23948sdkhjf

Maersks och Carlsbergs tidigare vd ny ordförande på Unilever

Danska Maersks och Carlsbergs tidigare vd Nils Andersen blir ordförande för Unilever.

Det framgår av ett pressmeddelande från den brittisk-nederländska livsmedelsgiganten på onsdagen, där det även meddelas att Marjin Dekkers
lämnar posten.

Unilevers inbromsning har varit skoningslös på de större marknaderna, samtidigt som koncernen likt konkurrenterna fortsatt ser tillväxt i utvecklingsländer - en tillväxt som dock börjat uppvisa tecken på svaghet i bland annat två av nyckelmarknaderna: Kina och Indien.

Hoppet står till att Nils Andersens erfarenheter från logistik- och konsumentvarubranschen ska bidra till att vända den tunga utvecklingen för Unilever, som vid sidan av konventionella dagligvaruleverantörer som Kraft-Heinz, Nestlé, Kelloggs och Procter&Gamble har slitit i motvind med konsumentefterfrågan som i allt högre grad riktats om mot hälsotrender och krav på ekologiska alternativ på de etablerade marknaderna.

Nils Andersen var vd för AP Møller Maersk mellan 2007 och 2016 samt för Carlsberg 2001-2007. Han märks också som styrelseordförande för nederländska kemi- och färgtillverkaren Akzo Nobel, samt som ledamot i oljekoncernen BP samt för flera andra industribolag och Världsnaturfonden WWF i Danmark.

Ledningsförändringarna har härjat Unilever kraftigt de senaste två åren och det är andra gången under perioden som det blåser korsdrag i ledningen. Livsmedelsdivisionen har hittills inte lyckats återfå fotfästet inom viktiga kassakor som majonnäsvarumärket Hellmanns och glassvarumärket Magnum. Även andra lågtillväxtmärken inom te och buljong har haft svårt att hålla marknadsandelar.

Artikeln är en del av vårt tema om På nytt jobb.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078