23948sdkhjf

Ingen varubrist – men leverantörerna har stora problem

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Även om hyllorna på vissa håll i landet nu gapar tomma finns det inget som tyder på att det skulle råda någon allmän varubrist på varor i landet.

Läs också: Restauranggrossist i trångmål

– Vi försöker verkligen att understryka att det är en relativt väl fungerande varuförsörjning just nu. Men det är svårt att hänga med och fylla på med varor i den takt som handlas just nu, men även om det är tomt på hyllorna är det ingen brist. Vi får leveranser både från Sverige och utlandet och alla signaler vi får tyder på att leveranserna kommer fortsatt ha hög prioritet, säger Magnus Törnblom, presschef på Axfood.

Med stängda gränser är det många som oroar sig för att livsmedelsimporten, som i Sverige uppgår till 50 procent av förbrukningen, skulle påverkas. Men i nuläget ser det inte ut som om importen är under hot.

– Det ser ok ut, vi har dagliga avstämningar med våra leverantörer och får ständiga uppdateringar om läget och alla klarar sin produktion just nu, säger Helene Rehnberg, chef för inköp och kvalitet på Di Luca & Di Luca och fortsätter:

– Transporterna har fungerat bra, även om det blivit en del fördröjningar på grund av ökade kontroller i tullarna. Det enda som våra producenter oroar sig för är om det skulle blir förseningar av leveranser med förpackningsmaterial eller råvaror, men det är inget som vi har sett ännu.

Läs också: De blir först med ägg fria från sojafoder

Det svajiga ekonomiska läget kan i sig ge problem som inte själva viruset kan.

 – Vi har ett stort problem med importen och det är euron. Den gick upp med hela fem procent under en dag. Me det är inga problem med leveranserna som så, men det tillkommer nya beslut hela tiden så det är lite oroligt, säger Loizos Papadopoulos, vd på Fontana.

Även om det inte råder någon brist på varor har leverantörerna andra problem att handskas med. Liksom resten av näringslivet uppmana alla anställda att stanna hemma vid minsta uppvisande av symptom vilket, även om det inte råder någon kris, gör situationen mer ansträngd när behovet av transporter ökar.

Samtidigt har det skett ett stort skifte från restaurang till dagligvaruhandeln, då allt fler väljer att stanna hemma istället för att äta ute. Antalet munnar att mätta har inte minskat, men över en natt har dessa munnar helt enkelt flyttat inomhus.

Läs också: 250 varslas på Martin & Serveras lager

– Vi har en stor kundmassa i restaurangmarknaden där försäljningen rasa. Vi såg ett stort tapp redan förra veckan och nu förbereder vi oss för att förskolor och skolor ska stänga, vilket skulle innebära ännu ett tapp. Nu pågår ett stort jobb bakom kulisserna med mycket kundkontakt för att både klara av stängning, men även öppningen igen som måste ske tids nog, säger Christina Gezelius, informationschef på Martin & Servera.

Martin & Servera tittar nu på flera olika lösningar för att hjälpa restaurangkunder med till exempel material för take-away. En lösning har också varit att sälja grossistvaror som pasta och ris i handeln och då framför allt på Ica Maxi.


Ica Maxi i Nacka säljer pasta i grossistförpackningar.

– Vi har ett samarbete redan tidigare med Maxi-butikerna på grund av deras storkök som redan köper in varor i storpack. Vi försöker bearbeta butiksledet, men vi har stora förpackningar och det funkar inte så bra i mindre butiker, säger Christina Gezelius.

Läs också: Sparar 15 ton plast på toalettpapperet

En av de Maxi-butiker som köpt in grossistvaror för återförsäljning till butikskunder är Ica Maxi Stormarknad i Nacka.

– Vi har köpt en hel del från dem då de har det tufft och vi har haft ett bra samarbete sedan tidigare. Det är mest ris och pasta framför allt skafferivaror men inga konserver. Vi har precis börjat sälja det så det är svårt att se hur det tas emot av kunderna men jag har sett att lite gått åt redan nu, säger Mathias Kärling, vice vd på Ica Maxi i Nacka.

Även den svenska livsmedelsproduktionen har haft bråda dagar under krisen, men har hittills klarat av att hålla takten uppe.

 Vi har blivit tvungna att ställa om produktionen och prioritera andra kategorier, som i vanliga fall rullar på i maklig takt, säger Erik Wendel, platschef vid Orkla Foods Sveriges anläggning i Eslöv, i en kommentar.

Produktionen av potatismos, fryst färdigmat, frysta potatisprodukter, pyttipanna och köttbullar har skjutit i höjden.

– Våra medarbetare har ställt upp och mannat upp där de verkligen behövs. Dessutom täcker man upp för kollegorna som är hemma med sjuka barn eller själva känner sig förkylda. Jag vill verkligen rikta ett tack till alla i hela linjen som ställer upp och ser till att vi kan leverera produkter till svenska folket, tillägger Wendel. 

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Oprah Winfrey investerar i Oatly – tar in två miljarder kronor

Foodora hackat – en halv miljon kunders personuppgifter läckta

Stark tillväxt för Orklas varumärken

På nytt jobb
Han blir ny finansdirektör hos Midsona

22 procents minskad omsättning för Cloetta

Icanders första pilotbutik Ica Maxi Visby knyter till sig lokalt rosteri

Gute Rosteri blir ny leverantör av kaffe till Ica Maxi Visbys Icanders-satsning.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut måndag-torsdag.

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Sänkta volymer för Carlsberg

Maxi ökade mest bland Ica-butikerna i juni

Optimismen stiger bland landets ekobönder

Kokosmjölk stoppas efter larm om förslavade apor

Livsmedelsaktörer agerar efter larm om vanvårdade apor.

Doggy får nya ägare – köps av branschjätte

Ny alkoholfri öl till dumplings

På nytt jobb
Ny ekonomidirektör för Arlakoncernen – ”enastående ung ledare”

På nytt jobb
Han blir ny försäljningsdirektör hos Löfbergs

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Ingelsta Kalkon stänger tre av fem butiker

Paulig bygger ut sitt lager och förlänger hyresavtalet

Digital kunskapsbank om hygien på arbetsplatsen

Index: Coronaledarskapet påverkar medarbetarnas lojalitet

Undersökning: Små leverantörer fortfarande utestängda under coronakrisen

På nytt jobb
Hon ska stärka kommunikationen hos Orkla Sverige

Ny pall av återvunnen plast för Systembolaget

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Carlsberg introducerar ”pladdling”

Ny certifieringsstandard för växtbaserade livsmedel

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Sju av tio livsmedelsföretag är pessimistiska inför sommaren

Ica och Skånemejerier i klimatprojekt om alger i foder till kor

Kinas havsmatsaptit har kraschat efter coronalarm

Klassisk brittisk fotbollsklubb samarbetar med Quorn

1

Äkta vara: ”Industriella påhitt” i vegokorven

Förtroendet för svensk livsmedelsförsörjning sviktar

Plastbantar kvarg

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Veg of Lund startar försäljning i Kina

På nytt jobb
Lars Appelqvist vice ordförande i europeisk branschorganisation

Se alla Företagens egna nyheter

Insektsfritt - på jobbet och hemma!

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

KIPP önskar en trevlig sommar!

JAX smörjmedel

Deltog du på Lenzes spännande webcast-serie?

Öka din konkurrenskraft genom välja rätt servo-komponenter

Nytt kylsystem med CO2-teknik hos ICA-butik i Bodafors

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Glad Sommar önskar Lagafors!

25 000 kvm automatiserat och robotiserat kyl- och fryslager

Teltek C80 Combo – Specialanpassad för torrvaror

JAX utbildning: Smörjmedel och Smörjmedelsteknik, del 2

Fatpump i hygieniskt utförande

Absolutgivare med CIPsafety Ethernet/IP SIL3

Mirit Glas erbjudar Härdat glas

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Färdigmonterade pumpaggregat

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Modulär elektronisk säkring för 24V DC

KIPP önskar

Schmersals säkerhetsljusridåer med Bluetooth® interface

INOXPA omrörare och mixer.

Lasersvetsning av plast

JAX Smörjmedel och Smörjmedelsteknik

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

Sänd till en kollega

0.203