23948sdkhjf

Svamp förvandlar svinn till näringsrik mat

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Mycorena står redo att skala upp sin unika svamp för industrin.

Mycorena är företaget som började som ett forskningsprojekt där Ramkumar Nair hade som målsättning att utveckla en ätbar svamp som livnär sig på restavfall från livsmedelsindustrin. Det projektet har utvecklats till företaget Mycorena som nu ligger i startgroparna för att ta sin experimentella svamp från labbet till matbordet.

Svampen som går under namnet Promyc är en så kallad filamentös svamp och kan i princip äta det mesta som blir över från olika sorters livsmedelsproduktion.

– Svampen gillar kolhydrater så det mesta som är kolhydratrikt går att använda. Vi har testat lite allt möjligt från bagerier och bryggerier men även delar av mejeriproduktion men även grönsaker. Slaktavfall kan funka, men inte särskilt bra, säger Anton Johansson.

Mycoarena har funnits i cirka två år och i nuläget producerar det Göteborgsbaserade företaget några kilo i månaden men just nu byggs en produktionsanläggning i Göteborg som när den är klar ska öka kapaciteten till 100 kilo månaden. Under 2020 kommer även en anläggning i industriell skala uppföras som ytterligare ökar kapaciteten till hela 50 ton per år.

Den främsta fördelen för företagen med Promyc är att det är en billig produkt att tillverka samtidigt som den bidrar till hållbarheten genom att ta hand om restprodukter från industrin.

– Istället för att växa den här svampen på rent socker eller majsstärkelse så använder vi oss av biprodukter, restprodukter från livsmedelsproduktion. Så förutom att erbjuda en hållbar produkt och vegansk proteinkälla så minskar vi mängden svinn i livsmedelsproduktionen, säger Anton Johansson.

En annan fördel med svampen är dess näringsprofil.

– Det är en oerhört proteinrik produkt då svampen innehåller protein på över 60 procent. Sen är den också väldigt fiberrik med cirka 12 gram fiber per 100 gram vilket också har den fördelen att den får en väldigt trevlig konsistens med bra tuggmotstånd som påminner om kött, säger Anton Johansson, affärsutvecklare på Mycorena till Food Supply.

Till skillnad från konkurrenter som Quorn som även de tillverkar proteinalternativ gjord på svamp är Mycorenas affärsidé inte att utveckla och marknadsföra en egen produkt utan att samarbeta med producenterna för att både ta hand om svinn men också leverera en produkt som kan användas i allt från färser, biffar, bullar och filéer eller som tillsats i brödbakning.

– Ambitionen är inte att bygga upp en egen konsumentprodukt som vi säljer, men att använda den här stora resursen och låta livsmedelsproducenterna själva sätta sin egna prägel, säger Anton Johansson.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Maxi ökade mest bland Ica-butikerna i juni

Optimismen stiger bland landets ekobönder

Kokosmjölk stoppas efter larm om förslavade apor

Livsmedelsaktörer agerar efter larm om vanvårdade apor.

Doggy får nya ägare – köps av branschjätte

Ny alkoholfri öl till dumplings

På nytt jobb
Ny ekonomidirektör för Arlakoncernen – ”enastående ung ledare”

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut måndag-torsdag.

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

På nytt jobb
Han blir ny försäljningsdirektör hos Löfbergs

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Ingelsta Kalkon stänger tre av fem butiker

Paulig bygger ut sitt lager och förlänger hyresavtalet

Digital kunskapsbank om hygien på arbetsplatsen

Index: Coronaledarskapet påverkar medarbetarnas lojalitet

Undersökning: Små leverantörer fortfarande utestängda under coronakrisen

Ny pall av återvunnen plast för Systembolaget

På nytt jobb
Hon ska stärka kommunikationen hos Orkla Sverige

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Carlsberg introducerar ”pladdling”

Ny certifieringsstandard för växtbaserade livsmedel

Bayn köper godisföretaget Tweek för 45 miljoner

På nytt jobb
Löfbergs vd går till HK Scan

Midsona köper Gainomax

Öljätten flyttar in ett år tidigare än planerat

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Sju av tio livsmedelsföretag är pessimistiska inför sommaren

Ica och Skånemejerier i klimatprojekt om alger i foder till kor

Kinas havsmatsaptit har kraschat efter coronalarm

Klassisk brittisk fotbollsklubb samarbetar med Quorn

1

Äkta vara: ”Industriella påhitt” i vegokorven

Förtroendet för svensk livsmedelsförsörjning sviktar

Plastbantar kvarg

Veg of Lund startar försäljning i Kina

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

1

Ny wellpappbox för fryst och kylt

På nytt jobb
Lars Appelqvist vice ordförande i europeisk branschorganisation

Fazer testar reaktionerna på ny havrechoklad

Ny kokosdryck ska smaka som mellanmjölk

Se alla Företagens egna nyheter

JAX smörjmedel

Deltog du på Lenzes spännande webcast-serie?

Öka din konkurrenskraft genom välja rätt servo-komponenter

Nytt kylsystem med CO2-teknik hos ICA-butik i Bodafors

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Glad Sommar önskar Lagafors!

25 000 kvm automatiserat och robotiserat kyl- och fryslager

Teltek C80 Combo – Specialanpassad för torrvaror

JAX utbildning: Smörjmedel och Smörjmedelsteknik, del 2

Fatpump i hygieniskt utförande

Absolutgivare med CIPsafety Ethernet/IP SIL3

Mirit Glas erbjudar Härdat glas

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Färdigmonterade pumpaggregat

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Modulär elektronisk säkring för 24V DC

KIPP önskar

Schmersals säkerhetsljusridåer med Bluetooth® interface

INOXPA omrörare och mixer.

Lasersvetsning av plast

JAX Smörjmedel och Smörjmedelsteknik

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

Lenze webcast onsdag 10 juni om Digital Engineering

Eurofins bidrar till storskalig testning av COVID-19

Öka effektiviteten i biogas-processen

Sänd till en kollega

0.188