23948sdkhjf

Mjölkbönder i Danmark i tvist med Arla

Hotar med stämning.

Den danska producentföreningen LDM, Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, hotar att stämma Arla eftersom de anser att alla medlemmar inte kan få lika betalt, det skriver tidningen ATL.

Enligt LDMs ordföranden Kjartan Poulsen hade han kommit överens med Arlas ordförande Jan Toft Nørgaard om att Arla skulle lägga fram en komplett översikt över de tillägg som de betalar sina andelsägare, något som inte skett.

I Danmark ska mängden invägd GMO-foderfri mjölk öka och Arla har valt ut leverantörer nära mejeriet som kan få tillägg för den sortens mjölk och det är det tillägget som Kjartan Poulsen är kritiskt mot, då alla mjölkbönder inte kan få det.

– Arla bestämmer om man får vara med. Man flyttas från att vara andelsägare till att vara kontraktsleverantör, säger han till ATL.

Han är även kritisk mot att svenska bönder får tillägg för att inte använda GMO då detta inte finns överhuvudtaget i landet och är business as usual.

LDM företräder närmare 60 procent av de danska mjölkbönderna och Kjartan Poulsen tror det kommer att bidra till de kommer att vinna striden mot Arla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094