23948sdkhjf

Återvinningsbara krukor för Svegros örter

Svegros örter får nya förpackningar. De svarta plastkrukorna ersätts med krukor av återvinningsbar plast. Bytet kommer att minska plastanvändandet med 70 ton per år.

Svegro, som är det enda företaget i Sveriges ört- och sallatsodlares branschorganisation som skrivit under Plastinitiativet 2022, har själva tagit fram den nya förpackningen. Genom att använda återvunnen plast kan krukorna till Svegros färska ekologiska örter och svenskodlade sallat bli del av ett cirkulärt, hållbart system.

– Vi är marknadsledande inom färska ekologiska örter och vill gärna att vårt hållbarhetsarbete ska gynna hela branschen. Plasten medför att vi har möjlighet att bevattna trågen innan vi skickar iväg örterna och dessutom att man kan vattna i butik. Det leder till längre hållbarhet och att svinnet minskar både för butikerna och konsumenterna, säger Kristin Orrestig, chef för varuförsörjning på Svegro.

Hon har utfört flera hållbarhetstester med olika slags förpackningar.

– En miljövänlig plastförpackning ger en hållbarhet på nio till tio dagar. I de tester vi genomfört har vi sett att pappersförpackningar förkortar livslängden för exempelvis basilika med två till tre dagar, en skillnad på nästan en tredjedel. Det är viktigt att se hela kedjan för svinn, från växthus till kök. Därför har vi valt att fokusera på att plasthanteringen blir cirkulär, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127