23948sdkhjf

Irritation över Icas halloumisatsning: ”Åker snålskjuts”

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Ica och Norrmejeriers nya halloumisatsning väcker irritation bland grossister.

I måndags presenterade Ica och Norrmejerier en gemensam satsning på ett alternativ till halloumiosten – gjord på mjölk från enbart norrländska kor.

Läs också: Brist på svensk färs i butikerna

Målsättningen för Ica är en årlig försäljning på runt 350 ton och det nya samarbetet innebär ett nytt ysteri. Men även om Ica och Norrmejerier inte uttryckligen kallat sin produkt för halloumi utan snarare ett ”alternativ till halloumi” har satsningen skapat irritation bland importörerna.

Halloumiosten är nämligen ett skyddat varumärke.

– Halloumi har blivit en mycket stor exportframgång för Cypern. Nu försöker alla åka snålskjuts och stjäla succén, precis som man har gjort med fetaost, säger Andreas Papacosta till Folkbladet.

Som delägare i ett cyprotiskt företag som tillverkar och exporterar halloumi irriterar han sig också över den senaste tidens uppmärksamhet kring antibiotikaanvändning på Cypern.

Läs också: Producenter vädjar till dagligvaruhandeln – "köp lokalt"

– Man ger antibiotika till grisar och kycklingar, inte till getter som springer fritt uppe i bergen, säger han till tidningen.

Han får också stöd från forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet som tycker att debatten blivit snedvriden.

Det är inte halloumin som är boven i det hela. Det är klart att Cypern är utmärkande när det kommer till hög antibiotikaförskrivning. Men det är inte idisslarna det gäller i första hand, utan fjäderfä och gris där även andra länder har hög förskrivning och användning av antibiotika, säger Elina Åsbjer, legitimerad veterinär vid Nationellt centrum för djurvälfärd på SLU till Jordbruksaktuellt.

Fontana, som bortsett från emv är störst i Sverige på halloumi har tidigare svarat på antibiotikakritiken i en artikel i Fri Köpenskap.

Läs också: Hon går från Martin & Servera till Ica

Först och främst vill vi förtydliga att det inte finns någon antibiotika i våra halloumiprodukter. Det kan vi garantera, berättade Loizos Papadopoulos, vd för Fontana.

Men problemet handlar inte bara om produkterna i sig utan om resistenta bakterier till följd av antibiotikaanvändning i djurhållningen. Fontana menar att man ser allvarligt på problemet. Läs hela artikeln här.

Vi uppmuntrar att folk uppmärksammar det och vi har under en väldigt lång tid jobbat aktivt för att påverka användandet av antibiotika. Våra krav på halloumiproducenten och dess mjölkleverantörer motsvarar de restriktiva krav som finns i användning av antibiotika i Sverige.

Fontana är heller inte oroade över den nya konkurrensen.

Läs också: Norrmejeriers resultat: "Långt ifrån tillfredsställande"

– Vi välkomnar konkurrens, även om i just det här fallet inte ser det som konkurrens utan ytterligare ett alternativ till grillost, säger Loizos Papadopoulos.

Ica har ännu inte bestämt namnet på produkten men tänker förstås ta hänsyn till att halloumi är varumärkesskyddat.

För oss är det snarare så att det kommer vara viktigt att lyfta fram att det inte är exakt samma som det vi säljer i dag, utan att det här är något helt nytt, där produkten bygger helt på svenska råvaror. Eftersom vi vet att kunderna länge velat se en sådan här produkt är det mycket möjligt att vi också tar fram ett namn tillsammans med kunderna, säger Pierre Gidlöf, inköpschef på Ica Sverige till Folkbladet.

Mer om: halloumi | Ica | Norrmejerier
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Coops jättelager läggs på is

På nytt jobb
Lantmännen-chef ny styrelseordförande för Svebio

Lantmännens vodka får inte kallas svensk

Här hamnar Kirunas nya Systembolag

Nya i Svenska Retursystems styrelse

Carlsberg drar tillbaka helårsprognos

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Stor efterfrågan på ägg och knäckebröd

På nytt jobb
Ny vd på Dava Foods

Salladsbarer utmanas av krisen

Explosion i både fryst och färsk fisk: ”Det här såg jag verkligen inte komma”

Exporten av färsk norsk lax till Sverige ökade med 53 procent förra veckan.

Loka, Lantmännen och Änglamark i hållbarhetstoppen

Största varselmånaden i historien

Trendbrottet: Nu minskar emv-andelen

Ny tjänst för hemkörd mat gör succé

De skiftar från matproduktion till skyddsvisir

Ska producera 15 000 visir om dagen.

Bergendahls lägger ner lager – 12 varslas om uppsägning

Kale United drog in 3,8 miljoner rekordsnabbt via crowdfunding

Exklusiv backstage-look på ny förpackning

1

Brist på svensk färs i butikerna

Niklas Ekstedts viltköttbullar på 7-Eleven

På nytt jobb
Ny vd på Aqua Nobel

Virtuell öl till stöd för mikrobryggerier

Styrelsemedlem lämnar Veg of Lund

Fortsatt oro bland producenterna

Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Bayn säkrar miljoner från Vinnova

Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

Grönsaksodlare drabbas av corona

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

1

Det råder ingen jästbrist

Pändy har säkrat tre internationella distributionsavtal

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

Svagt uppåt för Atria

Hon går från Martin & Servera till Ica

Säljarna rycker ut och plockar varor

64 miljoner till forskning om hållbart livsmedelssystem

Se alla Företagens egna nyheter

PRO-CONSULT säkerställer ett pyntat påskbord

Andra sätt att göra affärer på...

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Södersjukhuset får 200 ansiktsmasker av Ingersoll Rand

Ny hygienisk excenterskruvpump från NOV

Lasersvetsning av plast

KIPP SCANDINAVIA AB säkerställer sin leveransförmåga

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Produktsäkerhet och kontroll

Hur tryckfall påverkar er tryckluft - Informationsbroschyr

KIPP Scandinavia AB

PRO-CONSULT hjälper sjukhus att bli av med sitt avfall.

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

151 MP Area Scan camera

Magneter köper ni hos Larko Magnet A/S

Se över ert reservdelslager

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Träffa AxFlow digitalt!

Kapacitiva smarta nivåsensorer - nu också med IO-Link!

PRO-CONSULT går över gränser för att hålla produktionen igån

Fatpump i hygieniskt utförande

Busch Vacuum Solutions

Magnetiska lösningar från Larko Magnet

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Sänd till en kollega

0.156