23948sdkhjf

Rekordhög skörd av höstvete

Skörden av höstvete är rekordhög. Framföra allt är det Skåne, Västra Götaland och Örebro län som drar upp siffrorna, visar regional statistik från SCB. 

God övervintring och lagom med regn har bidragit till de rekordhöga skördenivåerna Det gäller för hektarskörden, men även arealen med höstvete är rekordstor. Mer än häflten av landets totala spannmålsskörd utgörs i år av höstvete. Totalt beräknas årets spannmålsskörd i Sverige bli drygt 6,1 miljoner ton. Det är nästan dubbelt så mycket som under fjolårets missväxtår och 15 procent högre än genomsnittsskörden för de fem föregående åren.

Hektarskörden av höstrågvete är också rekordhög på riksnivå, liksom i Västra Götalands län. I Skåne län blev hektarskörden av höstkorn den högsta någonsin. Detsamma gäller för den skåndska hektarskörden av höstraps.

De vårsådda spannmålsgrödorna visar ett mer varierat resultat. Sommaren blev alltför torr på vissa platser även i år. Främst i de sydöstra delarna upp till och med Uppsala län.

När det gäller hektarskörden av ärter är den 50 procent högre än 2018 och 4 procent högre än femårsgenomsnittet. Den högsta skördenivån per hektar av ärter fanns i år i Östergötlands län.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093