23948sdkhjf

Ekolantbrukarna riktar kritik mot handeln

Ekologisk odling bromsar in.

Igår släppte de Ekologiska Lantbrukarna del ett av sin marknadsrapport för 2020. Rapporten visar att den snabba tillväxten i det svenska ekolantbruket nu saktar och att den ekologiska arealen kommer att minska under 2021. Anledningen uppges dels vara att ekobönderna svara på marknadens signaler samt att många ekobönders femåriga miljöåtaganden löper ut i år vilket gör att de kan välja att hoppa av, utan att nya bönder ersätter.

De Ekologiska Lantbrukarna riktar nu skarp kritik mot dagligvaruhandeln som de anser svikit bönderna genom bristande exponering och intresse för att sälja ekologiska produkter.

– Det vi ser nu är en tråkig konsekvens av handelns kortsiktighet. För några år sedan ropade alla efter mer ekologiska råvaror och ekobönderna levererade. Det tar flera år för en gård att ställa om till ekologisk produktion och nu när de nya råvarorna finns tillgängliga är handelns aktörer inte alls lika intresserade längre, säger Sofia Sollén-Norrlin, verksamhetsledare i Ekologiska Lantbrukarna i samband med släppet av rapporten.

Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel håller inte med om att det är handeln som ska hållas ansvarig för den avmattade ekotrenden.

– Ekologiskt har fått konkurrens av flera andra mervärden som svenskproducerat eller lokalproducerat vilket avspeglar sig i kundernas val. Jag tycker inte att går att säga att det är handelns fel då den erbjuder kunderna produkter som de efterfrågar, säger hon till Food Supply.

Enligt rapporten kan de svenska bönderna nu istället få se sig om efter möjligheter på exportmarknaden.

– Ekobönderna i Sverige är världsledande och vi har stora tillväxtmarknader nära inpå oss. Var finns viljan och idéerna hos livsmedelsindustrin för att ta till vara på den potentialen?, säger Sofia Sollén-Norrlin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094