23948sdkhjf

Nya regler, canabinoider och matfusk

Stor variation på den senaste Märkningsdagen.

För nionde året i rad samlades olika företrädare för flera olika branscher för att tillsammans lära sig mer om det senaste inom märkning på den av advokatfirman Marlaw anordnade märkningsdagen

Ett av de mer aktuella ämnen inom märkning är de nya EU-regler som från och med 1 april nästa år börjar gälla för ursprungsmärkning. Bland annat innebär den nya lagstiftningen att det måste framgå på förpackningen varifrån den primära ingrediensen i produkten kommer ifrån, om ursprunget skiljer sig från resten av produkten.

– Men det måste alltid göras en bedömning utifrån produkten i sin helhet. Det finns heller inget undantag för var produkten kommer ifrån som till exempel bananer som ingen tror kommer från Sverige, säger Anna Wedholm på Herax Food Soloutions som talade på Märkningsdagen.

För de företag som är intresserade av att ursprungsskydda sina produkter berättade Anna Wedholm att det, med få undantag, endast är grupper som kan ansöka om skydd och att dess då bör skicka in en gemensam ansökning tillsammans med andra företag till Livsmedelsverket.

Med på Märkningsdagen var även Daniel Persson, avdelningschef på Livsmedelskontrollen Stockholms stad som delade med sig av roande och oroande exempel på fusk och misstag som han stött på under sin karriär. han berättade även om de metoder de använder sig för att hitta matfusk.

– Massbalansräkning har blivit en metod vi använder oss mer av. Vi jämför helt enkelt vad köper in och vad som sedan står på märkningen. Mindre variationer kan förekomma på grund av svinn men om det är stora skillnader kan det vara värt att undersöka vidare, säger han.

Från Coop deltog även Sofie Öfver, e-handelskoordinatior och Sofie Trattner, kvalitetsspecialis. De tala bland annat om märkningen "EU-ekologiskt" och de utmaningar som finns kring att få och upprätthålla den certifieringen, vilket i nuläget kan vara ganska omständigt då det kan krävas certifiering av flera olika delar av organisationen, istället för en certifiering på kedjenivå.

– Vi skulle gärna se att certifieringen kunde ske på gruppnivå för att underlätta den administrativa bördan, kanske med stickprover eller andra kontroller på kedjenivå, säger Sofie Öfver.

Med på dagen deltog även Anna de Geer från Sprit & Leverantörsföreningen som bland annat berättade om hur europeiska alkoholleverantörer framöver kommer att märka sina produkter med näringsinnehåll liknande andra livsmedel och hur vinproducenterna till skillnad från öl- och spritproducenterna vill se lagstiftning på området istället för självreglering.

Martin Burman, tillsynsutredare på Läkemedelsverket pratade om ett ämne som intresserar många, nämligen användandet av cannabidiolen, CBD i livsmedel, kosttillskott och kosmetika. Enligt honom finns det en hel del hinder för den som vill använda sig av CBD, men det är inte omöjligt.

– Många frågar mig om det är lagligt med CBD och svaret är mycket sällan ett rakt ja eller nej, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094