23948sdkhjf

Fairtrade ökar kraftigt

Under 2018 ökade försäljningen av Fairtrade-märkta varor med cirka tio procent till 4,1 miljarder kronor, det visar Fairtrades senaste försäljningssiffror.

– Att fler och fler konsumenter visar att de vill ha produkter som värnar människan är mycket positivt. Inte minst med tanke på det viktiga arbetet med de globala hållbarhetsmålen. Men fortfarande måste efterfrågan på Fairtrade-märkta produkter öka för att kunna göra ännu större skillnad för världens odlare, säger Cecilia Ceder, vd för Fairtrade Sverige i ett pressmeddelande.

Sedan 2017 har antalet Fairtrade-märkta produkter ökat med 300 produkter till dagens cirka 2 600 produkter. Bland dessa produkter har bland annat kaffe, kakao och bomull vuxit.

Kaffe har nu nått sin högsta marknadsandel hittills med 11,3 procent och närmare 17 procent av de bananer som säljs i Sverige är nu Fairtrade-märkta, något som lär öka ytterligare då Lidl under året beslutat att helt gå över till Fairtrade-märkta bananer.

Fairtrade-certifierad bomull är den produktgrupp som växer allra snabbast. Försäljningsvärdet av Fairtrade-certifierad bomull ökade under 2018 med 101 procent jämfört med föregående år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078