23948sdkhjf

17 av 21 olivoljor höll inte måttet

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Livsmedelsverkets test visar på sämre oljor än vad som utgetts.

Livsmedelsverket, med hjälp av några kommuner, har i test av extra jungfruolivoljor upptäckt att endast 3 av de 21 testade oljorna varit vad de utgett sig för att vara. I nio av tio flaskor 2018 och åtta av elva flaskor 2019 visade det sig vara billigare och sämre olivolja.

Läs också: Lantmännens vodka får inte kallas svensk

– Extra jungfru är en kvalitetsmärkning som många betalar extra mycket för. Det är upprörande att bara ett fåtal av de oljor vi undersökt motsvarar kraven, säger Aron Lindén, statsinspektör på Livsmedelsverket i en kommentar.

EU har de senaste åren ställt höga krav på olivoljor för att motverka ett fusk som blivit omfattande då det går att tjäna stora pengar på den eftertraktade oljan.

För att få kallas extra jungfruolivolja måste juicen som pressas ur oliverna vara helt utan defekter. Jungfruolja får ha mindre defekter, som att den tillverkats vid för hög temperatur eller att den härsknat en aning. Bomolja får inte säljas till konsumenter innan den renats kemiskt och vid höga temperaturer.

– Två av oljorna i undersökningen visade sig vara så kallad bomolja, som alltså inte får säljas till konsumenter utan att först renas, säger Anders Johansson, statsinspektör på Livsmedelsverket och Erica Fiume, livsmedelsinspektör i Stockholms stad som samordnat provtagningen i en kommentar.

Läs också: Gränsvärden för kosttillskott får stark kritik

För att testa oljan har två tester gjorts, ett kemiskt, och ett doft- och smaktest. Di Luca är ett av de företag som haft två oljor som båda klarat det första testet – men inte det andra.

– Våra oljor är felfria i Livsmedelsverkets kemiska analys. De uppfyller alla kriterier för en extra jungfruolivolja och får fina siffror. Det är när oljans doft och smak ska bedömas som problemen uppstår. En av våra oljor i testet har av tio olika smakpaneler bedömts ha samtliga tre kvaliteter, från den allra högsta och nedåt, säger Christian Di Luca i en kommentar.

Di Luca meddelar även att de två oljorna, som nu sålt slut, inte var hälsovådliga på något sätt och att de tidigare påpekat branschproblemet samt att de ser fram emot en fortsatt dialog med Livsmedelsverket.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Lantmännen-chef ny styrelseordförande för Svebio

Lantmännens vodka får inte kallas svensk

Coops jättelager läggs på is

Här hamnar Kirunas nya Systembolag

Nya i Svenska Retursystems styrelse

Stor efterfrågan på ägg och knäckebröd

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Salladsbarer utmanas av krisen

Carlsberg drar tillbaka helårsprognos

På nytt jobb
Ny vd på Dava Foods

Explosion i både fryst och färsk fisk: ”Det här såg jag verkligen inte komma”

Exporten av färsk norsk lax till Sverige ökade med 53 procent förra veckan.

Loka, Lantmännen och Änglamark i hållbarhetstoppen

Största varselmånaden i historien

Trendbrottet: Nu minskar emv-andelen

Ny tjänst för hemkörd mat gör succé

De skiftar från matproduktion till skyddsvisir

Ska producera 15 000 visir om dagen.

Bergendahls lägger ner lager – 12 varslas om uppsägning

Kale United drog in 3,8 miljoner rekordsnabbt via crowdfunding

Exklusiv backstage-look på ny förpackning

1

Brist på svensk färs i butikerna

Niklas Ekstedts viltköttbullar på 7-Eleven

På nytt jobb
Ny vd på Aqua Nobel

Virtuell öl till stöd för mikrobryggerier

Fortsatt oro bland producenterna

Styrelsemedlem lämnar Veg of Lund

Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

Bayn säkrar miljoner från Vinnova

Grönsaksodlare drabbas av corona

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

1

Det råder ingen jästbrist

Pändy har säkrat tre internationella distributionsavtal

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

Svagt uppåt för Atria

Hon går från Martin & Servera till Ica

Säljarna rycker ut och plockar varor

64 miljoner till forskning om hållbart livsmedelssystem

Se alla Företagens egna nyheter

PRO-CONSULT säkerställer ett pyntat påskbord

Andra sätt att göra affärer på...

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Södersjukhuset får 200 ansiktsmasker av Ingersoll Rand

Ny hygienisk excenterskruvpump från NOV

Lasersvetsning av plast

KIPP SCANDINAVIA AB säkerställer sin leveransförmåga

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Produktsäkerhet och kontroll

Hur tryckfall påverkar er tryckluft - Informationsbroschyr

KIPP Scandinavia AB

PRO-CONSULT hjälper sjukhus att bli av med sitt avfall.

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

151 MP Area Scan camera

Magneter köper ni hos Larko Magnet A/S

Se över ert reservdelslager

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Träffa AxFlow digitalt!

Kapacitiva smarta nivåsensorer - nu också med IO-Link!

PRO-CONSULT går över gränser för att hålla produktionen igån

Fatpump i hygieniskt utförande

Busch Vacuum Solutions

Magnetiska lösningar från Larko Magnet

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Sänd till en kollega

0.16