23948sdkhjf

17 handlare i återinvigda Östermalmshallen – så ser det ut

| Av Nella Bergström | Tipsa redaktionen

Hög kvalitet och personlig service är ledorden när Östermalms saluhall i Stockholm öppnar igen, efter fyra års renovering.

I dag återinvigs Östermalms saluhall, efter fyra år av omfattande renovering och restaurering. Inför ett stort pressuppbåd berättade Dennis Wedin, moderat fastighetsborgarråd, och Ulf Elmqvist, fjärde generationens handlare och därtill ordförande för saluhallens handlarförening, om renoveringen och hallens betydelse för Stockholm nu och då.

– I en tid av konkurrens från näthandeln och allt färre personliga kontakter, fyller en saluhall en viktig funktion. Det kostar lite mer att handla här, men man får kunskap, service och ett fantastiskt fint utbud, sade Dennis Wedin.

Läs också: Östermalmshallen försenad igen – mars senaste budet

Hallen har dels restaurerats och fått återställda gångar mellan butikerna, framtagna originalmålningar och återställande av igensatta fönster, dels rustats upp för att möta dagens hygien- och tillgänglighetskrav. Personalen har fått fräscha omklädningsrum och toaletter i källaren, ventilationen har förbättrats och all äldre teknik har bytts ut mot toppmoderna och energibesparande lösningar. Dessutom har lagerutrymmen och lastkajer anpassats för dagens krav och volymer.

Utbudet hos de 17 handlare som håller till i hallen har också setts över. Ett viktigt önskemål från staden var att närmiljön skulle bli livligare på kvällarna. Därför har några butiker tagits bort och ersatts med restauranger och barer, där man kan umgås, och restaurangerna har flyttats ut till fasadlägen, vilket möjliggör längre öppettider.

I vår kommer uteserveringar att öppnas längs Nybrogatan och Humlegårdsgatan och redan nu kan man besöka saluhallens nyheter; Arla unika som erbjuder Arlas premiumsortiment och ordnar ostprovningar, och Beirut Café som har fått en restaurangdel med rotisserie. Ma tante är ett nytt stenugnsbageri, vinbaren Paulas erbjuder kaffe, te vin och mat och Melanders lanserar ett nytt restaurangkoncept i april; Feira, som serverar spanska fiskrätter.

Nils Molinder på Melanders har jobbat i hallen sedan 1981 och är mycket nöjd med renoveringen och nyöppningen:

– Det här är decenniets största gastronomiska händelse!

I delikatessbutikerna hittar man nu kött, ost och utvalda primörer från hela världen, sida vid sida med lokalodlade och närproducerade varor.

Eva och Lukas Wojarski driver Lisbeth Janson frukt och grönt och berättar att de letar varor från klockan 04 till 09 varje morgon, för att kunna erbjuda kunderna det bästa. Just nu är det sparrissäsong.

– Vi letar särskilt efter solmogna grönsaker, de smakar så mycket bättre, säger Eva.
På var sida om gångarna trängs nu tomater av alla storlekar och kulörer, spänstiga kålhuvuden, läckra ostar, mört kött, praliner från svenska chokladfabriker, drycker, nybakat bröd, goda bakverk, kaffe, fisk och färska skaldjur, blandat med fikande sällskap och lunchgäster.

En påkostad och ovanligt lyckad restaurering av en av Stockholms mest anrika byggnader är avslutad, och Dennis Wedin och Ulf Elmqvist är fulla av framtidstro:

– Nu kan hallen bli en mötesplats för alla stockholmare i minst hundra år till.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Lantmännen-chef ny styrelseordförande för Svebio

Lantmännens vodka får inte kallas svensk

Coops jättelager läggs på is

Här hamnar Kirunas nya Systembolag

Nya i Svenska Retursystems styrelse

Carlsberg drar tillbaka helårsprognos

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Stor efterfrågan på ägg och knäckebröd

På nytt jobb
Ny vd på Dava Foods

Salladsbarer utmanas av krisen

Explosion i både fryst och färsk fisk: ”Det här såg jag verkligen inte komma”

Exporten av färsk norsk lax till Sverige ökade med 53 procent förra veckan.

Största varselmånaden i historien

Loka, Lantmännen och Änglamark i hållbarhetstoppen

Trendbrottet: Nu minskar emv-andelen

De skiftar från matproduktion till skyddsvisir

Ska producera 15 000 visir om dagen.

Ny tjänst för hemkörd mat gör succé

Bergendahls lägger ner lager – 12 varslas om uppsägning

Kale United drog in 3,8 miljoner rekordsnabbt via crowdfunding

Exklusiv backstage-look på ny förpackning

1

Brist på svensk färs i butikerna

Niklas Ekstedts viltköttbullar på 7-Eleven

På nytt jobb
Ny vd på Aqua Nobel

Virtuell öl till stöd för mikrobryggerier

Styrelsemedlem lämnar Veg of Lund

Kampanj för att rädda bagerier och konditorier

Fortsatt oro bland producenterna

Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Bayn säkrar miljoner från Vinnova

Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

Grönsaksodlare drabbas av corona

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Pändy har säkrat tre internationella distributionsavtal

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

1

Det råder ingen jästbrist

Svagt uppåt för Atria

Hon går från Martin & Servera till Ica

Säljarna rycker ut och plockar varor

Se alla Företagens egna nyheter

PRO-CONSULT säkerställer ett pyntat påskbord

Andra sätt att göra affärer på...

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Södersjukhuset får 200 ansiktsmasker av Ingersoll Rand

Ny hygienisk excenterskruvpump från NOV

Lasersvetsning av plast

KIPP SCANDINAVIA AB säkerställer sin leveransförmåga

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Produktsäkerhet och kontroll

Hur tryckfall påverkar er tryckluft - Informationsbroschyr

KIPP Scandinavia AB

PRO-CONSULT hjälper sjukhus att bli av med sitt avfall.

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

151 MP Area Scan camera

Magneter köper ni hos Larko Magnet A/S

Se över ert reservdelslager

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Träffa AxFlow digitalt!

Kapacitiva smarta nivåsensorer - nu också med IO-Link!

PRO-CONSULT går över gränser för att hålla produktionen igån

Fatpump i hygieniskt utförande

Busch Vacuum Solutions

Magnetiska lösningar från Larko Magnet

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Sänd till en kollega

0.141