23948sdkhjf

Svensk livsmedelsproduktion under kinesisk lupp

Studiebesök av Kinas ambassadör ska leda till ökad livsmedelsexport.

Kinas ambassdör Gui Congyou visades i går, tisdag, runt på flera skånska lantbruk. Förhoppningen är att det ska leda till ökad export av svenska livsmedel till Kina. Som värdar stod Lantmännen, HK Scan samt Kött- och Charkföretagen.

Den kinesiska ambassadören och hans medarbetare fick under resan i trakterna av Kristianstad följa hela kedjan av grisköttsproduktion – från gård, via slakteri, till förädlade produkter. 

− Det var ett privilegium att få visa upp vår produktion och det ambitiösa arbete vi gör gällande djuromsorg, livsmedelssäkerhet och en hållbar köttproduktion. Vi förbereder oss nu väl inför export till Kina och utvecklar vår produktion och vårt sortiment för att anpassa oss till den kinesiska marknadens efterfrågan, säger Sofia Hyléen Toresson, vd på HK Scan Sverige.

Dagen avslutades söder om Kristianstad på Mosslunda gård, som drivs av Lantmännens styrelseordförande Per Lindahl. Där visades bland annat produktion av spannmål och kyckling upp. 

− Besöket var mycket uppskattat och gav oss en möjlighet att visa upp svensk hållbar livsmedelsproduktion. Lantmännen jobbar aktivt för en ökad handel av jordbruksråvaror och livsmedel mellan Sverige och Kina, och denna typ av kunskapsutbyte är en viktig del i processen, säger Per Lindahl.

Sverige har i nuläget inget tillstånd att exportera havre och griskött till Kina, men det finns protokoll framförhandlade för signering. När respektive protokoll är påskrivet behöver varje enskild produktionsanläggning inspekteras och godkännas av de kinesiska myndigheterna innan exporten kan påbörjas.

− Exakt när svensk export av griskött till Kina kan påbörjas är ännu ovisst. De svenska företagen är förberedda för handel med Kina, och redo att börja exportera så fort alla godkännanden finns på plats, säger Magnus Därth, vd på Kött- och Charkföretagen.

Under dagen deltog, utöver Gui Congyou och hans sällskap, även Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin, Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström, regeringens nationella samordnare för livsmedelsexport, Johan Krallis-Anell, Håkan Henriksson, chefsveterinär, samt representanter för Lantmännen, Kött och Charkföretagen, och HK Scan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078