23948sdkhjf

Arla lägger ner Gefleortens mejeri

Gefleortens mejeri har sedan 2017 ägts av Arla och har haft finansiella problem under en längre tid. Nu ser det ut som om de problemen inte kommer att lösas och Arlas styrelse har tagit inriktningsbeslut om att lägga ner Gefleortens mejeri.

Enligt Arla kräver dagens mejerimarknad specialiserade produkter som till exempel laktosfria produkter vilket Gefleortens mejeri idag inte kan producera. Att investera i en ny maskinpark för mejeriet skulle i ett sådant läge bli för kostsamt.

– Utmaningarna för Gefleortens mejeri har varit tuffa under en lång tid och vi har inte lyckats vända dem. Jag kan från mitt hjärta säga att det var ett dystert besked att ge. Dock är jag glad att vi säkrat en långsiktig avsättning där Arla hämtar all den mjölk gårdarna producerar, säger Patrik Hansson, Arlas Sverigechef i en kommentar.

Gefleortens mejeri har haft ekonomiska bekymmer under en längre tid och har både dragit ner på personal och antalet produkter för att öka lönsamheten, något som alltså inte lyckats hela vägen fram. En dialog har förts under en längre tid men inriktningsbeslutet togs först i förra veckan.

Mejeriets 45 anställda har under dagen fått besked om inriktningsbeslutet och förhandlingar med fackföreningarna har inletts. Planen är att produktionen ska upphöra i maj nästa år, beroende på hur förhandlingarna går.

De bönder som idag levererar mjölk till Gefleortens mejeri kommer att fortsätta leverera sin mjölk till Arla. Förutom varumärket Dala kommer varumärket Gefleortens att finnas kvar, även om produkterna kommer att paketeras i ett annat mejeri och produkterna inte kan garanteras bestå av endast mjölk från samma gårdar som tidigare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078