23948sdkhjf

Från trä till plast till kartong

Minns ni träskedarna som kom med förpackningar av olika slag, inte minst glassbägare. Dessa blev ju med tiden ersatta av plastskedar som ansågs mer hygieniska och funktionellt bättre. Engångsprodukter av plast förbjuds nästa år i enlighet med EU-direktivet Single Use Plastics och istället för trä kommer nu skeden av kartong.

Danska förpackningskoncernen Schur lanserar ett nytt hållbart alternativ till plastskedar. Schur har tagit fram en sked av kartong för att ersätta plastskedar i locket på yoghurtbägare. Därmed finns en lösning när EU-direktivet som förbjuder plastskedar i förpackningsbägare träder i kraft 2021.

Det är en ny specialdesignad sked tillverkad av jungfruliga kartongfibrer. Schur Spoon som den heter utvecklades i samarbete mellan Schur Pack Denmark och Schur Technology. Den senare utvecklar för närvarande maskinen som ska förpacka skedarna så att de levereras vikta och klara för användning av kunderna.

– Arbetet med att tillverka den specialbyggda maskinen som kommer att vika skedarna är på gång i nära samarbete mellan ingenjörer, designers och kunder, säger Hans Christian Schur, VD för Schur Pack Denmark a / s.

Konceptet och lösningen är redan på plats, och just nu arbetar man med att förfina designen av Schur Spoon. Detta görs i nära samarbete med kunder för att säkerställa att lösningen är optimal att hantera rent praktiskt.

– Samarbete med kunderna är mycket värdefullt för oss och hjälper till att säkerställa att skedarna är en bra lösning genom hela kedjan från oss som tillverkare till packning av förpackningsbägare och ut till konsumenterna, säger Hans Christian Schur.

En patentansökan har lämnats in för den nya kartongskeden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11