23948sdkhjf

Solitt år för Danish Crown

Trots stora utmaningar under första halvåret kommer Danish Crown ur verksamhetsåret 2018/19 med som koncernen uttrycker: "ett solitt resultat"

Läs också: Kina förbjuder tyskt fläsk

Rörelseresultatet ökade med 21 procent - från 2,09 miljarder dollar 2017/18 till 2,52 miljarder under 2018/19. Intäkterna ökade från 53,6 danska kronor till 56,5 miljarder, en ökning med 6 procent. Ökningen beror särskilt på rekordexport till Asien och en positiv utveckling i koncernens bearbetningsföretag.

Mot denna bakgrund rekommenderar styrelsen att sammanlagt 1 258 miljoner danska kronor betalas i balans och avkastning på aktiekapitalet till ägarna, de danska bönderna.

– Det är ett bra resultat. Vi ser en god utveckling i våra uppfödningsföretag, och priserna på griskött har ökat med rekordhastighet. Så när avräkningen till ägarna under första halvåret var kritiskt lågt, har vi efter det haft ytterligare ett halvår där det har varit en bra affär att leverera grisar till Danish Crown. Årets sista två eller tre månader var riktigt bra, så nu handlar det om att hålla fast vid och fortsätta den utvecklingen, säger Danish Crowns chef Jais Valeur i ett pressmeddelande.

Trots en höjning av råvarupriserna för fläsk med över 40 procent under andra halvåret ökade resultatet i den polska verksamheten Sokolów med 25 procent och är historiskt hög efter förvärvet av konkurrenten Gzella.

Läs också: Omfattande coronautbrott på danskt slakteri

Danish Crown Foods – före detta Tulip Food Company visar ett gott resultat ochde förvärvade företagen Bacon Specialist Zandbergen och Danish Crown Toppings visar sig starka. Samtidigt som marginalerna på bland annat färskt kött och konserver är satta under press. Samtidigt levererar DAT-Schaub igen ett rekordresultat, betonar gruppen.

I genomsnitt har noteringen för gris ökat med 93 danska öre per kilo under året, och utbetalningen till ägarna hamnar på 105 öre per kilo för grisar. Sammantaget motsvarar detta cirka 700 000 danska kronor extra för en genomsnittlig leverantör av smågrisar.

– Det har varit ett år där vi som ägare har gått igenom hela det känslomässiga registret. Vi har gått från djup kris till bra priser på fläsk. Nu handlar det om att hålla uppe farten och utveckla Danish Crown, så att grunden för den danska produktionen av smågrisar stärks med det tydliga målet att säkra både dansk produktion och arbetsplatserna vid slakterierna, säger Danish Crowns ordförande, Erik Bredholt.

Exporten till Asien, och särskilt Kina, som har drabbats hårt av afrikansk svinpest, har ökat markant under året. Den totala försäljningen av fläsk ensam till Kina ökade med 29 procent i kilogram. Det totala värdet har ökat med 63 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093