23948sdkhjf

Brist på svensk färs i butikerna

Många väljer att stanna hemma under coronakrisen vilket leder till stora förändringar i konsumtionsmönster. Köttbrist är ett av dessa, det skriver tidningen ATL.

– Efterfrågan på färs, speciellt nötfärs, har vi haft svårt att tillgodose. Samtidigt blir det tydligt att det som hände efter 2018, när producenter drog ner på produktionen, har minskat tillgången på svenskt nötkött generellt, säger Mats Heljestrand, kategorichef för kött på Ica till tidningen.

För att väga upp bristen på svenskt kött har Ica valt att importera mer färs från Irland, men även där är tillgången osäker då det bunkras i hela Europa. Ica kommer dock inte att kampanja på importkött för att främja svenska producenter.

Även Coop har sett liknande effekter. De har liksom Ica dock kunnat ta del av det kött som tidigare skulle gått till restauranger, men det räcker inte.

– Vi har kunnat få lite mer och vårt underskott blir inte lika stort. Men jag tycker mig också se att folk varierar sina inköp av kött mer, det är inte bara färs. Vi har mer omsättning på alla typer av produkter i köttdisken, säger Majsan Pense till ATL.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.191