23948sdkhjf

17 av 21 olivoljor höll inte måttet

Livsmedelsverkets test visar på sämre oljor än vad som utgetts.

Livsmedelsverket, med hjälp av några kommuner, har i test av extra jungfruolivoljor upptäckt att endast 3 av de 21 testade oljorna varit vad de utgett sig för att vara. I nio av tio flaskor 2018 och åtta av elva flaskor 2019 visade det sig vara billigare och sämre olivolja.

– Extra jungfru är en kvalitetsmärkning som många betalar extra mycket för. Det är upprörande att bara ett fåtal av de oljor vi undersökt motsvarar kraven, säger Aron Lindén, statsinspektör på Livsmedelsverket i en kommentar.

EU har de senaste åren ställt höga krav på olivoljor för att motverka ett fusk som blivit omfattande då det går att tjäna stora pengar på den eftertraktade oljan.

För att få kallas extra jungfruolivolja måste juicen som pressas ur oliverna vara helt utan defekter. Jungfruolja får ha mindre defekter, som att den tillverkats vid för hög temperatur eller att den härsknat en aning. Bomolja får inte säljas till konsumenter innan den renats kemiskt och vid höga temperaturer.

– Två av oljorna i undersökningen visade sig vara så kallad bomolja, som alltså inte får säljas till konsumenter utan att först renas, säger Anders Johansson, statsinspektör på Livsmedelsverket och Erica Fiume, livsmedelsinspektör i Stockholms stad som samordnat provtagningen i en kommentar.

För att testa oljan har två tester gjorts, ett kemiskt, och ett doft- och smaktest. Di Luca är ett av de företag som haft två oljor som båda klarat det första testet – men inte det andra.

– Våra oljor är felfria i Livsmedelsverkets kemiska analys. De uppfyller alla kriterier för en extra jungfruolivolja och får fina siffror. Det är när oljans doft och smak ska bedömas som problemen uppstår. En av våra oljor i testet har av tio olika smakpaneler bedömts ha samtliga tre kvaliteter, från den allra högsta och nedåt, säger Christian Di Luca i en kommentar.

Di Luca meddelar även att de två oljorna, som nu sålt slut, inte var hälsovådliga på något sätt och att de tidigare påpekat branschproblemet samt att de ser fram emot en fortsatt dialog med Livsmedelsverket.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093