23948sdkhjf

Enormt tryck när kallpastörisering återvänder till Sverige

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Kallpastörisering är en nygammal teknik som spritts över världen men som aldrig tagit fart i Sverige. Det vill HPP Nordic nu ändra på.

Med dyrbar utrustning från USA har företaget sedan i oktober i sin anläggning i Landskrona börjat kallpastörisera produkter med hjälp av enormt högt tryck.

– Det är en himla enkel process egentligen där man först lägger produkten i en vattentank varpå man utsätter den för ett tryck på 6000 bar, vilket är 6 gånger trycket på botten av Marianergraven, säger Joakim Lundgren, vd på HPP Nordic.

Fördelarna med kallpastörisering är många enligt Joakim Lundgren.

– Den stora fördelen är att man kan förlänga hållbarheten på produkter som traditionellt inte kunnat pastöriseras. Så länge det finns en hyfsad vattenhalt i så går det att pastörisera och då pratar vi om allt från juicer till fisk men även mer torra produkter som parmaskinka. Sen förstörs inte näringsämnen som vitaminer och produkterna smakar likadant, helt utan tillsatser, säger han.

Kallpastörisering är vanligt i andra delar av världen och fick sitt genombrott i Mexiko vid pastörisering av guacamole, men det har aldrig tagit fart i Sverige.

– Det är jättekonstigt med tanke på att metoden faktiskt uppfanns i Sverige av Baltzar von Platen på 30-talet som en spinoff av teknik för diamanttillverkning, säger Joakim Lundgren.

Företag har prövat sig på liknande kallpastöriseringsprojekt i Sverige tidigare, bland annat med en metod som använder sig av ozon – men utan att lyckas.

– Det är en stor investering och det är för dyrt för en enskild producent. Därför erbjuder vi våra tjänster för alla företag som vill använda sig av den här processen vilket gör det ekonomiskt möjligt.

I dagsläget har HPP Nordic, som framförallt vänder sig till juice- och färdigmatsproducenter, 4-5 kunder varav två av dem redan nu använder sig av anläggningen.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Lantmännen-chef ny styrelseordförande för Svebio

Coops jättelager läggs på is

Lantmännens vodka får inte kallas svensk

Här hamnar Kirunas nya Systembolag

Nya i Svenska Retursystems styrelse

Carlsberg drar tillbaka helårsprognos

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

På nytt jobb
Ny vd på Dava Foods

Stor efterfrågan på ägg och knäckebröd

Salladsbarer utmanas av krisen

Explosion i både fryst och färsk fisk: ”Det här såg jag verkligen inte komma”

Exporten av färsk norsk lax till Sverige ökade med 53 procent förra veckan.

Loka, Lantmännen och Änglamark i hållbarhetstoppen

Största varselmånaden i historien

Trendbrottet: Nu minskar emv-andelen

Ny tjänst för hemkörd mat gör succé

De skiftar från matproduktion till skyddsvisir

Ska producera 15 000 visir om dagen.

Bergendahls lägger ner lager – 12 varslas om uppsägning

Kale United drog in 3,8 miljoner rekordsnabbt via crowdfunding

Exklusiv backstage-look på ny förpackning

1

Brist på svensk färs i butikerna

Niklas Ekstedts viltköttbullar på 7-Eleven

På nytt jobb
Ny vd på Aqua Nobel

Virtuell öl till stöd för mikrobryggerier

Kampanj för att rädda bagerier och konditorier

Styrelsemedlem lämnar Veg of Lund

Fortsatt oro bland producenterna

Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Bayn säkrar miljoner från Vinnova

Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

Grönsaksodlare drabbas av corona

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

1

Det råder ingen jästbrist

Pändy har säkrat tre internationella distributionsavtal

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

Svagt uppåt för Atria

Hon går från Martin & Servera till Ica

Säljarna rycker ut och plockar varor

Se alla Företagens egna nyheter

PRO-CONSULT säkerställer ett pyntat påskbord

Andra sätt att göra affärer på...

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Södersjukhuset får 200 ansiktsmasker av Ingersoll Rand

Ny hygienisk excenterskruvpump från NOV

Lasersvetsning av plast

KIPP SCANDINAVIA AB säkerställer sin leveransförmåga

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Produktsäkerhet och kontroll

Hur tryckfall påverkar er tryckluft - Informationsbroschyr

KIPP Scandinavia AB

PRO-CONSULT hjälper sjukhus att bli av med sitt avfall.

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

151 MP Area Scan camera

Magneter köper ni hos Larko Magnet A/S

Se över ert reservdelslager

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Träffa AxFlow digitalt!

Kapacitiva smarta nivåsensorer - nu också med IO-Link!

PRO-CONSULT går över gränser för att hålla produktionen igån

Fatpump i hygieniskt utförande

Busch Vacuum Solutions

Magnetiska lösningar från Larko Magnet

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Sänd till en kollega

0.188