

HK Scan byter förpackningar i Sverige och Finland.

Köttkoncernen HK Scan tar bort all svart plast i sina förpackningar i Sverige och Finland under året. Den ersätts med plast av annan färg eller andra material.

Svart plast går inte att återvinna i dag, utan bränns. De optiska system som används vid sortering av plastförpackningar som lämnats in för återvinning kan inte läsa av den svarta plasten.

– Livsmedelsindustrin kan bli mer progressiv och sträva efter ansvarigt materialanvändande i hela värdekedjan. Budskapet i IPCC:s senaste klimatrapport var tydligt; det finns ingen tid att förlora. Alla branscher behöver göra mer och jobba snabbare. HKScan har skyndat på utvecklingen för att snabbt reagera på detta och tar bort all svart plast under 2019 som ett konkret steg i rätt riktning, säger Sofia Hyléen Toresson, vd för HK Scan Sverige, i ett pressmeddelande.

– Beslutet att sluta använda svart plast i Sverige och Finland är ett viktigt steg för att öka återvinningsmöjligheterna och minska miljöpåverkan av våra förpackningsmaterial, fortsätter Hyléen Toresson.

2017 rapporterade HK Scan för första gången mängden förpackningsmaterial som användes i företagets produkter.

– Förra året kom 38 procent av materialet från förnybara källor, som wellpapp och papper. Av dessa kom ca en femtedel från återvunna material. Vi strävar efter att minska miljöpåverkan utan att för den skull äventyra matsäkerheten, säger Hyléen Toresson.

Livsmedelsindustrierna, LI, och Dagligvaruleverantörers förening, DLF, har som mål att alla plastförpackninger ska kunna återvinnas år 2022 och alla plastförpackningar ska tillverkas av förnybara eller återvunna råvaror före 2030.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127