23948sdkhjf

Nu börjar avtalsrörelsen

Livsmedelsindustrins parter har överlämnat sina krav.

Imorse klockan nio överlämnade Livsmedelsföretagen och Livsmedelsarbetareförbundet sina avtalskrav till varandra och startade därmed på allvar upp årets avtalsrörelse.

Avtalsrörelsen ser ut att starta i en avmattningsfas för både den globala och den svenska ekonomin. I Konjunkturinstitutets decemberraport framgår det att arbetslösheten stiger, samtidigt som produktionen minskar.

– Dålig lönsamhet, höga råvarukostnader, tidskrävande byråkrati och stenhård internationell konkurrens. Det här är vardagen för många svenska livsmedelsföretag som kämpar för sin överlevnad. Nu hoppas vi att våra motparter på Livs förstår allvaret i situationen för våra medlemmar, säger Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman i en kommentar.

Livsmedelsarbetarförbundet kräver bland annat 3 procents, som minst 783 kronor, i löneökning.

– Vi konstaterar idag att vi står långt ifrån varandra, men det är i sig inget ovanligt. Utgångspunkten från vår sida är att träffa ett avtal som ger fortsatta reallöneökningar till våra medlemmar säger Eva Guovelin, förbundsordförande på Livsmedelarbetareförbundet.

De egentliga förhandlingarna inleds efter nyårshelgen och fortsätter in i januari och februari där de så kallade Opartiska Ordförandena (OpO) över ansvaret för förhandlingarna. Förhoppningen är att ett avtal ska vara klart i god tid innan den 1 april 2020 då nuvarande avtal löper ut.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109