23948sdkhjf

Svenska honungsbin ökar i värde

Kan vara på väg mot ett samlat värde på 1 miljard.

Det ekonomiska värdet av honungsbin i Sverige har ökat sedan 2009, det framgår av en ny rapport från Jordbruksverket. Värdet för pollinering av grödor uppskattas i rapporten ha ökat med cirka 85 procent och nu uppgå till mellan 315 till 641 miljoner kronor, där 75 procent av värdet kommer från pollineringen av äpplen, jordgubbar och oljeväxter.

– Det är glädjande att honungsbinas värde i lantbruket har ökat men vi saknar fortfarande pollinerande insekter i slättbygden för att vi ska uppnå en optimal pollinering av våra grödor, säger Thorsten Rahbek Pedersen, enhetschef för rådgivningsenheten söder som skrev den ursprungliga rapporten 2009.

Även värdet av honungs- och vaxproduktionen i Sverige har ökat markant. Fler biodlare och högre vax- och honungspris har bidragit till att värdet ökat från 117-135 miljoner kronor 2009 till 323-343 miljoner kronor 2019.

– Det är tillfredsställande och visar på det kraftigt ökade intresset för biodling. Biodlarna bidrar till målen i livsmedelsstrategin om en ökande hållbar matproduktion, säger Björn Gustavsson, rådgivare inom biologisk mångfald och bihälsa på Jordbruksverket i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156