23948sdkhjf

Därför lägger Vegomässan ner

Vegomässan som skulle gå av stapeln i september i år har meddelat att de valt att lägga ner arrangemanget. Nyheten kommer efter en längre tids kritisk rapportering om mässans arrangörer Djurrättsalliansen, vilket lett till att flera utställare dragit sig ur. Exakt hur många utställare det rör sig om framgår inte.

– Men det är en betydande del, vilket gör förutsättningarna för en Vegomässa i september väldigt svåra. Av den anledningen har vi valt att ställa in och lägga ned Vegomässan, berättar Daniel Rolke, grundare av Vegomässan i ett mejl till Food Supply.

Daniel Rolke anser även att kritiken som riktats mot Djurrättsalliansen och Vegomässan inte varit saklig.

– Det är trist, absurt och orimligt att vi ska behöva stå till svars för vad ett fåtal frivilliga gör på sin övriga tid, när de inte är volontärer hos oss under en dag. Vi som arrangör och organisation tar starkt avstånd från hot om våld, skriver han.

Ica skulle vara med på mässan men valde att dra sig ur. Axfood, under märket Garant, har tidigare varit med på mässan men hade ännu inte tagit beslut i frågan om de skulle vara med i år när media började rapportera, varpå de valde att avstå från att delta.

– Vi tar ställning till vilka mässor vi är med på från år till år och nu valde vi att inte delta den här gången, säger Claes Salomonsson på Axfood.

Daniel Rolke på Vegomässan är kritisk mot företagens beslut.

– Vi hoppas Ica, Garant med flera är konsekventa i sitt agerande och ställer samma krav på frivilliga volontärer i andra sammanhang, till exempel när de sponsrar idrottsevent och liknande och inte minst på sina egna anställda. Nu har ju till exempel LRF:s ordförande polisanmälts efter att kadaver av kalvar hittats på hans ägor. Då är det ju rimligt att Ica med sitt resonemang slutar köpa in produkter från medlemmar i LRF till sina butiker, skriver han i samma mejl.

Ica har ingen åsikt om det är bra eller dåligt att mässan nu lägger ned och anser inte att de kan hållas ansvarig för att mässan nu lägger ner.

– Nej som utställare kan inte vi ta ansvar för vad en mässarrangör gör eller inte gör, säger Ola Fernvall, pressansvarig på Ica.

Är ni inkonsekventa?

– Nej det går inte att jämföra helt enkelt.

Vegomässan har arrangerats sedan 2007 och just nu finns det inga planer på att låta den återuppstå framöver.

– Vi har en hel del planer och tankar kring framtiden och hur vi ska gå vidare. Vegomässan var Sveriges första och största vegoevent och det kanske är på tiden med något nytt. En sak är säker och det är att framtiden är vegansk, avslutar Daniel Rolke.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093