23948sdkhjf

Det ska bli enklare att sälja vildsvinskött

Specialutbildade jägare och nya sorters företag föreslås.

Livsmedelsverket fick i februari i uppdrag att utreda möjligheterna undersöka möjligheterna att förenkla processen för jägare att leverera vildsvinskött. Nu har de formulerat ett antal förslag som går ut på remiss.

Bland annat föreslås att specialutbildade jägare, efter att själva provtagit för trikiner, ska kunna sälja en begränsad mängd vildsvinskött direkt till konsument. Därtill föreslås en ny typ av företag som ska kunna ta emot och hantera vildsvin. Det blir ett komplement till de vilthanteringsanläggningar som redan hanterar vildsvin.

– Kostnaderna för jakt, transporter och provtagning lyfts fram som hinder för att jägare idag ska kunna skjuta mer vildsvin. Därför lämnar vi förslag på hur man kan underlätta för jägare och samtidigt förbättra för de företag som arbetar med vilthantering redan idag, säger Arja Helena Kautto, projektledare vid Livsmedelsverket.

Remissrundan som nu inleds berör ett 70-tal myndigheter, aktörer och organisationer och slutrapporten ska lämnas till regeringen senast den 30 november.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11