23948sdkhjf

Enormt tryck när kallpastörisering återvänder till Sverige

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Kallpastörisering är en nygammal teknik som spritts över världen men som aldrig tagit fart i Sverige. Det vill HPP Nordic nu ändra på.

Med dyrbar utrustning från USA har företaget sedan i oktober i sin anläggning i Landskrona börjat kallpastörisera produkter med hjälp av enormt högt tryck.

– Det är en himla enkel process egentligen där man först lägger produkten i en vattentank varpå man utsätter den för ett tryck på 6000 bar, vilket är 6 gånger trycket på botten av Marianergraven, säger Joakim Lundgren, vd på HPP Nordic.

Fördelarna med kallpastörisering är många enligt Joakim Lundgren.

– Den stora fördelen är att man kan förlänga hållbarheten på produkter som traditionellt inte kunnat pastöriseras. Så länge det finns en hyfsad vattenhalt i så går det att pastörisera och då pratar vi om allt från juicer till fisk men även mer torra produkter som parmaskinka. Sen förstörs inte näringsämnen som vitaminer och produkterna smakar likadant, helt utan tillsatser, säger han.

Kallpastörisering är vanligt i andra delar av världen och fick sitt genombrott i Mexiko vid pastörisering av guacamole, men det har aldrig tagit fart i Sverige.

– Det är jättekonstigt med tanke på att metoden faktiskt uppfanns i Sverige av Baltzar von Platen på 30-talet som en spinoff av teknik för diamanttillverkning, säger Joakim Lundgren.

Företag har prövat sig på liknande kallpastöriseringsprojekt i Sverige tidigare, bland annat med en metod som använder sig av ozon – men utan att lyckas.

– Det är en stor investering och det är för dyrt för en enskild producent. Därför erbjuder vi våra tjänster för alla företag som vill använda sig av den här processen vilket gör det ekonomiskt möjligt.

I dagsläget har HPP Nordic, som framförallt vänder sig till juice- och färdigmatsproducenter, 4-5 kunder varav två av dem redan nu använder sig av anläggningen.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Korvkedja expanderar med franchise

Gourmetkorv kliver för första gången utanför Göteborg.

Nestlé satsar miljarder på matanpassad plast

Handlare dumpar djurmaten efter nya avgifter: ”Det är horribelt”

Köttbulleföretag i konkurs

Var tidigare underleverantör till Melkers.

Duni omorganiserar

Stort svinn av mat i skolan

Vid en vanlig skollunch slängs i genomsnitt ett halvt hekto mat per matgäst.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

På nytt jobb
Lohilo rekryterar vice vd från Unilever

Konstnärlig mjölk

Ingen prövning för ostaffär

Tre stora mejerier får inte ta kontroll över kända varumärken.

Ytterligare en amerikansk mejerikonkurs

Nu står det klart: hit får Sverige exportera fläsk

Polarbröd och Vegme i smörgåssamarbete

1

Leverantörer besvikna på finalplatser i Årets matbluff: ”Det sista vi gör är att bluffa”

Matpriserna stilla under julen - kaffe sjönk

Nya Carnegiebryggeriet bygger ny anläggning

De prisas av HK Scan

Östermalmshallen försenad igen – mars senaste budet

Oatly till 1 300 Starbucks

Årets matbluff – alla finalisterna

162 nomineringar har blivit fem finalister. Här är produkterna som lurat kunderna mest, enligt Äkta vara.

Kompetensbehov i köttbranschen undersöks

Iste och juice – dryckesföretag inleder samarbete med Movement

Mackmyras dom ska omprövas

Tas upp igen i högsta instans.

Nytt monomaterial för torrsoppor

Carlsberg tar över Nettos centrallager

Framgång för Optifreeze i Tyskland

Impossible säger nej till McDonalds – då kliver Beyond in

Catena och Coop i slutförhandlingar om jättelagret

HK Scan lämnar Siljans Chark

På nytt jobb
Candy People rekryterar marknadschef i USA

Svenskt i matkassen – en vinst för bönderna

Bayn i nytt försäljningssamarbete

På nytt jobb
Han blir CFO på Lantmännen

Potatisdrycksbolag tar in pengar – ska till börsen

Åtta projekt får stöd för ekoproduktion

Fossilfritt på Spendrups Bryggeri

Rootfruit till stor tysk kedja

Se alla Företagens egna nyheter

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Germanium glas från Mirit Glas

Fatpump i hygieniskt utförande

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

EuroExpo mässa Karlstad

​Hydroscand lanserar SlangExpress i Eskilstuna

AxFlow AB stärker organisationen

INOXPA lobrotorpump

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Nya säljare på plats!

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Nu lanserar vi Original Blend som Hela bönor.

Antibiotikafri kyckling: Megatrend 2020

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

Fatpump i hygieniskt utförande

Vi på KIPP Scandinavia önskar alla

Optoelektroniska givare, till vilken nytta?

God Jul & Gott Nytt År

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

God jul och gott nytt år!

God Jul & Gott Nytt År

NR Kyl - Hemköp Billdals 20% mindre i energiförbrukning!

God Jul och ett Gott Nytt År!

Sänd till en kollega

0.126