23948sdkhjf

Helvegetariskt – nej tack!

| Av Joachim Björk | Tipsa redaktionen

Unga säger nej till enbart vegetarisk mat i skolan.

I Svenskt Kötts årliga undersökning Ungdomsbarometern svarar 82 procent av ungdomarna i högstadiet och gymnasiet nej på frågan om all mat i skolan ska vara vegetarisk. Endast 12 procent anser att all mat som serveras ska vara vegetarisk.

Läs också: Köttkonsumtionen fortsätter att minska

Svagast är vegomotståndet i storstäder, där 15 procent av de deltagande ungdomarna anser att all mat i skolan ska vara vegetarisk. I mindre städer och landsbygd är siffran 8 procent.

Inte ens bland de som benämner sig som vegetarianer finns tycker alla att det ska vara helvegetariskt i skolan. 4 av 10 tar avstånd från att all mat som serveras i skolan ska vara vegetarisk.

– Vi ser att andra värden, som att maten ska vara hållbart producerad och klimatsmart, är viktigare för unga än att det nödvändigtvis alltid måste vara vegetariskt. Ungas primära sätt att förhålla sig till kost är till exempel att äta svenskproducerat i möjligaste mån. På två år har andelen unga som i första hand väljer svenskt ökat från 32 procent till 44 procent, säger Sara Fröhling Lind, livsstilsexpert på Ungdomsbarometern, i en kommentar.

– Unga människors värderingar kring mat och hållbarhet är den absolut viktigaste frågan vi jobbar med på Svenskt Kött. Att följa resultaten i Ungdomsbarometern ger oss viktig information kring vad ungdomar faktiskt tycker, säger Isabel Moretti vd på Svenskt Kött.

För många unga är det en självklarhet att ställa krav på maten som serveras i skolan, utifrån de preferenser man har kring kosten, till exempel svenskproducerat kött eller mer ekologisk mat. Maten ska också vara ätbar och god, vilket är en annan viktig aspekt.

De viktigaste källorna där unga hämtar information om mat är livsmedelsbutiker, föräldrar/syskon och vänner. Även Youtube och Instagram är viktiga informationskanaler, den sistnämnda mest för tjejer.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Coops jättelager läggs på is

På nytt jobb
Lantmännen-chef ny styrelseordförande för Svebio

Lantmännens vodka får inte kallas svensk

Här hamnar Kirunas nya Systembolag

Nya i Svenska Retursystems styrelse

Stor efterfrågan på ägg och knäckebröd

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Carlsberg drar tillbaka helårsprognos

På nytt jobb
Ny vd på Dava Foods

Salladsbarer utmanas av krisen

Explosion i både fryst och färsk fisk: ”Det här såg jag verkligen inte komma”

Exporten av färsk norsk lax till Sverige ökade med 53 procent förra veckan.

Loka, Lantmännen och Änglamark i hållbarhetstoppen

Största varselmånaden i historien

De skiftar från matproduktion till skyddsvisir

Ska producera 15 000 visir om dagen.

Ny tjänst för hemkörd mat gör succé

Trendbrottet: Nu minskar emv-andelen

Bergendahls lägger ner lager – 12 varslas om uppsägning

Kale United drog in 3,8 miljoner rekordsnabbt via crowdfunding

Exklusiv backstage-look på ny förpackning

På nytt jobb
Ny vd på Aqua Nobel

1

Brist på svensk färs i butikerna

Niklas Ekstedts viltköttbullar på 7-Eleven

Kampanj för att rädda bagerier och konditorier

Virtuell öl till stöd för mikrobryggerier

Styrelsemedlem lämnar Veg of Lund

Fortsatt oro bland producenterna

Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

Bayn säkrar miljoner från Vinnova

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Grönsaksodlare drabbas av corona

1

Det råder ingen jästbrist

Pändy har säkrat tre internationella distributionsavtal

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

Svagt uppåt för Atria

Hon går från Martin & Servera till Ica

Säljarna rycker ut och plockar varor

Se alla Företagens egna nyheter

PRO-CONSULT säkerställer ett pyntat påskbord

Andra sätt att göra affärer på...

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Södersjukhuset får 200 ansiktsmasker av Ingersoll Rand

Ny hygienisk excenterskruvpump från NOV

Lasersvetsning av plast

KIPP SCANDINAVIA AB säkerställer sin leveransförmåga

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Produktsäkerhet och kontroll

Hur tryckfall påverkar er tryckluft - Informationsbroschyr

KIPP Scandinavia AB

PRO-CONSULT hjälper sjukhus att bli av med sitt avfall.

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

151 MP Area Scan camera

Magneter köper ni hos Larko Magnet A/S

Se över ert reservdelslager

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Träffa AxFlow digitalt!

Kapacitiva smarta nivåsensorer - nu också med IO-Link!

PRO-CONSULT går över gränser för att hålla produktionen igån

Fatpump i hygieniskt utförande

Busch Vacuum Solutions

Magnetiska lösningar från Larko Magnet

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Sänd till en kollega

0.519