23948sdkhjf

Krönika: ”Sämre livsmedelssortiment med alkohol i butikerna”

| Av Admin | Tipsa redaktionen

Lennart Jönsson i en krönika om varför vin och öl i dagligvaruhandeln är en korkad idé även utifrån leverantörernas synvinkel.

Nyligen kunde vi läsa om att Moderaterna ska verka för att öl och vin ska kunna säljas via dagligvaruhandeln. Ett skräckscenario för oss konsumenter, och vi på Gordios utgår från ett annat perspektiv än tidigare kommentarer. Systembolaget erbjuder i dag ett enormt brett och djupt sortiment och har en inköpsorganisation som värnar om kvalitet. Med den erfarenhet vi har av huvudaktörerna Ica, Coop, Axfood och Bergendahls så kommer pris och intjäningen att vara viktigast. Svensk dagligvaruhandel kommer inte att komma i närheten av den sortimentsbredd som Systembolaget erbjuder och dessutom finns inte tillräckligt med kompetens.

Man kan fråga sig hur många av dagligvarubutikerna som kommer att utöka sin nuvarande butiksyta för att få plats med vin och öl. Vad kommer hända med utbudet av alkoholsvagare öl, som lättöl och folköl, när även mellanöl och starköl ska slåss om hyllmetrarna? Sannolikheten är nog stor att det nuvarande livsmedelssortimentet får lämna plats för de nya kategorierna och utbudet i andra kategorier bli ännu mer begränsat än vad det är i dag.

Det finns redan i dag exempel där de enda produkterna som finns i kategorien är kedjans egna varumärke. I större varugrupper har vi ynnesten att få välja mellan handels egna märken och en märkesvara. Och ska man tro Anders Svensson på Ica så kommer antalet och därmed ytan att öka ytterligare för emv.

Är det detta vi vill ska hända? Ännu mindre yta för leverantörernas märkesvaror? Nej givetvis inte. Att butikerna måste ha särskild avdelad personal och en strängare kontroll är andra avigsidor med detta korkade förslag.

Vi har som exempel undersökt öl- och vinsortimentet i en normalstor livsmedelsbutik i en ort i Spanien med cirka 25 000 bofasta på helårsbasis som under sommarperioden ökar till cirka 60 000. Vi jämförde med ordinarie sortimentet hos Systembolaget i Åkersberga, enda systembolag i Österåkers kommun med cirka 44 000 innevånare. I tabellen nedan ser ni skillnaden.

 

Dagligvarubutik

Systembolaget

Antal sorter rött vin

90

2060

Antal sorter vitt vin

38

1259

Antal sorter rosévin

13

  209

Antal sorter mousserande vin

33

  522

Antal ölsorter

46

2237

Torftigt, och det kommer att bli likadant eller kanske sämre i Sverige om förslaget får majoritet och genomförs. Dagligvaruhandeln behöver fokusera på att erbjuda ett brett och djupt sortiment i de kategorier man arbetar med i dag, istället för att utarma befintligt sortiment och sedermera erbjuda ett än mer begränsat sortiment inom öl och vin än det vi är vana vid från Systembolaget.

Lennart Jönsson är grundare och styrelseordförande för Gordios Consulting.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Växtbaserat papper för feta livsmedel

Rekordhög skörd av höstvete

Nu ska bryggeriet expandera

Nytt initiativ för etisk handel

Lönnebergas måltidssatsning fortsätter

Kycklingsnacks till Ica och färdiggrillad kyckling till Coop och Axfood.

Spendrups tar ett steg till för återvunnet

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Convenience växer i betydelse

Han blir vd för Linas Matkasse

På nytt jobb
Bayn stärker utvecklingsavdelningen

Enormt tryck när kallpastörisering återvänder till Sverige

McDonald's har slut på halloumi

Nu kommer Starbucks – till butikshyllorna

Exklusiv fjällrödingrom – bara hos Frantzén

Simris Alg: Finanschefen lämnar

1

Axfood lanserar nytt eget varumärke

Potatisen har svängt tillbaka

Quorns vd lämnar efter tio år

Utvecklar chipspåse utan plastfilm

Här är branschens tio största kooperativa företag

Norrmejeriers vd om nya ”Ica-mejeriet”: 1 000 kvadratmeter

Beräknas uppgå till halva halloumikonsumtionen inom tre år.

Nya regler, canabinoider och matfusk

Grönsakshallen Sorunda tar bort plasten

Julskinkan krymper

Stadsodlarna når nya höjder – med SAS

Ekolantbrukarna riktar kritik mot handeln

Livsmedelsindustrin är sist på digitaliseringsbollen

Larm om citrusfrukter – Coop och Axfood agerar

De gör proteinpulver – av syrsor

Ledamot lämnar Simris Alg

På nytt jobb
Svegro rekryterar chef från Arla - igen

Produktnytt
Ny låda för matleveranser direkt till dörren

De ska sälja Hans & Gretas glutenfria bröd

Först med veganska revbensspjäll

Mejerijätten ska bli klimatneutral 2035

De lanserar Köttkultur i egna kylar

De vann ciderupphandling på Systembolaget

Se alla Företagens egna nyheter

Snart är den här – vår nya multisensor!

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

God (h)jul önskar vännerna på Balluff!

Tillförlitligt resultat med positions- och trycksensorer!

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

Mirit Glas tilbyr Skräddarsydda glasvaror

Vi på Balluff värnar om miljön – för framtidens skull!

Vad är kopplingen mellan choklad och RFID?

Fatpump i hygieniskt utförande

Hur minskar du driftstopp hos er?

TESAB-anslutna ABAK i Sundsvall breddar sitt utbud

Stora kostnadsbesparingar efter uppgradering av kondensorer

Balluff ger dig maximal energi!

Recept på framgång: Optimal förpackning till Optimel-sallad

Ingersoll Rand - Rikstäckande tryckluftservice

En ny generation av axialfläktar med ännu högre prestanda

Vilken produkt var på vilken arbetsplats och när?

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Easy Tool-ID 2.0 - enklare kan det inte bli!

Hydroscand delar ut årets stipendium till elev i Sydafrika

Black Friday-priser på ALbee den 25 november - 2 December

En ny generation axialfläktar med optimerade egenskaper

Komplettera ert Lagafors rengöringssystem med slangupprullar

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Ingersoll Rand skruvkompressorer med premium prestanda

Sänd till en kollega

0.32