23948sdkhjf

Livsmedelsbranschens parter överens om korttidspermittering

Livsmedelsföretagen och Livsmedelsarbetareförbundet har idag skrivit under ett nytt kollektivavtal utifrån regeringens förslag om korttidspermittering. Detta innebär i korthet att staten kan gå in och täcka delar av företagens lönekostnader för att på så vis undvika uppsägningar och konkurser, något som är särskilt önskat nu under coronaepidemin då framförallt mindre livsmedelsföretag kan tappa hela sin försäljning.

– Många av våra mindre medlemmar, inte minst bagerier, konditorier och caféer, står på konkursens rand. Med det här avtalet minskar vi risken för att företagen går i konkurs och därmed tvingas säga upp sina anställda. Jag vill rikta ett stort tack till Livs för snabb hantering av den här frågan. Men läget är fortsatt mycket allvarligt och vi vet inte hur länge den här krisen kan pågå, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen i en kommentar.

Livsmedelsföretagen och Livsmedelsarbetareförbundet tar genom avtalet nu ett gemensamt ansvar för industrins överlevnad under de rådande svåra förhållandena.

– Det är positivt att regeringen har agerat snabbt. Vi har tagit vårt ansvar för att trygga jobben inom livsmedelsproduktionen. Det är ett viktigt avtal för de delar av vår bransch som har det riktigt tufft. Vi kommer nu jobba vidare med att träffa lokala överenskommelser med berörda företag, säger Eva Guovelin, förbundsordförande på Livsmedelsarbetareförbundet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078