23948sdkhjf

IVL och livsmedelsbranschen ska minska svinnet

IVL, Svenska miljöinsitutet har startat ett initiativ tillsammans med ett stort antal myndigheter och livsmedelsföretag för att ta fram en gemensam frivillig överenskommelse som för att minska matsvinnet.

– Mycket av matavfallet uppstår i glappet mellan de olika leden i livsmedelskedjan. Genom frivilliga överenskommelser kan vi samla aktörer från hela kedjan, från produktion till handel, och minska matsvinnet från alla håll, säger Åsa Stenmarck, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet i en kommentar.

Projektet som bygger på liknande projekt i Europa ska leda till en svensk etablering av en frivillig överenskommelse under 2020.

– Erfarenheten från länder som har infört frivilliga överenskommelser har varit väldigt positiva. I Storbritannien har till exempel matavfallet minskat med tjugo procent sedan 2012. Det finns ett stort intresse både från bransch och myndigheter för det här sättet att arbeta, säger Åsa Stenmarck.

IVL leder det ettåriga projektet, tillsammans med SCB och brittiska Waste and Resources Action Programme, WRAP. Medverkar gör också Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, WWF, näringsdepartementet, Jordbruksverket, Orkla Foods Sverige, Arla Foods, Avfall Sverige, Martin och Servera, Sodexo, Atria, Visita, Livsmedelsföretagen, Sveriges bryggerier, Svensk Dagligvaruhandel, Compass group och LRF.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081