23948sdkhjf

Systembolaget stämmer danska vinappen Vivino

De har kallat för vinets Spotify och har utmanat Systembolagets monopol sedan de lanserade sin tjänst i Sverige i september 2019. Men nu slår Systembolaget tillbaka mot vinappen Vivino och begär att Patent- och Marknadsdomstolen förbjuder det danska bolaget att marknadsföra alkoholhaltiga drycker för försäljning i Sverige, skriver Dagens Juridik

Systembolaget vill att det ska vara förenat med ett vite på 2 miljoner kronor om inte Vivino slutar att agera i strid med alkohollagen och yrkar även i stämningsansökan att domstolen vid vite av 1 miljon kronor ska förbjuda Vivino att vid marknadsföring av alkoholhaltiga drycker använda uttrycket fredagsmys eller ge intryck av att alkohol och avkoppling hör samman. Förbudet ska även förhindra Vivino att knyta alkoholförsäljning till Halloween eller till Black friday.

Systembolaget vänder sig till Patent- och Marknadsdomstolen eftersom ett varningsbrev som skickades den 22 januari avfärdades av Vivino som anser att deras verksamhet är laglig.

Vivino ägs av finansiellt starka investerare såsom Janus friis, Seed Capital, Creadum, Balderton Capital och SCP Neptune International. Enligt uppgift tog Vivino in totalt 57 miljoner dollar från investerare under 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125