23948sdkhjf

Nya regler, canabinoider och matfusk

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Stor variation på den senaste Märkningsdagen.

För nionde året i rad samlades olika företrädare för flera olika branscher för att tillsammans lära sig mer om det senaste inom märkning på den av advokatfirman Marlaw anordnade märkningsdagen

Läs också: Brist på svensk färs i butikerna

Ett av de mer aktuella ämnen inom märkning är de nya EU-regler som från och med 1 april nästa år börjar gälla för ursprungsmärkning. Bland annat innebär den nya lagstiftningen att det måste framgå på förpackningen varifrån den primära ingrediensen i produkten kommer ifrån, om ursprunget skiljer sig från resten av produkten.

– Men det måste alltid göras en bedömning utifrån produkten i sin helhet. Det finns heller inget undantag för var produkten kommer ifrån som till exempel bananer som ingen tror kommer från Sverige, säger Anna Wedholm på Herax Food Soloutions som talade på Märkningsdagen.

För de företag som är intresserade av att ursprungsskydda sina produkter berättade Anna Wedholm att det, med få undantag, endast är grupper som kan ansöka om skydd och att dess då bör skicka in en gemensam ansökning tillsammans med andra företag till Livsmedelsverket.

Med på Märkningsdagen var även Daniel Persson, avdelningschef på Livsmedelskontrollen Stockholms stad som delade med sig av roande och oroande exempel på fusk och misstag som han stött på under sin karriär. han berättade även om de metoder de använder sig för att hitta matfusk.

Läs också: Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

– Massbalansräkning har blivit en metod vi använder oss mer av. Vi jämför helt enkelt vad köper in och vad som sedan står på märkningen. Mindre variationer kan förekomma på grund av svinn men om det är stora skillnader kan det vara värt att undersöka vidare, säger han.

Från Coop deltog även Sofie Öfver, e-handelskoordinatior och Sofie Trattner, kvalitetsspecialis. De tala bland annat om märkningen "EU-ekologiskt" och de utmaningar som finns kring att få och upprätthålla den certifieringen, vilket i nuläget kan vara ganska omständigt då det kan krävas certifiering av flera olika delar av organisationen, istället för en certifiering på kedjenivå.

– Vi skulle gärna se att certifieringen kunde ske på gruppnivå för att underlätta den administrativa bördan, kanske med stickprover eller andra kontroller på kedjenivå, säger Sofie Öfver.

Med på dagen deltog även Anna de Geer från Sprit & Leverantörsföreningen som bland annat berättade om hur europeiska alkoholleverantörer framöver kommer att märka sina produkter med näringsinnehåll liknande andra livsmedel och hur vinproducenterna till skillnad från öl- och spritproducenterna vill se lagstiftning på området istället för självreglering.

Martin Burman, tillsynsutredare på Läkemedelsverket pratade om ett ämne som intresserar många, nämligen användandet av cannabidiolen, CBD i livsmedel, kosttillskott och kosmetika. Enligt honom finns det en hel del hinder för den som vill använda sig av CBD, men det är inte omöjligt.

– Många frågar mig om det är lagligt med CBD och svaret är mycket sällan ett rakt ja eller nej, säger han.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Coops jättelager läggs på is

På nytt jobb
Lantmännen-chef ny styrelseordförande för Svebio

Lantmännens vodka får inte kallas svensk

Här hamnar Kirunas nya Systembolag

Nya i Svenska Retursystems styrelse

Carlsberg drar tillbaka helårsprognos

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Stor efterfrågan på ägg och knäckebröd

På nytt jobb
Ny vd på Dava Foods

Salladsbarer utmanas av krisen

Explosion i både fryst och färsk fisk: ”Det här såg jag verkligen inte komma”

Exporten av färsk norsk lax till Sverige ökade med 53 procent förra veckan.

Loka, Lantmännen och Änglamark i hållbarhetstoppen

Största varselmånaden i historien

Trendbrottet: Nu minskar emv-andelen

Ny tjänst för hemkörd mat gör succé

De skiftar från matproduktion till skyddsvisir

Ska producera 15 000 visir om dagen.

Bergendahls lägger ner lager – 12 varslas om uppsägning

Kale United drog in 3,8 miljoner rekordsnabbt via crowdfunding

Exklusiv backstage-look på ny förpackning

1

Brist på svensk färs i butikerna

Niklas Ekstedts viltköttbullar på 7-Eleven

På nytt jobb
Ny vd på Aqua Nobel

Virtuell öl till stöd för mikrobryggerier

Styrelsemedlem lämnar Veg of Lund

Fortsatt oro bland producenterna

Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Bayn säkrar miljoner från Vinnova

Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

Grönsaksodlare drabbas av corona

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

1

Det råder ingen jästbrist

Pändy har säkrat tre internationella distributionsavtal

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

Svagt uppåt för Atria

Hon går från Martin & Servera till Ica

Säljarna rycker ut och plockar varor

64 miljoner till forskning om hållbart livsmedelssystem

Se alla Företagens egna nyheter

PRO-CONSULT säkerställer ett pyntat påskbord

Andra sätt att göra affärer på...

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Södersjukhuset får 200 ansiktsmasker av Ingersoll Rand

Ny hygienisk excenterskruvpump från NOV

Lasersvetsning av plast

KIPP SCANDINAVIA AB säkerställer sin leveransförmåga

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Produktsäkerhet och kontroll

Hur tryckfall påverkar er tryckluft - Informationsbroschyr

KIPP Scandinavia AB

PRO-CONSULT hjälper sjukhus att bli av med sitt avfall.

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

151 MP Area Scan camera

Magneter köper ni hos Larko Magnet A/S

Se över ert reservdelslager

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Träffa AxFlow digitalt!

Kapacitiva smarta nivåsensorer - nu också med IO-Link!

PRO-CONSULT går över gränser för att hålla produktionen igån

Fatpump i hygieniskt utförande

Busch Vacuum Solutions

Magnetiska lösningar från Larko Magnet

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Sänd till en kollega

0.141