23948sdkhjf

Nytt initiativ för etisk handel

Ethical Trading Initiative, ETI Sverige, ska jobba för anständiga arbetsvillkor, minskad miljöförstöring och anti-korruption.

Genom övergripande samarbeten ska ETI jobba för anständiga arbetsvillkor, minskad miljöförstöring och anti-korruption.

Coop är en av medgrundarna.

ETI kommer att verka för goda arbetsvillkor i leverantörskedjor. ETI inkluderar både företag, fackförbund, civilsamhällesorganisationer och offentliga aktörer och ska bli en motor för bättre arbetsvillkor genom breda samarbeten.

Liknande initiativ finns redan i Storbritannien, Norge och Danmark, skriver Coop i ett pressmeddelande.

– Det här väldigt glädjande och viktigt. Det finns ett stort engagemang för dessa frågor bland våra medlemmar. ETI blir en praktiskt inriktad och inkluderande organisation för alla oss som vill göra skillnad inte bara i Sverige utan också i världen, säger Charlotta Szczepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet på Coop.

Sveriges import är beroende av produktion i högriskländer med osäkra arbetsvillkor och svårare sociala och miljömässiga förutsättningar. Arbetet med att säkra goda arbetsvillkor i komplexa globala leverantörsled går framåt men längst bort i kedjorna, där riskerna är som störst, finns ofta varken spårbarhet eller transparens.

De grundande organisationerna är Coop Sverige, Fairtrade Sverige, LO, Oxfam Sverige, Systembolaget, Unionen, Union to Union, Västtrafik och Axfoundation.

Medlemskap är öppet för företag, civilsamhälle, fack och offentlig sektor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063