23948sdkhjf

Brexit gör så att skörden ruttnar bort

Tusentals ton med brittiska frukter- och grönsaker ligger och ruttnar på fälten på grund av brist på arbetskraft, det skriver The Guardian. Vanligtvis består den stora majoriteten av den brittiska arbetskraften inom jordbruket av utländska arbetare men flera av dem har nu valt att antingen inte resa allas eller återvända hem i förtid på grund av oro inför det stundande utträdet ur EU:

Brittiska jordbrukare uppger att det saknas 30 procent eller mer av den förväntade arbetskraften vid skörden av typiska höstgrödor som äpplen, bär och bönor och en del jordbrukare har fått lov att stänga ner verksamheten sex veckor i förtid på grund av brist på arbetskraft.

– Arbetskraftsbristen är det enskilt största hotet mot vår affärsverksamhet. Utan arbetare kan vi inte plocka grödor som bönor där vi saknar automatiseringsmöjligheter, vilket leder till utebliven skörd och i slutändan brist i matbutikerna, säger Chris Chinn, en blåbärs- och bönodlare i Herefordshire till tidningen.

I Storbritannien har man haft återkommande problem med att få tag i arbetskraft redan innan Brexit vilket började 2013 då brittiska myndigheter avslutade ett projekt som förenklade möjligheterna till säsongsarbete i landet. Den arbetskraft som tidigare ofta anlänt från Polen, Bulgarien och andra östeuropeiska länder har även i större utsträckning funnit anställning i sina hemländer, vilket i kombination med en sviktande valuta och rapporter om dålig behandling av invandrare har även det lett till den rådande arbetskraftsbristen.

Trots att jordbrukarna försökt parera bristen genom att anställa 25 procent fler arbetare än vanligt har branschorganisationen The National Farmer's Union funnit att det överlag saknades 18 procent av de arbetare som krävdes under augusti månad.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079