23948sdkhjf

De kräver innehållsdeklaration för alkohol

Kraven för livsmedel är stenhårda, alla ingredienser måste tydligt deklareras på förpackningen för att kunna säljas inom EU, med undantag av alkoholhaltiga drycker. Det vill den ideella föreningen Äkta vara nu ändra på med en namninsamling.

Undantaget för drycker med en alkoholhalt över 1,2 procent är en kvarleva från 1979 då EU inte lyckades besluta om hur märkningsreglerna för dryckerna skulle se ut, varpå frågan lades åt sidan.

– Det är väldigt konstigt att vin, som betraktas som livsmedel i stora delar av främst södra Europa, inte omfattas av samma krav på innehållsdeklaration. Man har rätt att få reda på vad som finns i tvål som används på utsidan av kroppen men inte drycker som man faktiskt dricker. Vi har försökt hitta resonemanget bakom varför det är så här; men det går helt enkelt inte att hitta, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara till Food Supply.

EU-kommissionen insåg själva att det inte fanns goda skäl till undantaget 2017, men istället för att ta bort undantaget togs beslut om att ge branschen i uppdrag att själva bestämma hur märkningen ska se ut. Det är Äkta Vara kritiska mot då de menar att branschens förslag innehåller undantag som i princip innebär att de fortsatt inte behöver deklarera en rad ingredienser.

Just vin kan i dag innehålla upp till 60 olika tillsatser som inte behöver deklareras och anledningarna till konsumenternas vilja att veta vad som finns i flaskan är många, förutom det principiella kravet på att få reda på vad man konsumerar kan allt från allergier till etiska skäl ligga bakom viljan att få till ett lagstadgat krav på innehållsdeklaration.

Ett allmänt krav på innehållsdeklaration skulle förutom att tillfredsställa kundernas behov av information även kunna påverka branschen som helhet enligt Björn Bernhardson.

– Om man deklarerar alla ingredienser så börjar de också att tas bort. Det har vi bland annat sett i matindustrin där nya krav på deklaration gjort att producenterna inte vill skylta med vad de har i sina produkter, det försvinner när det kommer fram i ljuset, säger han.

Namninsamlingen med namnet In vino veritas har inget slutdatum men tanken är att den ska spridas även i Europa med hjälp av Äkta varas paraplyorganisation Sveriges Konsumenter och den europeiska motsvarigheten BEUC (The European Consumer Organisation). Eftersom det snart är val till EU-parlamentet hoppas Äkta vara på att frågan nu också tas upp till allmän diskussion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125