23948sdkhjf

Coop vill inte slänga ägg – kritiserar EU-regler

Inför EU-valet vill Coop rikta fokus på EU-lagstiftning som de anser vara onödig och bidrar till ökat matsvinn. I det här fallet är det lagstiftning som gör gällande att det är olagligt att sälja ägg sju dagar innan bäst-före-datum, som i dessutom i sin tur är satt veckor eller månader före sista förbrukningsdagen.

För att rikta uppmärksamhet mot problemet har därför Coop nu skickat prima ägg på väg att bli olagliga till toppkandidater som ställer upp inför det stundande EU-valet.

– Det här är en orimlig lagstiftning som bidrar till att matsvinnet ökar. Jag vill därför vädja till de politiker som nu snart tar plats i EU-parlamentet att driva frågan om en smartare lagstiftning på det här området, säger Magnus Johansson, vd på Coop Sverige i en kommentar.

Dagens EU-lagstiftning är anpassad efter hur ägg framförallt hantera i de södra delarna av Europa där ägg, till skillnad från i Sverige, oftast förvaras i rumstemperatur och där salmonella förekommer.

Lagstiftningen gör också att det är förbjudet att sälja ägg efter bäst före-datum en regel som inte gäller för andra livsmedel som kan reas ut så att matsvinnet minskar.

I Sverige är konsumenterna dessutom i stor utsträckning medvetna om äggs hållbarhet. En majoritet av i en undersökning utförd av Demoskop trodde att ägg håller åtminstone en månad efter bäst-före-datumet och endast sju procent av de 1005 tillfrågade uppgav att de slänger egg direkt när datumet går ut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11