23948sdkhjf

Pilotprojekt ska göra bönder koldioxidneutrala

Valio har som mål att ställa om till en helt koldioxidnetutral mjölkproduktion och för att åstadkomma det har mejerikoncernen nu inlett ett första pilotprojekt i kolbindande jordbruk med drygt 60 bönder.

Hoppet är att ställa om marker och betesodlingar till effektivare kolsänkor för att minska mjölkproduktionens klimatpåverkan. Detta ska kunna uppnås genom exempelvis växelvis odling, ökad artrikedom och förlängd växtsäsong som ska kunna öka markernas förmåga att ta upp koldioxidutsläpp från jordbruket.

Pilotprojektet är ett samarbete med miljöorganisationen Baltic Sea Action Group och utbildningen för de drygt 60 bönder som deltar startar den 16 april. Valios kor får huvudsakligen foder från gårdarnas egna betesmarker och därför ligger möjligheten till omställning främst hos bönderna själva.

– Vi bönder måste veta vad det är vi gör, och varför. Ett väl genomfört grundarbete tar oss långt. Genom utbildningen kommer vi ha tillgång till fler kolbindande jordbruksmetoder, säger Heikki Salomaa, Valiobonde i Orivesi, Finland i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082