23948sdkhjf

Svamp förvandlar svinn till näringsrik mat

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Mycorena står redo att skala upp sin unika svamp för industrin.

Mycorena är företaget som började som ett forskningsprojekt där Ramkumar Nair hade som målsättning att utveckla en ätbar svamp som livnär sig på restavfall från livsmedelsindustrin. Det projektet har utvecklats till företaget Mycorena som nu ligger i startgroparna för att ta sin experimentella svamp från labbet till matbordet.

Svampen som går under namnet Promyc är en så kallad filamentös svamp och kan i princip äta det mesta som blir över från olika sorters livsmedelsproduktion.

– Svampen gillar kolhydrater så det mesta som är kolhydratrikt går att använda. Vi har testat lite allt möjligt från bagerier och bryggerier men även delar av mejeriproduktion men även grönsaker. Slaktavfall kan funka, men inte särskilt bra, säger Anton Johansson.

Mycoarena har funnits i cirka två år och i nuläget producerar det Göteborgsbaserade företaget några kilo i månaden men just nu byggs en produktionsanläggning i Göteborg som när den är klar ska öka kapaciteten till 100 kilo månaden. Under 2020 kommer även en anläggning i industriell skala uppföras som ytterligare ökar kapaciteten till hela 50 ton per år.

Den främsta fördelen för företagen med Promyc är att det är en billig produkt att tillverka samtidigt som den bidrar till hållbarheten genom att ta hand om restprodukter från industrin.

– Istället för att växa den här svampen på rent socker eller majsstärkelse så använder vi oss av biprodukter, restprodukter från livsmedelsproduktion. Så förutom att erbjuda en hållbar produkt och vegansk proteinkälla så minskar vi mängden svinn i livsmedelsproduktionen, säger Anton Johansson.

En annan fördel med svampen är dess näringsprofil.

– Det är en oerhört proteinrik produkt då svampen innehåller protein på över 60 procent. Sen är den också väldigt fiberrik med cirka 12 gram fiber per 100 gram vilket också har den fördelen att den får en väldigt trevlig konsistens med bra tuggmotstånd som påminner om kött, säger Anton Johansson, affärsutvecklare på Mycorena till Food Supply.

Till skillnad från konkurrenter som Quorn som även de tillverkar proteinalternativ gjord på svamp är Mycorenas affärsidé inte att utveckla och marknadsföra en egen produkt utan att samarbeta med producenterna för att både ta hand om svinn men också leverera en produkt som kan användas i allt från färser, biffar, bullar och filéer eller som tillsats i brödbakning.

– Ambitionen är inte att bygga upp en egen konsumentprodukt som vi säljer, men att använda den här stora resursen och låta livsmedelsproducenterna själva sätta sin egna prägel, säger Anton Johansson..

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jordskredsseger – här är Årets Matbluff: ”De lurar både kunder och butikspersonal”

Knappt 20 000 konsumenter har sagt sitt i antitävlingen – här är vinnaren.

På nytt jobb
Hon ska leda forskning om livsmedel

Världens första Svanenmärkta dryckeskartong

Ica sponsrar Food Tech 2020

På nytt jobb
Han blir Dagabs vice vd: "Extra väl lämpad”

Espresso House till dagligvaruhandeln

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Stor norsk köttproducent storsatsar på vego

Atria sänker prognosen

Kale United vill bli en vegansk folkaktie

Återupplivade Astrid och aporna – en pusselbit bland många.

Ännu en tysk matkassejätte till Sverige – lanseras i dag

Ny teknik för laxtransport på tåg

EU diskuterar totalförbud av plastförpackningar

Axfood vill bli större i Linköping

Papper på prästosten ersätter plasten

På nytt jobb
Han går in som vd i Clearon

Korvkedja expanderar med franchise

Gourmetkorv kliver för första gången utanför Göteborg.

Handlare dumpar djurmaten efter nya avgifter: ”Det är horribelt”

Nestlé satsar miljarder på matanpassad plast

Köttbulleföretag i konkurs

Var tidigare underleverantör till Melkers.

Duni omorganiserar

Stort svinn av mat i skolan

Vid en vanlig skollunch slängs i genomsnitt ett halvt hekto mat per matgäst.

På nytt jobb
Lohilo rekryterar vice vd från Unilever

Ingen prövning för ostaffär

Tre stora mejerier får inte ta kontroll över kända varumärken.

Konstnärlig mjölk

Ytterligare en amerikansk mejerikonkurs

Nu står det klart: hit får Sverige exportera fläsk

Oatly till 1 300 Starbucks

Kompetensbehov i köttbranschen undersöks

Framgång för Optifreeze i Tyskland

Impossible säger nej till McDonalds – då kliver Beyond in

Catena och Coop i slutförhandlingar om jättelagret

HK Scan lämnar Siljans Chark

På nytt jobb
Candy People rekryterar marknadschef i USA

Svenskt i matkassen – en vinst för bönderna

Bayn i nytt försäljningssamarbete

På nytt jobb
Han blir CFO på Lantmännen

Se alla Företagens egna nyheter

Lös enkelt en mängd olika bildbehandlingsuppgifter!

176 AxiCool-fläktar kyler gigantiskt livsmedelslager

Bakgrundsavbländning går lätt att välja av eller på!

Nu startar vi Nätverk i Skåne!

Lättare och bättre förpackning till smörblandning

En teälskare hos ebm-papst har utvecklat en underhållande te

EC-lågenergifläktar presenteras på minimässan ExpoVent

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Germanium glas från Mirit Glas

Fatpump i hygieniskt utförande

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

EuroExpo mässa Karlstad

​Hydroscand lanserar SlangExpress i Eskilstuna

AxFlow AB stärker organisationen

INOXPA lobrotorpump

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Nya säljare på plats!

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Nu lanserar vi Original Blend som Hela bönor.

Antibiotikafri kyckling: Megatrend 2020

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

Fatpump i hygieniskt utförande

Vi på KIPP Scandinavia önskar alla

Sänd till en kollega

0.156