23948sdkhjf

Svamp förvandlar svinn till näringsrik mat

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Mycorena står redo att skala upp sin unika svamp för industrin.

Mycorena är företaget som började som ett forskningsprojekt där Ramkumar Nair hade som målsättning att utveckla en ätbar svamp som livnär sig på restavfall från livsmedelsindustrin. Det projektet har utvecklats till företaget Mycorena som nu ligger i startgroparna för att ta sin experimentella svamp från labbet till matbordet.

Svampen som går under namnet Promyc är en så kallad filamentös svamp och kan i princip äta det mesta som blir över från olika sorters livsmedelsproduktion.

– Svampen gillar kolhydrater så det mesta som är kolhydratrikt går att använda. Vi har testat lite allt möjligt från bagerier och bryggerier men även delar av mejeriproduktion men även grönsaker. Slaktavfall kan funka, men inte särskilt bra, säger Anton Johansson.

Mycoarena har funnits i cirka två år och i nuläget producerar det Göteborgsbaserade företaget några kilo i månaden men just nu byggs en produktionsanläggning i Göteborg som när den är klar ska öka kapaciteten till 100 kilo månaden. Under 2020 kommer även en anläggning i industriell skala uppföras som ytterligare ökar kapaciteten till hela 50 ton per år.

Den främsta fördelen för företagen med Promyc är att det är en billig produkt att tillverka samtidigt som den bidrar till hållbarheten genom att ta hand om restprodukter från industrin.

– Istället för att växa den här svampen på rent socker eller majsstärkelse så använder vi oss av biprodukter, restprodukter från livsmedelsproduktion. Så förutom att erbjuda en hållbar produkt och vegansk proteinkälla så minskar vi mängden svinn i livsmedelsproduktionen, säger Anton Johansson.

En annan fördel med svampen är dess näringsprofil.

– Det är en oerhört proteinrik produkt då svampen innehåller protein på över 60 procent. Sen är den också väldigt fiberrik med cirka 12 gram fiber per 100 gram vilket också har den fördelen att den får en väldigt trevlig konsistens med bra tuggmotstånd som påminner om kött, säger Anton Johansson, affärsutvecklare på Mycorena till Food Supply.

Till skillnad från konkurrenter som Quorn som även de tillverkar proteinalternativ gjord på svamp är Mycorenas affärsidé inte att utveckla och marknadsföra en egen produkt utan att samarbeta med producenterna för att både ta hand om svinn men också leverera en produkt som kan användas i allt från färser, biffar, bullar och filéer eller som tillsats i brödbakning.

– Ambitionen är inte att bygga upp en egen konsumentprodukt som vi säljer, men att använda den här stora resursen och låta livsmedelsproducenterna själva sätta sin egna prägel, säger Anton Johansson..

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Coops jättelager läggs på is

På nytt jobb
Lantmännen-chef ny styrelseordförande för Svebio

Lantmännens vodka får inte kallas svensk

Här hamnar Kirunas nya Systembolag

Nya i Svenska Retursystems styrelse

Stor efterfrågan på ägg och knäckebröd

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Carlsberg drar tillbaka helårsprognos

På nytt jobb
Ny vd på Dava Foods

Salladsbarer utmanas av krisen

Explosion i både fryst och färsk fisk: ”Det här såg jag verkligen inte komma”

Exporten av färsk norsk lax till Sverige ökade med 53 procent förra veckan.

Loka, Lantmännen och Änglamark i hållbarhetstoppen

Största varselmånaden i historien

De skiftar från matproduktion till skyddsvisir

Ska producera 15 000 visir om dagen.

Ny tjänst för hemkörd mat gör succé

Trendbrottet: Nu minskar emv-andelen

Bergendahls lägger ner lager – 12 varslas om uppsägning

Kale United drog in 3,8 miljoner rekordsnabbt via crowdfunding

Exklusiv backstage-look på ny förpackning

På nytt jobb
Ny vd på Aqua Nobel

1

Brist på svensk färs i butikerna

Niklas Ekstedts viltköttbullar på 7-Eleven

Kampanj för att rädda bagerier och konditorier

Virtuell öl till stöd för mikrobryggerier

Styrelsemedlem lämnar Veg of Lund

Fortsatt oro bland producenterna

Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

Bayn säkrar miljoner från Vinnova

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Grönsaksodlare drabbas av corona

1

Det råder ingen jästbrist

Pändy har säkrat tre internationella distributionsavtal

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

Svagt uppåt för Atria

Hon går från Martin & Servera till Ica

Säljarna rycker ut och plockar varor

Se alla Företagens egna nyheter

PRO-CONSULT säkerställer ett pyntat påskbord

Andra sätt att göra affärer på...

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Södersjukhuset får 200 ansiktsmasker av Ingersoll Rand

Ny hygienisk excenterskruvpump från NOV

Lasersvetsning av plast

KIPP SCANDINAVIA AB säkerställer sin leveransförmåga

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Produktsäkerhet och kontroll

Hur tryckfall påverkar er tryckluft - Informationsbroschyr

KIPP Scandinavia AB

PRO-CONSULT hjälper sjukhus att bli av med sitt avfall.

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

151 MP Area Scan camera

Magneter köper ni hos Larko Magnet A/S

Se över ert reservdelslager

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Träffa AxFlow digitalt!

Kapacitiva smarta nivåsensorer - nu också med IO-Link!

PRO-CONSULT går över gränser för att hålla produktionen igån

Fatpump i hygieniskt utförande

Busch Vacuum Solutions

Magnetiska lösningar från Larko Magnet

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Sänd till en kollega

0.157