23948sdkhjf

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Branschorganisationen Återvinningsindustrierna välkomnar Centerpartiets nya förslag om ökade ambitioner för matavfallsinsamling, men anser att företagens rätt till det egna avfallet måste säkerställas i lagstiftningen. Kommuner kan inte ges obligatorisk rätt att samla in och äga företagens matavfall menar man.

Läs också: Skal från kaffesump ny bioplastingrediens

I en intervju med partiledaren Annie Lööf i DN presenterades igår Centerpartiets nya förslag för cirkulär ekonomi. Återvinningsindustrierna välkomnar att Centerpartiet vill höja ambitionsnivån, men har synpunkter på förslaget om insamling av matavfall.

– Det är bra med krav på restauranger och livsmedelsbutiker att hantera matavfallet klimatsmart, men det kan inte vara kommunens ansvar att samla in det. Företagen måste själva få äga sitt avfall och avgöra vad som är den största klimatnyttan, säger Lina Bergström, vd Återvinningsindustrierna, i ett pressmeddelande.

Centerpartiet vill göra det obligatoriskt med insamling av matavfall hos restauranger och livsmedelsbutiker från 2021. Återvinningsindustrierna anser att en ökad insamling är bra, men betonar att näringslivet kan drabbas om denna insamling ska göras inom ramen för kommunernas bortforslingsansvar.

– Flera restauranger och livsmedelsbutiker har kämpat länge för rätten att äga sitt eget avfall. Naturvårdsverket tog fram en vägledning 2017 som slog fast att spillfett från verksamheter ska ägas av verksamheterna själva, det vill säga att fetter från restaurangerna inte ska betraktas som ett hushållsavfall eller vara kommunens ansvar. McDonalds har drivit rättsprocesser för rätten att få äga sina frityroljor eftersom flera kommuner har velat ha deras avfall. Istället för att sälja fetterna måste de nu betala kommunen för att hämta dem, säger Lina Bergström.

Läs också: McDonald's har slut på halloumi


För att stärka företagens äganderätt till avfallet föreslår Återvinningsindustrierna en skarpare lagstiftning som betonar att företag ska ha rätt att äga allt sitt avfall, även det som är ”hushållsliknande”, såsom exempelvis restaurangavfallet.

– Lagstiftningen måste utgå från att avfall har ett värde och att det ligger i restaurangernas och butikernas intresse att vara resurseffektiva. När kommunerna ges rätt att gå in i företagens ägande och affär vågar företagen inte utveckla egna hållbara lösningar för avfallet, avslutar Lina Bergström.

Återvinningsindustrierna föreslår att begreppet ”därmed jämförligt avfall” tas bort ur Miljöbalken så att det blir tydligt att restaurangernas och butikernas matavfall ska betraktas som företagens, inte kommunernas, ansvar.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Optimismen stiger bland landets ekobönder

Kokosmjölk stoppas efter larm om förslavade apor

Livsmedelsaktörer agerar efter larm om vanvårdade apor.

Doggy får nya ägare – köps av branschjätte

Ny alkoholfri öl till dumplings

På nytt jobb
Ny ekonomidirektör för Arlakoncernen – ”enastående ung ledare”

På nytt jobb
Han blir ny försäljningsdirektör hos Löfbergs

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut måndag-torsdag.

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Ingelsta Kalkon stänger tre av fem butiker

Paulig bygger ut sitt lager och förlänger hyresavtalet

Digital kunskapsbank om hygien på arbetsplatsen

Index: Coronaledarskapet påverkar medarbetarnas lojalitet

Undersökning: Små leverantörer fortfarande utestängda under coronakrisen

På nytt jobb
Hon ska stärka kommunikationen hos Orkla Sverige

Ny pall av återvunnen plast för Systembolaget

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Carlsberg introducerar ”pladdling”

Ny certifieringsstandard för växtbaserade livsmedel

Bayn köper godisföretaget Tweek för 45 miljoner

På nytt jobb
Löfbergs vd går till HK Scan

Midsona köper Gainomax

Öljätten flyttar in ett år tidigare än planerat

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Sju av tio livsmedelsföretag är pessimistiska inför sommaren

Ica och Skånemejerier i klimatprojekt om alger i foder till kor

Kinas havsmatsaptit har kraschat efter coronalarm

Klassisk brittisk fotbollsklubb samarbetar med Quorn

1

Äkta vara: ”Industriella påhitt” i vegokorven

Förtroendet för svensk livsmedelsförsörjning sviktar

Plastbantar kvarg

Veg of Lund startar försäljning i Kina

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

1

Ny wellpappbox för fryst och kylt

På nytt jobb
Lars Appelqvist vice ordförande i europeisk branschorganisation

Fazer testar reaktionerna på ny havrechoklad

Ny kokosdryck ska smaka som mellanmjölk

Nytt kafferosteri till Sickla

Se alla Företagens egna nyheter

JAX smörjmedel

Deltog du på Lenzes spännande webcast-serie?

Öka din konkurrenskraft genom välja rätt servo-komponenter

Nytt kylsystem med CO2-teknik hos ICA-butik i Bodafors

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Glad Sommar önskar Lagafors!

25 000 kvm automatiserat och robotiserat kyl- och fryslager

Teltek C80 Combo – Specialanpassad för torrvaror

JAX utbildning: Smörjmedel och Smörjmedelsteknik, del 2

Fatpump i hygieniskt utförande

Absolutgivare med CIPsafety Ethernet/IP SIL3

Mirit Glas erbjudar Härdat glas

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Färdigmonterade pumpaggregat

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Modulär elektronisk säkring för 24V DC

KIPP önskar

Schmersals säkerhetsljusridåer med Bluetooth® interface

INOXPA omrörare och mixer.

Lasersvetsning av plast

JAX Smörjmedel och Smörjmedelsteknik

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

Lenze webcast onsdag 10 juni om Digital Engineering

Eurofins bidrar till storskalig testning av COVID-19

Öka effektiviteten i biogas-processen

Sänd till en kollega

0.157