23948sdkhjf

Avgifter höjs för stora slakterier

Den tidigare nedsättningen av kontrollavgifter för att gynna köttproducenter kommer att från och med årsskiftet att tas bort för stora slakterier, det skriver tidningen ATL.

Anledningen till ändringen är ändrad EU-lagstiftning och ökade kostnader för Livsmedelsverkets kontroller. Regeringen har därför gett Livsmedelsverket uppdrag att införa ett system som utgår ifrån kostnadstäckning för att på så vis gynna mindre slakterier.

– När man väljer den modell som regeringen pekar på så kan man inte subventionera alla, man kan subventionera de småskaliga, men inte de stora, säger Svanhild Foldal, kansliråd på Näringsdepartementet till ATL.

Den nya kontrollförordningen från EU-parlamentet klibbades igenom i mars 2017 men regeringens besked om vilken princip som ska gälla kom först tre veckor innan det år som det ska implementeras och en knapp vecka innan förordningens startdatum.

– Jag skulle gissa att varför vi är väldigt sena i det här läget handlar om att vi dels hade en övergångsregering under en lång tid som inte kunde hantera den här typen av frågeställningar och sedan att det här är väldigt komplicerad materia som det behöver göras väldigt mycket avvägningar i. Jag är väldigt mån om att man hellre ska göra rätt än fort samtidigt som vi har att förhålla oss till att tidsfristerna nu löper ut, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till ATL.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109