23948sdkhjf

Helvegetariskt – nej tack!

| Av Joachim Björk | Tipsa redaktionen

Unga säger nej till enbart vegetarisk mat i skolan.

I Svenskt Kötts årliga undersökning Ungdomsbarometern svarar 82 procent av ungdomarna i högstadiet och gymnasiet nej på frågan om all mat i skolan ska vara vegetarisk. Endast 12 procent anser att all mat som serveras ska vara vegetarisk.

Läs också: Vegme med två nya korvar

Svagast är vegomotståndet i storstäder, där 15 procent av de deltagande ungdomarna anser att all mat i skolan ska vara vegetarisk. I mindre städer och landsbygd är siffran 8 procent.

Inte ens bland de som benämner sig som vegetarianer finns tycker alla att det ska vara helvegetariskt i skolan. 4 av 10 tar avstånd från att all mat som serveras i skolan ska vara vegetarisk.

– Vi ser att andra värden, som att maten ska vara hållbart producerad och klimatsmart, är viktigare för unga än att det nödvändigtvis alltid måste vara vegetariskt. Ungas primära sätt att förhålla sig till kost är till exempel att äta svenskproducerat i möjligaste mån. På två år har andelen unga som i första hand väljer svenskt ökat från 32 procent till 44 procent, säger Sara Fröhling Lind, livsstilsexpert på Ungdomsbarometern, i en kommentar.

– Unga människors värderingar kring mat och hållbarhet är den absolut viktigaste frågan vi jobbar med på Svenskt Kött. Att följa resultaten i Ungdomsbarometern ger oss viktig information kring vad ungdomar faktiskt tycker, säger Isabel Moretti vd på Svenskt Kött.

För många unga är det en självklarhet att ställa krav på maten som serveras i skolan, utifrån de preferenser man har kring kosten, till exempel svenskproducerat kött eller mer ekologisk mat. Maten ska också vara ätbar och god, vilket är en annan viktig aspekt.

De viktigaste källorna där unga hämtar information om mat är livsmedelsbutiker, föräldrar/syskon och vänner. Även Youtube och Instagram är viktiga informationskanaler, den sistnämnda mest för tjejer.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

17 av 21 olivoljor höll inte måttet

Ökad nötslakt och minskad mjölkproduktion

Nestlé satsar på vegansk tonfisk

Plast på kartong ett minne blott?

Vinpriset sjunker globalt

Första förpackningsfria butiken till Stockholm

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Innovativa förpackningslösningar

Så har PakMarkas utvecklats till ett ledande företag inom paketering och märkning.

Forskare: Algodling kan bli lönsam industri i Sverige

Fiskeriet bygger egen säljkår

Notura byter från metall till kartong

Lanserar helt ny mässa

En ny mässa kommer att se dagens ljus i år - Nordic Food Industry. Vi har talat med affärsutvecklare Annika Persson på Svenska Mässan om varför Sverige behöver en ny mässa fokuserad på livsmedelsindustrin.

Lantmännen Årets talangföretag

Slog ut Unilever, H&M och EQT i finalomgången.

Ekomjölk i koldioxidneutral förpackning

Spendrups cementerar förstaplatsen på Systemet – ökade 9,5 procent

Helvegetariskt – nej tack!

Unga säger nej till enbart vegetarisk mat i skolan.

Single-malt veteran i nya kläder

1

Ny bag-in-box-kran lättare att återvinna

Skal från kaffesump ny bioplastingrediens

Havredrycksbolag först ut i Uppsala

Vinstökning för Atria – uppåt för kyckling och convenience

Minskad vinst igen för Fazerkoncernen

Absolut vodka-ägare sänker prognos efter coronoviruset

Coop satsar på lokal gårdsbutik på nätet

Coop har i det tysta sjösatt en stor satsning på lokala varor.

Fodi i konkurs: ”Kunde inte trolla med knäna längre”

Ökad förlust för Peckas naturodlingar – nytt växthus belastar resultatet

Ciderguru till Sverige – intresset bland odlarna ökar

Sjöstrand Coffee startar försäljning till 8 länder via Amazon

Entreprenörer pitchade idéer – prisades av Coop

Bayn får betala vite för brott mot informationsregler

LRF satsar på digitalisering – går in som delägare

Återhämtning för Probi

På nytt jobb
Kommundirektören återvänder till Polarica

Dalsspira vill ta in mer kapital

Avtal klart om köp av Pändy

Ny tjänst ska minska byråkratin för företagen

På nytt jobb
Han kan ta plats i Veg of Lunds styrelse

Största baconbristen på årtionden

Se alla Företagens egna nyheter

Teltek expanderar

Sätt pris på dina produkter med METO-prismärkningspistoler

INOXPA hygieniska centrifugalpumpar.

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

Värmeåtervinning av tryckluft genom unika ERU

KIPP Kulspärrbultar inom maskinbyggnad och konstruktion.

Framtidens plastpallsystem ger unika fördelar

ICA Maxi Stormarknad i Västervik byter till CO2

Miljöklassindelning underlättar rätt val av fläkt

ebm-papst EC-fläktar i kompakta högeffektugnar

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

En kyllösning som ett steg i FN:s klimatrapport för 2030

BITO får fin utmärkelse för ny transportlåda

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Uppsala 12-13/2

Ica Supermarket Brunflo får hållbar kyla

Fatpump i hygieniskt utförande

Hjälp med tryckluftsutvärdering - Ingersoll Rand

Mirit Glas är specialister på glasproduktion

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Uppsala 12-13/2

Öka er lönsamhet med ACS II

Nytt nummer av Beyond Surfaces!

Hantering av tryckluft i livsmedelsindustrin

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Energieffektiv förpackning av pizzatopping

Givare som tål tuffare miljöer!

Sänd till en kollega

0.203